Rămâi conectat

Politică Administrație

Radu Cristian, PNL: ”Am scăpat de trafic, dar ce facem acum cu Sebeșul?”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Cristian TNL Alba SebesÎn final, ca în orice poveste pe care o spui copiilor înainte de culcare, a venit și happy-end-ul. După dezbateri, promisiuni și asumări electorale, autostrada a fost dată în folosință și cel mai mare vis al sebeșenilor din ultimii 20 de ani a devenit realitate: camioanele au dispărut de pe centru, iar traficul greu s-a mutat pe centură.

Dar asta dă naștere unei alte probleme, care pe termen lung se va dovedi la fel de greu de depășit ca și cea a camioanelor. Pentru că golul creat prin dispariția traficului trebuie umplut cu ceva, ceva care să dea viață orașului. În caz contrar vom avea un oraș mort.

Acum centrul Sebeşului e pustiu. La propriu. Şi există riscul ca acest fenomen să fie unul permanent. În locul traficului, care ne-a readus liniştea, trebuie să apară altceva. Trebuie ca centrul oraşului nostru, de care suntem cu toţii atât de mândri, să capete viaţă şi să atragă turişti. Muhlbach, una din cele mai cunoscute cetăţi ale Transilvaniei, are un dublu potenţial, pe care îl poate exploata din plin: economic şi turistic.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sebeșul cunoaște de ani buni o creștere economică extraordinară. A devenit practic motorul economic al județului și „paradisul” investitorilor. Şi străini şi români, în egală măsură. Discutăm, aproape în fiecare şedinţă de consiliu local despre Planuri Urbanistice Zonale sau avize pentru diferite investiţii. Care sunt, în unele cazuri, de dimensiuni apreciabile, cum este cea a germanilor de la Daimler. Probabil vor mai veni şi alţii. Dar asta nu e suficient. Nu e suficient să avem bani la buget şi să facem străzi, alimentări cu apă, canalizare şi să turnăm asfalt. Asta rezolvă doar o parte a problemei. Degeaba oraşul arată foarte bine dacă e pustiu, tinerii se distrează în alte oraşe, iar turiştii ne evită.

Spuneam că Sebeşul are un potenţial extraordinar din punct de vedere turistic. O istorie de 800 de ani, cetatea, biserica evanghelică, a doua ca mărime şi importanţă din ţară, Râpa Roşie şi multe alte atracţii pentru turişti. Dar, mai presus de toate, are o comunitate primitoare, cu obiceiuri şi tradiţii care se pierd în negura timpului. Un amestec fascinant între saşi, maghiari şi români, care au dat naştere uneia din cele mai solide comunităţi din România.

Potenţialul turistic al Sebeşului trebuie însă exploatat. Renovarea faţadelor clădirilor din centrul oraşului ar fi un prim pas, urmat de închiderea centrului şi transformarea lui în pietonal, cu galerii de artă, restaurante, terase, magazine de suveniruri. Cu lucruri care să îi dea viaţă şi care să îi atragă şi mai mult pe turişti. În aceste condiţii, plus o campanie de promovare inteligentă şi eficientă, Sebeşul poate intra în circuitul turistic naţional, dar mai ales internaţional. Abia atunci putem spune că misiunea noastră, a aleşilor locali, a fost dusă la bun sfârşit şi că am redat oraşul sebeşenilor.

Ştiu că mulţi dintre cei care doar se laudă şi nu fac nimic pentru oraş vor spune că pentru asta e nevoie de mulţi, chiar foarte mulţi bani. Sunt perfect de acord. Dar banii există. Şi pot fi alocaţi din bugetul local sau se pot scrie proiecte pentru obţinerea de fonduri europene pentru revitalizarea zonelor istorice, care sunt eligibile pe perioada de programare europeană 2014-2020. Soluţii financiare există, dar pentru asta trebuie să existe şi voinţă din partea administraţiei, a consiliului local, a cetăţenilor.

Radu CRISTIAN, consilier local PNL Sebeş


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate

Marți, 15 noiembrie, vor începe efectiv lucrările la lotul 1 din primul proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia. Anunțul a fost făcut de către viceprimarul Marius Filimon la Radio Unirea FM. Investiția are o valoare de 28.693.035,22 lei, fără TVA.

„Marți vor începe efectiv lucrările la primul proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia, cel care începe de la podul peste Mureș. Firma ne-a asigurat că începând de marți, utilajele și muncitorii vor fi la lucru”, a declarat viceprimarul Marius Filimon.

În ce va consta modernizarea

Elit - Gustul Desăvârșit

„Pe tot traseul vom avea piste de biciclete, bandă dedicată pentru autobuze, inclusiv trotuarle vor fi refăcute, iar liniile de curent vor fi introduse în subteran. Va fi o perioadă mai dificilă, se va circula mai greu, însă cred că la final orașul va arăta altcumva”, a mai spus viceprimarul Filimon.

Pe lotul 1, parte din primul proiect de mobilitate urbană din municipiu, va fi reabilitată și modernizată infrastructura rutieră, pe principalele artere de circulație din Alba Iulia, cuprinzând străzile: Regimentul V Vânători, bulevardul Ferdinand I și Ion I.C. Brătianu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce Europa este în pragul unei crize energetice fără precedent, Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României prin aprobarea ordonanței care închide minele de cărbune și termocentralele. Practic, prin ordonanța de urgență privind decarbonizarea sistemului energetic românesc, PSD și PNL închid minele și termocentralele înainte să pună ceva în loc. Este de-a dreptul revoltător cum coaliția de guvernare nu a dorit să își asume aprobarea prin lege a unui plan coerent pentru decarbonizarea sistemului energetic, așa cum a solicitat în mai multe rânduri Uniunea Salvați România.

USR a propus ca închiderea minelor și a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție, însă toate amendamentele USR au fost respinse. În contextul în care toate statele membre ale Uniunii Europene vor să scape de dependența de gazul rusesc, România își îngroapă o parte importantă a sistemului energetic. Să nu uităm că, în prezent, cărbunele asigură peste 20% din energia zilnică necesară la nivel național. Impactul va fi dezastruos pentru zonele miniere și din cauza disponibilizărilor preconizate, dar mai ales pentru că, în ultimii 30 de ani, nu s-au dezvoltat soluții alternative pentru aceste zone, în marea lor majoritate dependente de industria minieră.

Actualul Guvern PSD – PNL și-a demonstrat incapacitatea de a gestiona provocările cu care se confruntă sistemul energetic. Specialiștii coaliției minciunii nu sunt în stare să pună în funcțiune nici măcar proiectele hidrotehnice mici, iar două mini-hidrocentrale, la Valea Sadului și Cârțișoara, pe Jiu, la 7 kilometri de aria protejată, stau de 3 ani executate în proporție de 60-70%. Nimic nu-i împiedică pe cei de la PSD și PNL să le finalizeze și să le introducă în sistemul energetic național. Nimic în afară de propria lor incompetență.

Elit - Gustul Desăvârșit

În timp ce în România, PSD și PNL se joacă cu sistemul energetic, în alte țări europene guvernele implementează planuri serioase pentru a asigura stabilitatea energetică și protejarea populației. În Germania, spre exemplu, folosirea cărbunelui este permisă și chiar încurajată, în contextul în care țara dorește să scadă cât mai mult dependența de gazul rusesc. Pentru a ajuta populația să suporte mai ușor creșterile de prețuri la energie, Spania și Germania au REDUS TVA-ul la gaze! Este măsura pe care o cere de multe luni Uniunea Salvați România!

PSD și PNL mint că vor să stimuleze producția națională de energie însă, în realitate, cu fiecare zi care trece, doar îngroapă sistemul energetic național și cresc dependența României de gazul și electricitatea cumpărate din exterior. Putem spune că graba cu care au aprobat ordonanța de decarbonizare a sistemului energetic românesc poate fi considerată un atentat la siguranța energetică a României.

Românii trebuie să știe că Europa și angajamentele pe care ni le-am asumat prin PNRR nu ne obligă să închidem capacități, ci ne obligă doar să reducem emisiile. Aceste emisii pot fi reduse și prin retehnologizarea unor capacități sau prin înlocuirea unor capacități cu altele pe tehnologii cu emisii reduse. De asemenea, ca răspuns la criza energetică, Comisia a adăugat acum componenta RepowerEU, care are exclusiv bani pentru investiții în energie, cu accent pe sursele regenerabile. România are la dispoziție 1,4 miliarde de euro pentru investiții în capacități noi de producție.

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Astăzi am avut deosebita plăcere să mă întâlnesc cu ambasadorul Statului Israel la București, Excelența Sa Reuven Azar, ocazie cu care am vorbit despre relațiile bune dintre cele două țări și alte subiecte de actualitate din plan intern și extern.

Am avut ocazia să îi povestesc despre Alba Iulia (de care nu a auzit până acum) despre importanța istorică a orașului nostru, cât și despre Marea Unire de la 1918.

Am profitat de moment să îi lansez Excelenței Sale invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României, oraș cu care ne mândrim peste tot în țară!

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea