Rămâi conectat

Ştirea zilei

Raport dur al Curţii de Conturi cu privire la activitatea CNADNR. Modernizarea „Transalpina” este dată ca exemplu negativ

Publicat

în

Curtea de Conturi a prezentat un raport dur cu privire la activitatea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pe componenta drumurilor naţionale în perioada 2008- martie 2012. Modernizarea „Transalpina” este dată drept exemplu negativ privind investiţiile defectuoase făcute de CNADNR.

Iată ce referiri se fac în raport, cu privire la modernizarea „Transalpina”:

„Nu au existat suficiente elemente credibile, reale şi fundamentate care să justifice demararea obiectivului de investiţii, iar după ce opţiunea a fost făcută, derularea investiţiei a cumulat în practică, în mod inexplicabil, aproape toate tipurile de vulnerabilităţi, disfuncţionalităţişi deficienţe constate de audit în activitatea specifică a companiei.
„Transalpina” nu se regăseşte printre obiectivele naţionale prioritare, reglementate prin legislaţia primară (OG 16/1999/ LG nr.1/2002, LG 203/2003 şi LG 363/2006), fiind o iniţiativă a conducerii MTI şi a celei a CNADNR, din anul 2008.
Iniţierea şi aprobarea proiectului au fost făcute în condiţiile în care, aşa cum a fost prezentat anterior, numeroase obiective cuprinse în programele şi proiectele prioritare şi de interes public naţional şi în programele anuale de investiţii ale companiei nu fuseseră demarate sau înregistrau restanţe semnificative – în majoritatea cazurilor motivaţia fiind aceeaşi, adică insuficienţa surselor de finanţare.
Necesitatea proiectului de investiţii nu a fost în mod real fundamentată, din punctul de vedere al importanţei, al economicităţii, eficienţei şi eficacităţii activităţii şi a utilizării fondurilor publice, având în vedere că CNADNR nu a efectuat şi nu deţine o fundamentare formalizată, bazată pe date, analize comparative şi studii de impact credibile.
Principalele argumente prin care s-a încercat justificarea demarării proiectului sunt cele inserate, la modul general, în studiul de fezabilitate, referitoare la:
▪ îmbunătăţirea condiţiilor de trafic şi creşterea vitezei de deplasare.
▪ amplificarea turismului montan şi de agrement în zonele de interes turistic aflate în dezvoltare (staţiunea Rânca, Lacul Oaşa, lacurile glaciale Galbenul şi Petriman, localitatea Şugag din judeţul Alba).
▪ facilitarea unor viitoare proiecte cu impact major asupra dezvoltării locale, atragerea investitorilor, sprijinirea creării de microîntreprinderi ş.a.

Electrica Furnizare Discount

Argumentele invocate nu s-au bazat pe date, analize şi studii comparative cu privire la:
▪  costurile semnificative ale investiţiei, de cca. 400 mil € – printre cele mai mari de până atunci, cu excepţia autostrăzii „Transilvania”.
▪ existenţa unor variante alternative, pentru traversarea Carpaţilor Meridionali, relativ apropiate şi viabile în timpul iernii (Valea Jiului şi Valea Oltului).
▪  perioada anuală limitată, aprox. 6-7 luni, în care poate fi utilizat întregul traseu, ca urmare a căderilor de zăpadă şi a condiţiilor meteorologice aspre.
▪  parcurgerea unor arii protejate şi a unor rezervaţii naturale aflate în zona traseului.
▪  numărul semnificativ, la nivel naţional, al obiectivelor de investiţii, DN şi autostrăzi, neîncepute sau începute şi nefinalizate din cauza finanţării insuficiente.
▪  exemplul oferit de DN 7C „Transfăgărăşan”: traseu care nu poate fi utilizat în întregime iarna, fiind închis anual în perioada 1 noiembrie – 30 iunie, în zona de creastă (cca. 30 Km, între Piscu Negru / Cabana Capra şi Cabana Bâlea Cascadă), ca urmare a căderilor masive de zăpadă şi a producerii avalanşelor; cheltuieli semnificative pentru întreţinere şi reparaţii; traseu utilizat în special pentru traficul uşor, relativ redus ş.a.”

Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Inspecție pentru deschiderea nodului rutier Sebeș, conexiunea dintre autostrada A10 Sebeș-Turda și A1

Publicat

în

Inspecție pentru deschiderea nodului rutier Sebeș, conexiunea dintre autostrada A10 Sebeș-Turda și A1

În acest moment, se desfășoară inspecția tehnică pentru a verifica elemenele de siguranță pentru bretelele 3 si 4.

Astfel, potrivit informațiilor de la fata locului ale ziarulunirea.ro, se pare că, în acest moment, inspecția celor de la CNAIR a avut loc, urmând ca cei de la Poliția Rutieră a autostrăzilor să se pronunțe și ei cu privire la elementele de siguranță a traficului, pentru a putea fi deschis circulației.

Potrivit surselor ziarulunirea.ro, dacă și inspecția poliției va decurge normal, între 16:30-17:00, circulația va urma a fi deschisă.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Ştirea zilei

Echipamente IT pentru învățământul online al elevilor de la Şcoala Gimnazială „Ioan Maiorescu” din Bucerdea Grânoasă: Licitația de peste 300.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Echipamente IT pentru învățământul online al elevilor de la Şcoala Gimnazială „Ioan Maiorescu” din Bucerdea Grânoasă: Licitația de peste 300.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Noșlac a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziție, în cadrul proiectului „Asigurarea accesului elevilor la procesul de învăţare în mediul on-line prin dotarea elevilor cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei” în cadrul Şcolii Gimnaziale „Ioan Maiorescu” din Comuna Bucerdea Grânoasă. Valoarea totală estimată a investiției este de 332.307,70, fără TVA.

Având în vedere situaţia pandemică creată de răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2, încă de la începutul anului 2020, şi instituirea stării de urgenţă în întreagă ţară, s-a stabilit necesitatea desfăşurării activităţii educaţionale în mediul on-line, după posibilităţi. Aceasta experienţă a scos la iveală multe lipsuri existente, constatându-se astfel că majoritatea elevilor nu dispun de dispozitivele adecvate pentru participarea la cursurile online.

Astfel, având în vedere situaţia actuală, Primăria Comunei Bucerdea Grânoasă doreşte dotarea Şcolii Gimnaziale „loan Maiorescu” din Comuna Bucerdea Grânoasă cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informaţiei de tipul tabletelor şcolare, precum şi a altor echipamente/dispozitive electronice, astfel încât orele de pregătire din timpul activităţilor să se poată desfăşura on-line, şi în condiţii de siguranţă.

Echipamentele de tip IT sunt astfel necesare desfăşurării activităţilor didactice in mediul on-line, pentru a evita contactul direct al elevilor cu profesorii si cu ceilalţi elevi, precum şi pentru a preveni riscul de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2, fapt care ar pune în pericol desfăşurarea în condiţii normale a tuturor activităţilor didactice necesare procesului de învăţământ.

Specificaţii tehnice: Tablete

Sistem operare – Android 10 certificat GMS (Google Mobile Services), cu suport oficial asigurat de producător pentru upgrade la cel puţin o versiune ulterioara
CPU – Quad-core 1.5 GHz, 64bit
Memorie – 16GB interna; 2GB RAM

Specificaţii tehnice: Laptopuri

CPU – Intel i3 generaţia 10 sau echivalent (scor minimum de 4.000 pe cpubenchmark.net)
Display – 15″-16″, HD.
Memorie RAM – minimum 8GB, DDR4
SSD – minimum 256GB,
Placă video – inclusă.
Cameră web – inclusă.
Conectivitate – wireless 802.11 ac, LAN 10/100/1000, bluetooth 4.2
Porturi – HDMI, USB 2.0, USB 3.0, RJ45, Audio jack combo
Greutate – mai mica de 2 Kg
Sistem de operare – Windows 10 sau echivalent

Specificaţii tehnice: Cameră web conferinţă

Video- Full HD 1080p 1920 x 1080 pixeli, autofocus, zoom minim lx HD
Unghi vizualizare minim – 75 grade diagonala
Microfon – distanta preluare minim 2,4m
Sunet – integrat si/sau extern
Codare – Codare H.264

Specificaţii tehnice: Proiectoare

Lumeni – 3000 ANSI mod normal şi 2000 ANSI economic
Rezoluţie nativă – 1280 x 800 pixeli
Contrast -15.000:1
Aspect imagine – 16:10
Conectori – VGA, HDMI, Composite video, USB

Specificaţii tehnice: Ecran proiecţie (perete)

Tip suport – perete
Diagonală – 2,5m
Telecomandă – da
Motor – da
Suprafaţa de proiectare – 150 x 200 cm

Produse solicitate

Tablete cu acces la internet – 103 bucăţi
Laptop – 25 bucăți
Cameră web conferinţă – 10 bucăți
Proiector – 10 bucăți
Ecran proiecţie (perete) – 10 bucăți

Publicitate
Citește mai mult

Ştirea zilei

OFICIAL| 170 cazuri noi și un deces, în România, în ultimele 24 de ore: 49 de oameni internați la ATI

Publicat

în

Joi, 29 iulie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România.

Până astăzi, 29 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate1.082.880 decazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.047.528 depacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate170cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 34.275 depersoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 28.07.2021 (10:00) – 29.07.2021 (10:00) afost raportat de către INSP un deces(femeie), al unei paciente infectate cu noul coronavirus, internată într-un spital din județul Satu Mare.

Decesul a fost înregistrat la categoria de vârstă 70-79 ani și pacienta a înregistrat comorbidități.

Nu sunt raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de384.Dintre acestea,49sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrat 8.666.501teste RT-PCR și1.812.025deteste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate11.957 deteste RT-PCR (5.208în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.749la cerere) și 16.557 deteste rapide antigenice.

Publicitate

Pe teritoriul României, 762 depersoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 522 depersoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea,44.436 depersoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află110persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate283 deapeluri la numărul unic de urgență 112 și 895la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 28 iulie,320 desancțiuni contravenționale, în valoare de82.000 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”.

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea