Rămâi conectat

Ştirea zilei

Răzvan Murgeanu şi Mircea Hava au semnat Proiectul pentru reconstruirea laturii de vest a Cetăţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ieri la Alba Iulia a avut loc un eveniment de o importanţă deosebită pentru noi, pentru albaiulieni dar şi pentru toţi cei care iubesc Cetatea Alba Carolina şi sunt conştienţi de valoarea uriaşă a ei şi a tuturor monumentelor pe care le cuprinde. În prezenţa secretarului de stat, domnul Răzvan Murgeanu, a primarului municipiului Alba Iulia, domnul Mircea Hava, a prefectului judeţului, domnul Ştefan Bardan, a directorului ADR Centru, domnul Simion Creţu şi a altor autorităţi locale a avut loc semnarea proiectului cu titlul „Reconstituire şi punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, municipiul Alba Iulia”, proiect în valoare totală de peste 68 de milioane de lei.
Evenimentul de ieri este unul dintre cele mai importante care au avut loc în ultimii ani, ca investiţii în Cetate. Aceasta mai ales pentru următorul aspect: mai mult decât proiectele care prevăd restaurarea monumentelor şi aduc viaţa la porţile Cetăţii, dar care poate nu au un impact atât de puternic asupra locuitorului acestui oraş sau a turistului, reconstrucţia Porţii a II-a, pe care practic nu a mai văzut-o nimeni din 1937 şi până acum, sau reconstituirea şi punerea în valoare a laturii de vest a Cetăţii sunt realizări uimitoare pentru Cetatea Alba Carolina.
Faptul că din 1921 şi până în momentul acesta nimeni nu mai are idee – pentru că cei ce au trăit atunci nu mai sunt astăzi – nimeni nu mai ştie cum arăta această zonă a Cetăţii. Singura mărturie rămasă este o veche fotografie, care prezintă momentul dinamitării unei părţi a Bastionului Sf Mihail.
Proiectul semnat ieri la Alba Iulia prevede reconfigurarea întregului sistem urbanistic al zonei.

În acest moment nici cetăţeanul din Alba Iulia, nici turistul care vine în vizită nu are percepţia vizuală la intrarea în Cetate dinspre vest. Pe de altă parte, în momentul de faţă, turistul are un acces îngreunat în Cetate, în această zonă, aceasta din cauza lipsei unei infrastructuri, atât în ceea ce priveşte locurile de parcare, cât şi în ceea ce priveşte orientarea. Vizitatorul intră pe lângă Catedrala Ortodoxă, trece pe strada Mihai Viteazul, iese pe Poarta a III-a a Cetăţii şi abia în acel moment descoperă faptul că avem o Cetate incredibil de mare şi frumoasă. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că nu există percepţia vizuală asupra a ceea ce înseamnă Cetatea, atunci când intri în ea dinspre vest. De aceea proiectul despre care vorbim are ca scop scoaterea la lumină şi punerea în valoare a Cetăţii din această perspectivă.
Pe de altă parte, un alt mare avantaj pe care îl aduce proiectul semnat ieri, este acela că reglementează fluxul pietonal şi cel auto. Traficul auto se va derula pe strada Nicolae Iorga iar întregul sistem va pune la dispoziţia turiştilor, în partea dinspre Hotel Cetate, aproape 400 de locuri de parcare iar în partea dinspre Casa de Cultură a Sindicatelor se va rezolva infrastructura privind parcarea autocarelor şi a autovehiculelor. Traseul destinat special turiştilor este cel care duce de la poarta a VI-a, trece apoi pe la poarte a V-a şi ajunge, în cele di urmă, la poarta a IV-a, pe poduri, fapt ce duce la punerea în valoare acestor porţi şi a traseului pe care ele îl marchează. Pe de altă parte, prin excavarea şanţului din faţa Catedralei Reîntregirii şi coborârea la vechiul nivelul de călcare se facilitează unirea Traseului Nordic cu cel Sudic, investiţii care se derulează în acest moment. Practic, parcul din faţa Catedralei Ortodoxe, nu dispare, ci el coboară şi realizează un acces mult mai uşor în interior, pe traseul parcurilor de pe şanţuri, la care se lucrează acum.
Aşadar, acest proiect semnat ieri, are o importanţă uriaşă pentru noi, pentru albaiulieni dar şi pentru Cetatea din inima oraşului nostru, prin aceea că reconfigurează întreaga parte urbanistică a zonei aducând la lumină ceea ce a dispărut acum 90 de ani. În 2012 vom avea posibilitatea să admirăm Cetatea Alba Carolina în toată strălucirea ei, bucurându-ne pe deplin de tot ceea ce ne poate oferi ea.
Emanuel DRĂGUŞIN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea