Rămâi conectat

Ştirea zilei

Reabilitarea podului de pe strada Șerbina, din orașul Abrud: A fost solicitat avizul din partea APM Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reabilitarea podului de pe strada Șerbina, din orașul Abrud: A fost solicitat avizul din partea APM Alba

Primăria orașului Abrud a solicitat emiterea acordului de mediu pentru proiectul de reabilitare a podului de pe strada Șerbina.

Obiectul prezentei documentaţii constă în realizarea unui podeţ nou, în stabilirea soluţiei tehnice pentru stabilirea infrastructurii si suprastructurii podului şi estimarea costurilor pentru realizarea investiţiei.

Soluţia adoptată pentru aducerea podeţului la parametrii optimi din punct de vedere al capacităţii portante şi tot odată pentru a corespunde clasei de încărcare, constă în realizarea unui podeţ din elemente prefabricate care asigură o lumină de 3,0 m, având lungimea suprastructurii de 3,90 m.

Lăţimea podeţului este de 4,82 m. Conform STAS 2924 – 91 Poduri pe şosea. Gabarite, în cadrul lăţimii podeţului se asigură cel puţin:

  • lăţimea părţii carosabile c = 3,50 m;
  • lăţimea minimă necesară pentru amplasarea parapetelor (glisierelor) de siguranţă Sp = 2 x 0,50 m.

Infrastructura este prevăzută a se realiza cu două culei realizate din 6 elevaţii prefabricate tip L2 din beton armat, câte trei la fiecare culee. Fundarea culeelor se realizează prin intermediul fundaţiilor directe din beton de clasă C 25/30. Fundaţia culeelor se realizează pe un strat de beton de egalizare având grosimea de 10 cm.

Racordarea infrastructurilor podeţului cu terasamentele în amonte si aval se realizează prin intermediul aripilor monolite din beton de clasă C 30/37, acestea fiind pozate pe o fundaţie din beton de clasă C 30/37. Fundaţia aripilor prefabricate se realizează pe un strat de beton de egalizare având grosimea de 10 cm. Aripile se vor realiza in trepte, atât în ammonte cât si în aval pentru a prelua diferenţa de nivel.

În spatele culeelor şi aripilor se realizează suportul de dren din beton de clasă C 25/30, cu o lăţime de 0,50 m, pe care se realizează drenul din piatră brută, numai după realizarea hidroizolaţiei din spatele culeelor şi a aripilor.

Pe toate suprafeţele în contact cu drenul sau cu terasamentele se vor executa hidroizolaţii cu materiale specifice pentru hidroizolarea lucrărilor de artă (poduri şi podeţe).

Racordarea suprastructurii cu terasamentele se realizează prin intermediul plăcilor de racordare din balast stabilizat.

Pentru a se asigura lăţimea podeţului conform normativelor în vigoare, suprastructura s-a proiectat cu 6 dale prefabricate din beton precomprimat cu armătură preîntinsă – tip D5 – cu lungimea de 3,90 m. În dalele marginale se va prevedea armătură pentru timpanul monolit, pe acre se va amplasa parapetele de protectie H2b.

După pozarea celor 6 dale prefabricate tip D3 se va realiza, în vederea asigurării unei pante transversale betonul de pantă de clasă C25/30, de min. 5 cm. Hidroizolarea suprastructurii se realizează cu materiale specifice pentru hidroizolarea lucrărilor de artă (poduri şi podeţe). Calea pe podeţ se execută pe toată lăţimea acestuia (între grinzile parapet) si este realizată din îmbrăcăminte bituminoasă alcătuită 3 cm BA8 apoi 2 straturi de beton asfaltic pentru poduri în grosime de 4 cm fiecare BAP16.

Pentru prevenirea apariţiei afuierilor şi pentru asigurarea scurgerii apei în condiţii optime, albia se va amenaja prin pereere în amonte pe o lungime de 13 m, cu un beton de clasa C30/37, armat cu plasă sudată 05/100-05/100, în grosime de 20 cm, asezat pe un strat de fundaţie din balast în grosime de 15 cm asezat peste material geotextil. În aval de podeţ, în continuarea aripilor din beton armat se va prevedea o saltea de gabioane formată din 2 straturi de 50 cm fiecare, distribuite pe o lungime de 3,0 m si o lăţime de 8,0 m.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Imagini superbe cu mai mulți lupi într-o pădure a Parcului Natural Apuseni, filmate cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Imagini superbe cu mai mulți lupi într-o pădure a Parcului Natural Apuseni, filmate cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei Imagini superbe cu mai mulți lupi au fost surprinse într-o pădure a Parcului Natural Apuseni, cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei. Lupul este un carnivor care trăiește în haită. Haita este formată din perechea […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

Bacalaureat 2025: Patru eleve de 10 ale Liceului Teoretic Teiuș: Cine sunt și la ce probe s-au remarcat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025: Patru eleve de 10 ale Liceului Teoretic Teiuș: Cine sunt și la ce probe s-au remarcat Liceul Teoretic Teiuș se mândrește cu patru eleve de 10 la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie 2025.  Citește și: FOTO | Cum au devenit mai mulți elevi de ciclul primar din Teiuș ambasadori „3R”: „Consumul responsabil, o […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

Locuitorii din mai multe comune și sate din Alba avertizați cu privire la intensificarea prezenței urșilor: Care sunt sfaturile date acestora

Ziarul Unirea

Publicat

în

Locuitorii din mai multe comune și sate din Alba avertizați cu privire la intensificarea prezenței urșilor: Care sunt sfaturile date acestora Locuitorii din mai multe comune și sate din Alba au fost avertizați, luni, 30 iunie 2025, cu privire la intensificarea prezenței urșilor. Citește și: Prezența unui URS, semnalată la Ohaba. A fost emis mesaj […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea