Rămâi conectat

Actualitate

RAR: În două luni aplicaţia care îţi va furniza dosarul de daune al oricărei maşini înmatriculate în România va fi funcţională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În două luni, RAR va oferi dosarul de daună al unei maşini înmatriculate în România, la cel mai mic preţ din piaţă. Proiectul demarat de Registrul Auto Român (RAR) în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la începutul acestui an este aproape gata.

Roxana Dima, purtãtorul de cuvânt al RAR, a declarat că se lucrează încă la bazele de date, dar în maximum două luni aplicaţia care îţi va furniza dosarul de daune al oricărei maşini înmatriculate în România va fi funcţională. Potrivit acesteia, costul unei interogări va fi  între 3 şi 5 euro. Pe piaţă mai există două site-uri specializate care oferă informaţii similare pe baza seriei de şasiu a maşinii. Acestea percep pentru o interogare 8,33 euro sau 12,3 euro în celălalt caz. 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Registrul Auto Român (RAR) au decis implementarea și derularea a unor proiecte noi cu impact asupra tuturor autovehiculelor din România. Printr-un serviciu pus la dispoziţie de RAR, toţi cei care vor să cumpere o maşină second hand pot afla prin SMS numărul real de kilometri, deficienţele tehnice avute de-a lungul timpului şi cazierul de daune al maşinii.

„Practic, printr-un sms transmis către Registrul Auto Român, cumpărătorii pot afla date despre istoricul de kilometri ai unui autovehicul, eventuale deficiențe avute în timp ale acestuia, precum și informații generale despre daunele înregistrate de către acel autovehicul”, arăta comunicatul ASF transmis în ianuarie 2018.

Aşa cum explică Roxana Dima, purtătorul de cuvânt al RAR, „acum se lucrează încă la baza de date disponibilă la nivel naţional şi va cuprinde toate maşinile înregistrate în România. Pentru maşinile înmatriculate în străinătate se lucrează deja pentru a putea fi făcută extinderea bazei de date. Estimăm că aplicaţia care va permite accesul unui posibil cumpărător la istoricul de daune, la kilometrajul real al unei maşini, va fi gata în circa două luni”.

Roxana Dima explică faptul că serviciul oferit de RAR în colaborare cu ASF va fi contra cost, iar tariful vehiculat în acest moment este cuprins între 3 şi 5 euro pentru o interogare. La ora actuală există cel puţin două site-uri specializate în servicii similare: www.inspectorauto.ro şi www.autodna.ro.  La ambele site-uri, decodând seria de saşiu, poţi afla anul de fabricaţie al modelului, tipul caroseriei şi chiar echiparea iniţială a maşinii. În plus, se mai pot afla numărul de kilometri, daunele şi reparaţiile maşinii pe tritoriul României. Pentru acest dosar complet, la primul site plăteşti o taxă de 8,33 euro pe interogare la celalalt, 56,90 lei (circa 12,3 euro).

La ora actuală în România sunt înmatriculate circa 7,6 milioane de vehicule, conform datelor de la finalul anului trecut oferite de Poliţia Română. De asemenea, RAR arată că numai în primul semestru din acest an au fost omologate 700.000 de maşini second hand. Noul serviciu pe care îl va oferi RAR este util în principal pentru clienţii care vor să cumpere o maşină rulată şi au nevoie de un istoric cât mai complet şi mai apropiat de adevăr, pentru a fi scutit de neplăceri şi cheltuieli suplimentare foarte mari ulterior.

Piața auto second hand din România a fost în ultimii ani subiectul unor dezbateri aprinse cu privire la falsificarea sau ascunderea unor informații relevante asupra uzurii sau stării tehnice a unui autovehicul. Autoritatea de Supraveghere Financiară, în limitele furnizării unor informații care se supun reglementărilor de protecție a datelor, va sprijini acest proiect prin transmiterea de informații privind cazierul de daune al fiecărui autovehicul pentru care a fost deschis vreun dosar de daună.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea