Rămâi conectat
Gabriel Pleșa - La Mulți Ani!

Actualitate

Reacția Ministrului Energiei, după circul făcut de George Simion: „Domnul Simion este doar o trompetă a lui Putin”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Reacția Ministrului Energiei, după circul făcut de George Simion: „Domnul Simion este doar o trompetă a lui Putin”

În cursul zilei de luni, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat la începutul conferinței, în urma scandalului generat de către George Simion, faptul că „domnul Simion este doar o trompetă a lui Putin”.

Ministrul Energiei a mai punctat că ieșirea liderului AUR nu este întâmplătoare, având în vedere că astăzi a intrat în vigoare embargoul rusesc.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Conferința de presă nu putea fi ținută în prezența dlui Simion și a antecedentelor dlui Simion, care are foarte multe derapaje și comportament deviant. Singura miză pentru care a venit aici a fost să facă circ, așa că cred că decizia înțeleaptă a fost să amânăm.

Ce a făcut astăzi George Simion e o bătaie de joc. Să vii, practic să încerci să denaturezi o conferință de presă și să nu o lași să se întâmple înseamnă că ai un scop ascuns, pentru că nu întâmplător azi a intrat în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc.

Tot azi a intrat în vigoare plafonarea prețului la țițeiului rusesc. S-au întâmplat două lucruri care pun în dificultate regimul din Rusia, care limitează veniturile Federației Ruse. Iar azi dl. Simion e prezent aici, încercând să nu putem transmite aceste mesaje. Încă o dată, dacă mai era nevoie, George Simion nu este decât o trompetă a rușilor, o trompetă a lui Putin, care acționează împotriva intereselor statului român”, a spus Virgil Popescu.

El i-a invitat pe jurnaliști la o conferință la 12.30, însă în sală a ajuns și liderul AUR, George Simion.

Popescu a decis amânarea conferinței de presă până la plecarea din sediul Ministerului Energiei a liderului AUR.

„Ministrul Energiei se ascunde ca șoarecele sub căpița de fân”, a reacționat George Simion, la Antena3, după declarațiile lui Virgil Popescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

TRAGEDIE în prima zi din 2023: Un preot originar din ALBA a trecut la cele veșnice, la doar 36 de ani

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

TRAGEDIE în prima zi din 2023: Un preot originar din ALBA a trecut la cele veșnice, la doar 36 de ani

Preotul Ioan Emanuel Benchea, în vârstă de numai 36 de ani, a plecat la cele veșnice, lăsând în urmă doi copii mici. Acesta slujea la Biserica „Sf. Antonie cel Mare” din Sibiu.

Acesta și-a încheiat studiile teologice în Alba Iulia, tatăl său fiind la rândul său preot la biserica „Sfânta Cuvioasa Paraschiva” din cartierul Ampoi II.

Elit - Gustul Desăvârșit

Trupul său urmează să fie înmormântat în cursul zilei de miercuri, 4 ianuarie, în Alba Iulia, oraș din care familia sa este originară.

CITEȘTE ȘI: Mesaje de condoleanțe și comemorare. ANUNTURI de deces la trecerea la cele veșnice a persoanelor dragi

„Soborul preoților care slujesc în Ceruri a întâmpinat azi încă un rugător. Prieten bun și drag, apropiat sufletului meu, se înveșmântează de acum în veșnicie, lăsând în urma amintiri frumoase. Printre lacrimi de durere și slove scrise cu nădejde, înalț o rugăciune plină de credință pentru părintele Benchea Emanuel. Dumnezeu să îl odihnească!”, a fost mesajul scris de către un fost coleg de al său, în mediul online.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cât de mult alcool consumau românii acum 150 de ani: Ţăranii dădeau vin şi ţuică până şi copiilor mici

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cât de mult alcool consumau românii acum 150 de ani: Ţăranii dădeau vin şi ţuică până şi copiilor mici

Acum mai bine de o sută de ani, consumul abuziv de alcool făcea ravagii în satele româneşti. Rapoartele medicale ale vremii arată că în anumite regiuni peste 20% dintre localnici erau atinşi de alcoolism iar vinul sau rachiul era oferit până şi sugarilor.

Din punct de vedere al frecvenţei beţiilor, români se aflau, în 2021, pe locul doi în Europa. Aceleaşi statistici arată, că în medie, un român obişnuieşte bea în jur de 11 litri de alcool pur pe an.

Situaţia nu este una nouă, cel puţin în mediul rural. Şi acum aproximativ 150 de ani, la ţară, se consuma alcool în neştire.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ba chiar arată rapoartele vremii, ţăranii dădeau fără discernământ rachiu şi vin până şi copiilor, inclusiv sugarilor. Alcoolismul atinsese cote alarmante iar medicii timpului căutau metode să-i dezbăre pe oameni de acest viciu.

„De băuturile ce le au, ţăranii fac abuz înspăimântător”

În secolul al XIX-lea, lumea rurală românească se afla tot în Evul Mediu. Cu educaţie şi igienă precară şi mentalităţi arhaice. Noile tehnologii din agricultură nu pătrunseseră în satul românesc, iar de cele mai multe ori ţăranii se aflau la cheremul arendaşilor, muncind din greu şi ducând o viaţă de eternă sărăcie.

În schimb, numărul crâşmelor, hanurilor şi a velniţelor era tot mai mare, iar ţăranul se refugia tot mai mult în viciu.

Rapoartele medicilor vremii, prezentate în lucrarea „România medicilor” , scrisă de Constantin Bărbulescu prezintă o realitate cumplită.

„Săteanul bea rachiu în tot cursul anului, băutura lui de dimineaţă şi înaintea fiecărei mâncări este rachiul. La muncă săteanul crede în rachiu ca într-o fântână de puteri, iată pentru ce oricine are muncă la el sau la altul rachiul trebuie să-l aibă”, preciza în 1895, doctorul Manolescu, citat în lucrarea amintită. Alt medic Gheorghe Crăiniceanu, la rândul său, face următoarea remarcă „De băuturile ce le au, ţăranii fac abuz înspăimântător”, precizează acesta referindu-se la lumea rurală din judeţul Argeş.

Există şi alte rapoarte medicale care arată că ţăranii profitau de orice răgaz pentru a consuma în exces băuturi alcoolice. „Ţuica se consumă în mod excesiv prin aceea ce poporaţiunea rurală decade moraliceşte şi fiziceşte. Rachiul mai trece în faţa ţăranului de o panacee aproape contra tuturor boalelor; fiecare oră de repaos se petrece în beţie”, preciza şi medicul Crăniceanu, citat în ”România medicilor”.

Dacă unii reuşeau să se modereze, alţii în schimb cădeau în patima alcoolismului. Iar statisticile demonstrau că România rurală avea o problemă serioasă din acel punct de vedere la finele secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Peste 20% dintre români erau alcoolici

În patima alcoolului cădeau cel mai repede ţăranii săraci. Mulţi dintre aceşti pălmaşi nevoiaşi, de multe ori jecmăniţi de arendaşi, îşi dădeau singurii bani mai degrabă pe băutură.

Casele lor erau dărăpănate şi gospodăriile ruinate. Aveau mulţi copii, neîngrijiţi şi murdari. Statisticile vremii arată însă că problema era cumva generalizată în societatea românească.

Românii aveau obiceiul să consume cantităţi însemnate de alcool cu orice ocazie, de la nuntă la botez, de la supărare la bucurie. Aşa se face că medicul Ştefan Possa, considera că, la finele secolului al XIX lea, aproximativ 24% din populaţia din zona Moldovei era atinsă de alcoolism.

Extinzând la nivelul întregii ţări, acelaşi medic era de părere că între 20 şi 30% din populaţia României era reprezentată de alcoolici.

Majoritatea din mediul rural, ţăranul reprezentând ponderea cea mai însemnată a populaţiei. Se preconizează că se consuma în jur de 12.5 litri de alcool pur, pe care de locuitor, într-un an. Au fost însă şi medici, precum doctorul Urechia care credea că de fapt orăşenii sunt cei care beau mai mult alcool decât ţăranii.

Alcool dat până şi copiilor

În mediul rural dar şi în mahalalele târgurilor până şi copiilor li se dădeau să consume băuturi alcoolice. Medicul Bucureştiului, citat de Andrei Oişteanu în lucrarea sa „Narcotice în cultura română”, numit Constantin Caradaş, oferea mărturii halucinante despre acest obicei. „Îi adapă, pe copii, cu vin, cu rachiu, chiar când încă sug”.

Tot în lucrarea lui Andrei Oişteanu găsim şi o mărturie a lui Felix Aderca, petrecut în mahalaua Craiovei în perioada interbelică. „Carolina deveni foarte veselă; rupse copilul de la ţâţă şi îi dete vin din fundul paharului”. Aceleaşi constatări le face şi medicul Gheorghe Crăiniceanu, citat de istoricul Constantin Bărbulescu. Medicul Crăiniceanu spune că până şi copiilor mai mici de un an li se dădea vin şi rachiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

COD GALBEN de ceață în județul Alba: Vizibilitate redusă local sub 200 m, izolat sub 50 m. Ce localități sunt vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de ceață în județul Alba: Vizibilitate redusă local sub 200 m, izolat sub 50 m. Ce localități sunt vizate

ANM emis o atenționare Cod Galben de ceață valabilă luni dimineața în mai multe zone din Alba, până la ora 11:00.

Potrivit meteorologilor, este vizată zona localităților: Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Săsciori, Unirea, Jidvei, Vințu de Jos, Galda de Jos, Șona, Mihalț, Pianu, Valea Lungă, Lopadea Nouă, Cetatea de Baltă, Daia Română, Stremț, Sâncel, Șpring, Sântimbru, Lunca Mureșului, Ciugud, Șibot, Mirăslău, Săliștea, Bucerdea Grânoasă, Berghin, Fărău, Noșlac, Gârbova, Crăciunelu de Jos, Cricău, Livezile, Cergău, Roșia de Secaș, Câlnic, Hopârta, Rădești, Cut, Blandiana, Ohaba, Cenade și Doștat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se vor semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, și izolat sub 50 m.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea