Raed Arafat: „În România, nu va fi vaccinare obligatorie, ci pe grupurile vulnerabile, pe rând”

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit, la conferința despre COVID-19 organizată de Camera de Comerț Româno-Elvețiană, despre noile teste rapide și despre cum va fi făcută vaccinarea în România.

„În România, nu va fi vaccinare obligatorie, ci pe grupurile vulnerabile, pe rând. Poate vom începe cu personalul medical și cu cei care sunt în prima linie, dar nu există un plan pentru vaccinare obligatorie”, a spus Raed Arafat la conferința „COVID-19, între mituri și adevăr. O analiză a realității”.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Participanții la conferință, majoritatea din domeniul pharma, l-au întrebat pe secretarul de stat ce vaccin va fi contractat de România, atunci când va fi disponibil. „Ce vaccinuri a contractat Uniunea Europeană, România va fi în aceeași schemă. Lucrăm împreună cu UE la această chestiune și, bineînțeles, când vaccinurile vor fi distribuite, vor fi distribuite tuturor membrilor grupului de achiziții”, a mai spus Raed Arafat.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Vezi și: Model de declarație pe propria răspundere pentru carantina zonală și adeverință de la angajator pentru Alba Iulia, Abrud, Blaj, Sebeș, Cugir și Ciugud

În ceea ce privește testarea rapidă, acesta a spus că de multe ori pacienților din România li se recomandă și testul PCR, după cel rapid, pe bază de antigen, tocmai pentru că rezultatele nu sunt la fel de sigure.

Raed Arafat a ținut să puncteze că este deranjat de lipsa de încredere a populației, pentru care are și o cauză.

„În acea perioadă, am văzut ceea ce multe alte țări au văzut: politizarea situației, începutul scăderii încrederii din partea populației, din cauza multor dezbateri ridicate de diferite grupuri, care au pus sub semnul întrebării măsurile luate și chiar existența virusului. Și, când din aceste grupuri fac parte și medici, devine tot mai greu să faci populația să înțeleagă că ceea ce faci e corect sau că ești pe făgașul corect”, a mai spus Arafat.

La conferința organizată de Camera de Comerț Română-Elvețiană, cu susținerea Ambasadei Elveției în România și a Camerei de Comerț Germane, invitatul principal a fost reputatul epidemiolog Marcel Tanner, care a vorbit despre soluțiile găsite în Elveția pentru combaterea coronavirusului.

Sursa: libertatea.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419