Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Reabilitarea căminului cultural din comuna Lupșa: Licitația de aproape UN MILION de lei, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Reabilitarea căminului cultural din comuna Lupșa: Licitația de aproape UN MILION de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Lupșa a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări de construcții clădiri pentru proiectul „Reabilitare clădire administrativă și socio-culturală în comuna Lupșa”. Valoarea totală estimată a investiției este de 951.346,56 de lei, fără TVA.

Dezvoltarea economico- sociala durabila a unei comunităţi depinde in mare măsură de nivelul echipării edilitare a acesteia, de asigurarea tuturor utilităţilor necesare desfăşurării in condiţii optime a activitatilor de comerţ si industrie si atragerii de noi membri in comunitate, potenţiali investitori sau consumatori, prin ridicarea standardului de viata.

În aceste condiţii, se impune ca o necesitate reală, realizarea investiţiei, care să asigure cerinţele şi nevoile de mediu, siguranţă şi confort din cadrul comunei.

Necesitatea lucrărilor propuse în prezentul proiect este în primul rând argumentată de faptul că în zonă nu există nici o cladire cu dublu rol , atat administrativ cat si unul socio cultural, care să răspundă nevoilor cetăţenilor.

Obiectivul principal al investiţiei este reducearea consumului energetic a clădirii şi reducerea emisiile de carbon prin reabilitarea termică a clădirii şi propunerea a unor noi sisteme de producere a energiei electrice şi a unui sistem de încălzire contemporan, sustenabil.

Accesul principal în clădire este la partea nordică a clădirii, pe faţada principală, dinspre şoseaua DN75. Holul, care primeşte utilizatorul, direcţionează printr-un glaswand amplu către sala multifuncţională. Acesta are un acces secundar din exterior printr-un pachet de trepte din beton. Din hol se accesează un alt hol mai mic, de unde se ajunge la grupul sanitar, repectiv spre un birou pentru administrarea clădirii. Biroul este conectat direct şi cu sala multifuncţională. Din holul principal se accesează spaţiul tehnic, unde se află instalaţiile termice şi de ventilare.

SOLUŢIILE TEHNICE PRIVIND LUCRĂRILE STRUCTURALE SI NESTRUCTURALE:

Consolidarea elementelor, subansamblurilor sau a ansamblului structural:

Pentru consolidarea planseului de lemn de peste parter şi a şarpantei de lemn, se impune examinarea vizuală a tuturor grinzilor şi schimbarea tuturor elementelor de planşeu degradate cu elemente noi având acelaşi secţiuni cu cele pe care le înlocuiesc. Prin prinderea grinzilor de lemn cu ancoră chimică de coronamentul peretelui existent şi montarea a două straturi de dulapi de răşinoase de 2,5 cm la ±45° la partea superioară a grinzilor de lemn ancorate se va obţine şi un efect de şaibă acceptabil la acest nivel.

Şarpanta clădirii va fi păstrată în configuraţia ei actuală şi va fi consolidată structural în punctele de degradare.

Se propune decaparea tencuielilor degradate şi refacerea acestora cu materiale compatibile cu cele existente, respirante, pe bază de var la elevaţii şi tencuieli de asanare, pe bază de var hidraulic la soclu. Paramentele, care sunt în stare bună de conservare, se păstrează. Având în vedere că, prin termoizolarea faţadelor se vor acoperi ancadramentele din tencuială a tâmplăriilor şi lesenele faţadei, acestea se vor reface pe suprafaţa exterioară a termoizolaţiei. Deasemenea cornişa existentă din lemn, se va reface la faţa exterioară a termoizolaţiei, conform modelului original.

Ferestrele existente se vor schimba cu ferestre cu tamplarie PVC, cu 2+2 cercevele suprapuse, cele inferioare cu câte 3 ochiuri, cu geamuri termo-fonoizolante cu 3 foi de sticlă.

Uşile exterioare şi interioare se vor schimba de asemnea. Cele exterioare vor fi din tâmplarie PVC, cu geamuri termo-fonoizolante cu 3 foi de sticlă, Uw,i = 0.85 W/m2K, cu model conform planşelor desenate şi a tabloului de tâmplărie.

Uşile interioare ale salei multifuncţionale vor fi din tâmplărie PVC, iar celelalte din MDF demolarea parţială a unor elemente structurale/ nestructurale, cu/fără modificarea.

Elemente structurale:

Se propune desfacerea planşeul peste subsol până la arcele din zidărie de cărămidă, care se vor păstra. Deasemenea se va desface tavanul din scândură de lemn de peste parter, însă grinzile de lemn se vor păstra. Se propune desfacerea scării din beton de la accesul pietonal secundar în clădire.

Elemente nestructurale:

Se vor desface straturile de uzură a pardoselilor existente şi umpluturile aferente, în vederea termoizolării clădirii faţă de pământ. Se propune curăţirea şi îndepărtarea molozului şi a umpluturilor de la nivelul podului, deasupra planşeelor de lemn de peste parter. Se va efectua o curăţenie şi igienizare generală în pod, cu ocazia căreia se va evacua molozul şi guano de pe elementele şarpantei.

introducerea unor elemente structurale/nestructurale suplimentare:

Elemente structurale:

Se propune refacerea planseului peste subsol în variantă de beton armat, cu rigiditate mare în plan orizontal, care să asigure efectul şaibă rigidă la acest nivel. Planşeul nou va fi alcătuit din centuri perimetrale, rezemate suplimentar prin dispunerea unor alveole de rezemare în pereţii subsolului, centuri peste arcele de zidărie păstrate şi placa de beton armat propriu-zisă.

Elemente nestructurale:

Se propune introducerea a unor pereţi nestructurali de compartimentare din gips-carton pe schelet metalic uşor pentru crearea gupurilor sanitare. Se propune un grup sanitar pentru bărbaţi şi unul pentru femei/ persoane cu dizabilităţi.

Învelitoarea existentă din ţiglă ceramică, care prezintă multiple degradări se va schimba în învelitoare nouă din ţiglă ceramică de bună calitate. Se vor schimba de asemenea şipcile.

În concluzie, pentru asigurarea nevoilor corespunzătoare în comuna Lupşa, judeţul Alba, este necesară şi oportună investiţia.

Din punctul de vedere al infrastructurii de mediu, România se situează încă mult sub media Uniunii Europene şi are de recuperat rămânerea în urmă, la majoritatea indicatorilor principali.

Principalele efecte comune după implementarea proiectului:

– cresterea calitatii serviciilor publice
– creşterea nivelului de trai, a gradului de confort şi civilizaţie a locuitorilor din zonă;
– creşterea atractivităţii zonei pentru implementarea de noi activităţi economice, cât şi pentru învestitorii autohtoni şi străini;
– ameliorarea calităţii mediului şi diminuarea surselor de poluare;
– asigurarea condiţiilor pentru dezvoltarea sectorului privat în mediu rural.

Prin realizarea acestei investiţii, se vor realiza următoarele deziderate:

– Imbunatatirea seervicilor publice prestat
– eficientizarea relatiei dintre cetatean si institutiile statului
– cresterea calitatii architectural ambientale a zonei


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la Șugag o nouă ediție a obiceiului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea