Raed Arafat: „Cea mai bună testare, pe lângă cunoscutul deja test PCR, este computerul tomograf”

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful departamentului pentru Situații de Urgență susține că computereul tomograf este la fel de eficient, în depistarea Coronavirusului, precum testele de tip PCR. Informația vine, în urma unei teleconferințe cu mai mulți omologi din străinătate.

„Cea mai bună testare, pe lângă cunoscutul deja test PCR, este computerul tomograf. Astfel, dacă vom intra într-o etapă de criză, în care să nu avem timp să așteptăm după testele PCR, vom putea apela la computer tomograf. Caracteristicile pulmonare provocate de Covid-19 se văd la computer, ne-au dat asigurări medicii de afară”, a relatat Arafat, într-o intervenție la Digi24, citat de G4Media.

ELIT

Acest aspect va conduce, implicit, și la o creștere a numărului de depistări a infecțiilor cu Covid-19. Oricum, Arafat a subliniat că a crescut și numărul de aparate de tip PCR, peste tot în țară, și că în perioada următoare se vor face mai multe testări, mai ales pacienților care ajung în clinicile de urgențe. Acest proces va fi sprijin și de apartura cu teste antigen, care vor ajunge în perioada următorare în țară și care vor oferi posibiliarea ca pacienții să fie testați direct în secții medicale, fără a mai fi necesar ca recoltările de probe să fie trimise în laboratoare.

Arafat a mai fost întrebat de redactorul Digi24 dacă au vreo eficiență „tunelurile de dezinfectare” – care au beneficiat de multă reclamă în media, în ultima perioadă. „Nici vorbă”, a răspuns doctorul Arafat.

El a precizat că nici medicii din afară nu le consideră o soluție, dat fiind că nu există vreun studiu care să demonstreze că acestea pot îndepărta definitiv Coronavirusul.

„Nu e dovedit impactul. E o iluzie că dacă stropești peste tot persoane cu dezinfectant, ai eliminat de tot virusul. Nu e clar pe unde pătrunde dezinfectantul, dacă îl ai pe haine, cât timp rămâne pe tine… Riscul este să ieși de acolo cu impresia că te-ai curățat și de fapt să nu fie așa”, a spus Arafat.

Sursă foto: Arhivă

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419