Ziarul Unirea

Răzvan Murgeanu şi Mircea Hava au semnat Proiectul pentru reconstruirea laturii de vest a Cetăţii

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Ieri la Alba Iulia a avut loc un eveniment de o importanţă deosebită pentru noi, pentru albaiulieni dar şi pentru toţi cei care iubesc Cetatea Alba Carolina şi sunt conştienţi de valoarea uriaşă a ei şi a tuturor monumentelor pe care le cuprinde. În prezenţa secretarului de stat, domnul Răzvan Murgeanu, a primarului municipiului Alba Iulia, domnul Mircea Hava, a prefectului judeţului, domnul Ştefan Bardan, a directorului ADR Centru, domnul Simion Creţu şi a altor autorităţi locale a avut loc semnarea proiectului cu titlul „Reconstituire şi punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, municipiul Alba Iulia”, proiect în valoare totală de peste 68 de milioane de lei.
Evenimentul de ieri este unul dintre cele mai importante care au avut loc în ultimii ani, ca investiţii în Cetate. Aceasta mai ales pentru următorul aspect: mai mult decât proiectele care prevăd restaurarea monumentelor şi aduc viaţa la porţile Cetăţii, dar care poate nu au un impact atât de puternic asupra locuitorului acestui oraş sau a turistului, reconstrucţia Porţii a II-a, pe care practic nu a mai văzut-o nimeni din 1937 şi până acum, sau reconstituirea şi punerea în valoare a laturii de vest a Cetăţii sunt realizări uimitoare pentru Cetatea Alba Carolina.
Faptul că din 1921 şi până în momentul acesta nimeni nu mai are idee – pentru că cei ce au trăit atunci nu mai sunt astăzi – nimeni nu mai ştie cum arăta această zonă a Cetăţii. Singura mărturie rămasă este o veche fotografie, care prezintă momentul dinamitării unei părţi a Bastionului Sf Mihail.
Proiectul semnat ieri la Alba Iulia prevede reconfigurarea întregului sistem urbanistic al zonei.

În acest moment nici cetăţeanul din Alba Iulia, nici turistul care vine în vizită nu are percepţia vizuală la intrarea în Cetate dinspre vest. Pe de altă parte, în momentul de faţă, turistul are un acces îngreunat în Cetate, în această zonă, aceasta din cauza lipsei unei infrastructuri, atât în ceea ce priveşte locurile de parcare, cât şi în ceea ce priveşte orientarea. Vizitatorul intră pe lângă Catedrala Ortodoxă, trece pe strada Mihai Viteazul, iese pe Poarta a III-a a Cetăţii şi abia în acel moment descoperă faptul că avem o Cetate incredibil de mare şi frumoasă. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că nu există percepţia vizuală asupra a ceea ce înseamnă Cetatea, atunci când intri în ea dinspre vest. De aceea proiectul despre care vorbim are ca scop scoaterea la lumină şi punerea în valoare a Cetăţii din această perspectivă.
Pe de altă parte, un alt mare avantaj pe care îl aduce proiectul semnat ieri, este acela că reglementează fluxul pietonal şi cel auto. Traficul auto se va derula pe strada Nicolae Iorga iar întregul sistem va pune la dispoziţia turiştilor, în partea dinspre Hotel Cetate, aproape 400 de locuri de parcare iar în partea dinspre Casa de Cultură a Sindicatelor se va rezolva infrastructura privind parcarea autocarelor şi a autovehiculelor. Traseul destinat special turiştilor este cel care duce de la poarta a VI-a, trece apoi pe la poarte a V-a şi ajunge, în cele di urmă, la poarta a IV-a, pe poduri, fapt ce duce la punerea în valoare acestor porţi şi a traseului pe care ele îl marchează. Pe de altă parte, prin excavarea şanţului din faţa Catedralei Reîntregirii şi coborârea la vechiul nivelul de călcare se facilitează unirea Traseului Nordic cu cel Sudic, investiţii care se derulează în acest moment. Practic, parcul din faţa Catedralei Ortodoxe, nu dispare, ci el coboară şi realizează un acces mult mai uşor în interior, pe traseul parcurilor de pe şanţuri, la care se lucrează acum.
Aşadar, acest proiect semnat ieri, are o importanţă uriaşă pentru noi, pentru albaiulieni dar şi pentru Cetatea din inima oraşului nostru, prin aceea că reconfigurează întreaga parte urbanistică a zonei aducând la lumină ceea ce a dispărut acum 90 de ani. În 2012 vom avea posibilitatea să admirăm Cetatea Alba Carolina în toată strălucirea ei, bucurându-ne pe deplin de tot ceea ce ne poate oferi ea.
Emanuel DRĂGUŞIN

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Dezastru în Brazilia din cauza COVID-19 – 4 zile consecutive cu peste 2000 de morți

Dezastru în Brazilia din cauza COVID-19 – 4 zile consecutive cu peste 2000 de morți Brazilia a înregistrat vineri 2.216… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

17 Comentarii

Unu de la PNL 10 decembrie 2010 at 7:25

Sa va faceti o idee cam asa o sa arate…http://www.youtube.com/watch?v=1lVfAVKAUsk

Gogu 10 decembrie 2010 at 8:50

Prima postare inteligenta din partea PNL-ului.
Bravo, celor cu ideea, vom avea un oras SUPERB.
Felicitari Dan Sabau si Mircea Hava.

alexandru 10 decembrie 2010 at 8:54

cu tot respectul pentru aceste proiecte, nu se putea gasi o modalitate de a construi si un parc industrial in acest municipiu?totusi vom avea o cetate in care sa ne plimbam ca de lucru nu o sa avem….faptul ca am castigat atitea proiecte inseamna ca bugetul municipiului se duce pe alte cheltuieli… care au trecut in umbra….marile municipii investesc masiv in parcuri industriale( rtg mures, oradea, cluj etc).slabe sanse sa traim doar din istorie. e trist ca ne canalizam toate resursele doar pe cetate.incep sa cred ca e un moft a lui hava.totusi comunitatea are nevoie si de alte proiecte care sa-i asigure un viitor.nu sunt carcotas, ma bucur ca vom avea o cetate adevarata dar .. doar atat.. cam multe resuse financiare se duc doar acolo.vorbim de zeci de milioane de euro.

vasea 10 decembrie 2010 at 9:37

pai inca nu ai aflat ca Hava a declarat in cercurile pedeliste ca Alba Iulia va deveni oras turistic, nu are nevoie de industrie. asa ca pregatiti-va sa va faceti ospatari, cameriste, spalatorese etc.

axinte 10 decembrie 2010 at 9:00

Un lucru bun pentru oras. Dar termenul de finalizare a lucrarilor-2012-mi se pare putin cam optimist-luand in considerare „viteza” cu care s-a lucrat pana acum si anvergura lucrarilor… In animatia de pe you tube (multumesc celui din PNL pentru link) totul arata foarte bine. Sa speram ca si in realitate va fi la fel! Oricum, sunt 68 de milioane de euro… Dar totusi, or fi destui?

Marius 10 decembrie 2010 at 12:08

Sunt 16 milioane de euro pt acest proiect, adica peste 68 de milioane de lei. Da, ajung.

vasea 10 decembrie 2010 at 9:33

Viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu, a declarat, într-un interviu difuzat la sfârşitul săptămânii trecute de BBC, că, în perioada studenţiei, a semnat la presiune un angajament cu Securitatea, că a primit un nume conspirativ, dar că nu a dat note informative.

„Când eram student, în anul I, (…) am fost cu un coleg de-al meu de grupă, să-mi cumpăr un casetofon de la un shop. Eu neavând valută, el având, eu am cumpărat valută de la el – el era student străin –, m-am dus acolo şi când am ieşit ne-au luat frumos, ne-au băgat într-o dubă şi m-am trezit la secţia 1 într-un beci. (…) Lui i-au dat drumul, că era cetăţean străin, şi am rămas eu la beciul respectiv. Nu ştiu dacă asta e o scuză, dar eram bombardat, eram destul de tânăr pe vremea aia…Ei mi-au spus că «dom’le, dacă ne ajuţi să-i depistăm pe ăştia, pe studenţii străini care fac nu ştiu ce, îţi dăm drumul». Am semnat chestia asta, după care m-au căutat la facultate, după vreo două luni de zile…”

H.Adolph 10 decembrie 2010 at 9:46

Chiar, domnilor, pe cand un parc industrial, ceva cu mai multe locuri de munca in ALBA??? Sau va ganditi ca o sa vindem suveniruri pe langa cetate?
Nu zic, turismul e bun, dar ca sa fie bun si pentru noi localnicii, trebuie sa existe si locuri de munca. Destul!!! Aduceti investitori seriosi!

alexandru 10 decembrie 2010 at 10:44

ospatar sau cameriste dar unde?sau ai impresia ca alba chiar e oras turistic?eu cunosc declaratia publica a primarului cu orientarea municipiului spre servicii, tocmai de aceea mi-as dori pe viitor o administratie mai realista, un conliliu local cu idei si nu slugi ordonate, mi-as dori un primar care sa nu colaboreze doarc u trei eterne firme.mi-as dorui mai pe scurt un vot mai plin de sperante.

unu de la partidu ecologist 10 decembrie 2010 at 11:00

o porcarie de proiect total nefolositor! si facut in pripa, pavaje de mii de metri patrati si nici un pom! ce daca asa arata cetatea acum 300 de ani? s-au intamplat multe de atunci, s-a scris istorie, s-a construit o catedrala , un platou in fata ei, si un parc si un bulevard centrat pe ea! o sa fie un hau mare in fata catedralei si o sa fie distrus jumatate din parc….ce ar fi sa traim cu totii ca la 1700 sa fim in spiritul vremurilor? mi se pare o negare a istoriei acesta reconstructie, nicidecum facuta in sprijinul ei! o noua modalitate pt Corint si Hava de a incasa niste bani. o sa vedeti domnilor cine va fi antreprenorul acestei lucrari, din nou Grup Corint o sa castige licitatia, indiferent de concurenta! caietul de sarcini va fi astfel facut incat numai ei sa corespunda conditiilor si ne vor betona din nou la greu , daca vi se pare restaurare lucrarea asta facuta in 2 ani va inselati….apropo, pentru copacii smulsi din radacini cine va da socoteala? legea spune ca pt fiecare pom taiat trebuie plantati 4 in loc! daca s-ar fi respectat, dupa ce s-a ras tot din santuri in urma proiectului de renovare mult laudat acum aveam un adevarat parc in santuri, nu o mare parcare! se rad copacii ca nu aduc bani si se paveaza la metru patrat….trebuie cheltuiti banii europeni, nu-i asa? nu am de ce sa felicit pe nimeni! a, pardon! felicitari sincere dl Hava pentru fondurile atrase pentru Cetate dar mare pacat de modul in care au fost folosite! totul e praf in ochii prostilor….

miruna 10 decembrie 2010 at 11:25

Ce articol prost ! Nu intelegem nimic din el, cine sunt beneficiarii, cine a facut proiectul, noroc ca stim despre ce este vorba din alte surse. Cand mai dati astfel de stiri , puneti sa le scrie cei din mass-media scrisa nu de cititori de prompter de la Realitatea

Marius 10 decembrie 2010 at 15:11

Tu, cel din mass-media scrisa, ce tare te roade! Ai vrea si tu dar nu te ajuta fatza, asa-i? Cand spui ca nu intelegi nimic din materialul scris, sau doar semnat de baiatu asta de la Realitatea, nu faci altceva decat sa iti etalezi prostia. Ceea doreste sa transmita, transmite foarte bine articolul, chiar daca nu e ceea ce voiai tu sa afli.

miruna 10 decembrie 2010 at 18:01

Marius ai luftat. Nu sunt din mass media scrisa si nu ma roade deloc, in schimb pe tine te roade!

malina 10 decembrie 2010 at 12:54

Articol foarte prost scris, probabil dupa un comunicat de presa de-al lui Coser.
JENANT UNIREA!

Yeeeee 10 decembrie 2010 at 19:51

Emanueleeeeeeeeeee, ai varza in cap!!!
Se vede ca toata viata ai citit din prompter… In primul rand, ieri la Alba Iulia nu s-a semnat proiectul (ala a fost semnat demult, tocmai la intocmire), ci s-a semnat contractul de finantare. Si ai scis lucrul asta de 5 ori in articol, inclusiv in titlu. In al doilea rand ai niste insiruiri de cuvinte pe care ar trebui sa le consideram fraze, fara niciun predicat. Si nici cu scrisul nu te prea descurci de vreme ce mananci litere…

Antim 10 decembrie 2010 at 21:54

…si tu mai papi litere…

goagle 10 decembrie 2010 at 19:57

eu nu cred ca articolul a fost scris de emanuel. e prea bun pentru un cititor de texte cu casca in ureche in care ii vorbeau 2-3 oameni.

Comentariile sunt oprite