Raed Arafat: „Testarea va fi mai intensă, mai frecventă, poate şi mult mai mare decât să recoltezi şi aştepţi PCR-ul”
Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat începerea procesului de distribuire a primelor teste rapide antigen în Unitățile de Primiri Urgențe și Camelere de Primiri Urgențe ale spitalelor, urmând ca acestea să dea rezultatul în 15 minute.
„De mâine începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide de antigen la nivel naţional din cele trei milioane care s-au contractat. Săptămâna viitoare vom distribui încă o tranşă. Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgenţă, camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanţă o să începem să dăm aceste teste, posibilitatea de a testa şi de a obţine un rezultat rapid va fi mult mai mare.
Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă, poate şi mult mai mare decât să recoltezi şi aştepţi PCR-ul”, a declarat Raed Arafat.
El a precizat că există „o structură logistică de repartiţie” a acestor teste, precizând că primele 300.000 de teste, care fac parte din stocul strategic, vor fi distribuite până sâmbătă. Raed Arafat a spus că nu vor fi testate cu testele rapide antigen decât persoanele care prezintă simptome.
„Nu testăm asimptomatici. (…) Săptămâna viitoare, din ce am discutat cu domnul ministru Tătaru, vom începe să dăm şi serviciilor de ambulanţă, şi atunci când te duci la un suspect, la un simptomatic, atunci da, poţi să faci testul. Deci să înţeleagă lumea: nu vom face teste la cerere, la telefon, să vină ambulanţa să mă testeze. Exclus. Dacă ne chemi şi vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgenţă sub presiune”, a explicat şeful DSU.
Raed Arafat a mai spus că există, la nivel european, discuţii ale specialiştilor în care se ia în calcul ipoteza ca testele rapide să fie folosite ca instrument de diagnosticare, fără a mai fi nevoie de confirmarea prin test PCR.
„Din ce ştim sunt discuţii la nivelul Comisiei Europene, la nivelul specialiştilor, de a recunoaşte testul de antigen rapid ca egal cu testul PCR şi să nu mai trebuiască să confirmi, ceea ce va face lucrul şi mai uşor”, a adăugat Arafat.
„Ca să clarificăm: nu m-am ocupat de politica testărior sau de teste, dar pot să vă spun anumite aspecte. Unde au scăzut testele, mai mult este partea de teste la cerere. Partea de teste a simptomaticilor, a persoanelor care trebuie sa fie testate, asta nu are cum să scadă, pentru că dacă eşti simptomatic, ai nevoie de test. Între timp au apărut testele rapide.
Clar că unele persoane, din ce ştim, achiziţionează teste rapide şi se testează singuri. Ştim încă că unii care achiziţionează teste rapide şi văd că iese pozitiv, unii se izolează la domiciliu – sperăm că se izolează la domiciliu -, dar nu anunţă acest lucru decât dacă apar simptome”, a afirmat Arafat, conform news.ro.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]