Ziarul Unirea

Reacții disproporționate ce trebuie sancționate. “Presa și Cetatea”, de la interdicție la solidaritate

Încă mă bântuie un moment petrecut vineri seară, la clubul Studio, fost Habitat, din Cetatea Alba Iulia, înainte de începerea unui eveniment, o discuție deschisă publicului despre “câinele de pază al democrației” în societatea românească, eveniment organizat sub numele de “Presa și Cetatea”.

Journalist.
Journalist.

Un jurnalist, Alexandru Cristorian, invitat la eveniment de către organizatorii întâlnirii, a fost dat afară de Traian Mârza, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Alba Iulia și de fiul acestuia, administratorul localului, la modul: “Ieși afară!”, “Ai interdicție aici!”. Motivul celor doi este legat de articolele critice publicate de Cristorian la adresa șefului UAP, cu privire la activitatea desfășurată de acesta în calitate de președinte al ONG-ului.

ELIT

Evitând să intre în conflict spontan cu stăpânii casei, de altfel spațiu public concesionat de la primărie, ziaristul a ieșit afară și a plecat să caute o suprafață prin “cetatea amanetată” unde are loc și presa incomodă.

 

Deși îl invocă mulți, foarte puțini, dintre cei care își regăsesc numele într-un text critic la adresa unor gesturi sau comportamente propri, respectă dreptul la libera exprimare. Însă de aici și până la a abuza verbal și emoțional un ziarist pentru că ți-a pus oglinda în față, spunându-i: “Ieși afară!, Ai interdicție aici!”, într-un local public concesionat de la Primăria Alba Iulia este cale lungă. Iar un astfel de comportament trebuie sancționat!

ADEZIUNE PLUS ALBA

Alexandru Cristorian s-a remarcat ca un jurnalist incomod pentru administrația locală, pentru politicienii și partidele locale, pentru afaceriști de succes cu lipici la banul public, pentru unii colegi din presa locală, pentru impostori cu diferite funcții și de calibre variate, pentru mine, chiar și pentru el uneori…. Omul poate părea “sărit de pe fix”, pentru că nu acceptă șpagă și nu tratează subiecții preferențial (cel puțin până acum și în condițiile în care încă i s-ar da cu bucurie), dar nu este. Când sunt întrebat despre el, folosesc exemplul polițistului care nu ierta niciun șofer prins în trafic pe picior greșit. Cel despre care povestea spune că i-a reținut permisul chiar și neveste-sii.

 

Cred că într-o societate degradată din puct de vedere moral – cu atâția oameni mici în funcții mari, în care ipocrizia și disimularea sunt adesea trăsături de învingător, în care pupatul inelului puternicului zilei și călcatul în picioare al celui mai slab decât tine reprezintă instincte vitale, în care imoralii revendică vocal adevărurile zilei – un om de teapa lui Cristorian e benefic, ca o oglindă din acelea ciobite. în care putem vedea din când în când atât propria minciună, cât mai ales cazuri și fapte de impostură ale celor pe post de modele și lideri. Nu este scopul acestuit material sa analizeze subiectivismul, eroriile inerente sau nuanțele neexplicate din unele texte ale lui Cristorian si nici  pretențiile unora la contextualizare de tipul „the big picture”.  Jurnalismul, fie de satiră, fie de investigație, nu prezintă adevăruri absolute și nici nu are pretenția de a face asta. Prezintă perspective asupra unor situații, persoane, comportamente etc. Și nu în ultimul rând, și mai ales când sunt scrise cu bună credință, textele cu atitudine sunt o invitație la reflecție.

Avem dreptul de a nu fi de acord. Avem libertatea de a nu le citi, de a le ignora, de schimba postul. Avem  dreptul la replică, iar jurnalistul obligatia de a-l publica.

Bogdan Presecan

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Când sunt Floriile, Paștele ortodox și cel catolic în 2021, potrivit calendarului creștin

Calendar creștin: Când cade Pastele 2021 ortodox și cel catolic. Florii 2021. Când pică Floriile în anul 2021 • Paste… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

Manitu 14 februarie 2016 at 16:53

Unde scrie, unde activeaza acest jurnalist?

realist 15 februarie 2016 at 16:05

Acest jurnalist /in mod serios jurnalist in comparatie cu altii care se cred jurnalisti dar nu sant/ scrie in CATAVENTII care apare saptamanal si se gaseste la chioscuri de specialitate , asa-i daca azi si inca multi nu citesc nimic , asta-i motivul ca f multi nu cunosc decat max 200 de cuvinte din limba noastra frumoasa si nu sant in stare sa compuna un text, ce sa asteptam mai mult daca peste 40% din locuitori sant semisau analfabeti.

realist 15 februarie 2016 at 16:11

nota mea?

pilu 16 februarie 2016 at 13:54

”Și nu în ultimul rând, și mai ales când sunt scrise cu bună credință, textele cu atitudine sunt o invitație la reflecție”
Cine stabileste buna credinta ? Cred, ca cel care publica opina altuia. Oare care sunt unitatile de masura aplicate bunei credinte. Probabil ca el le stabileste. Atunci apare subiectivismul.
Pai, atunci inteleg ca dreptul la opinie al meu este cantarit de cel care-mi publica opinia.
Si atunci va intreb, de ce imi taiati comentariile care nu sunt injurioase, dar care se refera la niste situatii de fapt de care voi nu scrieti critic niciodata .
S-ar putea ca ceea ce am scris aici sa fie nepublicat.

Comentariile sunt oprite