Rămâi conectat

Actualitate

Radierea unui autovehicul: Cum se face și ce acte sunt necesare

Publicat

în

Procedura de radiere a unui vehicul rutier poate fi solicitată de proprietarul acestuia, poate fi hotărâtă printr-o sentință judecătorească sau se poate face din oficiu de către o instanță judecătorească.

Iată în ce situații poate fi radiat un autovehicul:

– în cazul predării autovehiculului la REMAT pentru dezmembrare;în cazul în care autovehiculul este furat;
– în cazul în care proprietarul dorește să exporte autovehiculul definitiv în altă țară;
– în cazul în care proprietarul dorește să retragă definitiv autovehiculul din circulație;
– în cazul unei sentințe judecătorești.

Electrica Furnizare Discount

Ce este și cum se face radierea auto?

Radierea unui autovehicul reprezintă procesul de ștergere completă a acestuia din registrele auto ale autorităților cu competență în domeniul circulației rutiere din România..

Radierea unui autovehicul presupune două etape: radierea fiscală și radierea din circulație, în această ordine. Cu toate actele emise de autoritatea fiscală și cu restul dosarului, obții radierea din circulație a autovehiculului.

În cazul în care îți vinzi mașina va fi suficient să faci doar radierea fiscală.

Ce este radierea fiscală?

Acest tip de radiere se realizează la Direcția Taxe și Impozite Locale din sectorul în care ai domiciliul stabil. Aici vei completa Declarația pentru scoaterea din evidență a autovehiculului și cererea pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală.

Radierea fiscală se face atunci când îți vinzi mașina și nu vrei să mai plătești impozit după înstrăinarea ei.

Iată ce acte ai nevoie pentru a radia fiscal autovehiculul:

– Declarația pentru scoaterea din evidențe a autovehiculului;
– Cererea pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală;
– Actul de identitate al solicitantului în original și copie;
– Cartea de identitate a autovehiculului în original si copie;
– Fișa de înmatriculare în original;
– Actul care atestă înstrăinarea autovehicului (ex.: actul de vânzare-cumpărare, contractul de novație sau de cesiune) sau adeverința de la REMAT, în cazul în care autovehiculul a fost scos din uz.

Ce este radierea din circulație?

Pentru a radia un autovehicul din circulație proprietarul acestuia trebuie să depună mai multe acte la Serviciul Public Comunitar Direcția Permise și Înmatriculări Auto (DRPCIV), și anume:

– Cererea de radiere completată și semnată/ștampilată de proprietar (se poate descărca de pe site-ul DRPCIV);
– Plăcuțele cu numărul de înmatriculare;
– Actul de identitate al solicitantului – original si copie;
– Cartea de identitate a vehiculului – original si copie;
– Certificatul de înmatriculare;
– Fișa de înmatriculare cu viza organului fiscal competent teritorial sau certificatul de atestare fiscală completată și semnat/ștampilat de proprietar;
— Certificatul de radiere în trei exemplare (se poate descărca de pe site-ul DRPCIV);
– În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (copie CUI) și împuternicirea reprezentatului legal.
– În cazul în care documentele sunt depuse de o alta persoană decât titularul va trebui și o procură notarială.

Ce acte sunt necesare pentru radierea auto?

Dcumentația prezentată anterior este cea generală, necesară radierii unui autovehicul. Există și alte documente, în funcție de motivul radierii, și anume:

Radierea autovehiculului la cerere

În cazul în care proprietarii doresc să-și retragă autovehiculul din circulațe la cerere dosarul de radiere auto trebuie completat cu următoarele documente:

– Un document prin care se atestă că proprietarul deţine un spațiu adecvat, în condițiile legii;
– Plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
– Declaraţie pe proprie răspundere semnată de proprietarul autovehiculului sau de moştenitorii legali ai acestuia care atestă că vehiculul nu va mai circula pe drumurile publice;

Radierea în cazul predării autovehicului la REMAT

Dacă dorești radierea autovehiculului pentru a-l preda la „dezmembrări auto”, la documentele deja menționate trebuie să mai adaugi:

– Plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
– Actul oficial care atestă dezmembrarea, casarea sau predarea autovehiculului către „dezmembrări auto” cu scopul de a fi dezmembrat.

Radierea în cazul exportării autovehiculului definitiv într-o altă țară

În cazul în care intenționezi să exporți autovehiculul definitiv într-o altă țară trebuie să completezi dosarul cu următoarele acte:

– Plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
– Documentul care atestă exportul autovehiculului, sunt valabile actul vamal emis de autoritățile române de export sau de cele străine ori certificatul de înmatriculare în străinătate.

Atenție! Radierea autovehiculului se poate face în acest caz și fără cartea de identitate a autovehiculului, certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare dacă există dovada că acestea au fost deja predate autorităților din țara de export.

Radierea în cazul furtului autovehiculului

Dacă dorești sa radiezi autovechilulul pe motiv că acesta a fost furat, trebuie să adaugi la dosar actul oficial emis de poliţie prin care se atestă furtul comis în ţară sau în străinătate.
Radierea în cazul unei sentințe judecătorești

Pentru radierea autovehiculelor ca urmare a unei sentințe judecătorești dosarul trebuie să mai conțină următoarele documente:

– Sentinţa judecătoarească definitivă în copie;
– Plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
– Declaraţie pe proprie răspundere semnată de proprietarul autovehiculului sau de moştenitorii legali ai acestuia care atestă că autovehiculul nu va mai circula pe drumurile publice.

Sursa: libertatea.ro

Publicitate

Actualitate

Se va reveni la școală în format fizic? Raed Arafat: „Nu există nicio garanţie. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”

Publicat

în

Se va reveni la școală în format fizic? Raed Arafat: „Nu există nicio garanţie. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunţat, vineri seară, că nu există nicio garanţie că elevii vor relua cursurile şcolare cu prezenţă fizică, după cele două săptămâni de vacanţă. El a subliniat că, după zece zile, va fi făcută o evaluare a situaţiei şi se va face o nouă analiză.

„S-a preferat soluţia asta (vacanţă două săptămâni – n.r.) compensând ulterior zilele date pentru vacanţă, decât să fie online şi să fie o discrepanţă între accesul la online şi seriozitatea şi toate acestea. Au fost nişte discuţii care au fost stabilite mai ales de experţii de la Ministerul Educaţiei că asta ar fi soluţia mai bună”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, vineri seară, întrebat de ce s-a ales vacanţă pentru toţi elevii şi nu cursuri online, potrivit news.ro.

Secretarul de stat a adăugat că nu poate garanta că elevii vor reveni la şcoală fizic, după cele două săptămâni de vacanţă.

Electrica Furnizare Discount

„Nu există nicio garanţie (că după două săptămâni cursurile vor reîncepe fizic – n.r.) pentru că nu ştim cum va evolua. Aşteptăm să vedem evoluţia şi discuţia asta a fost că la 10 zile vom evalua din nou. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a mai precizat că abia după 14 zile se vor vedea rezultatele restricţiilor impuse de luni.

Toţi elevii vor intra, începând de luni, în vacanţă pentru 14 zile, ordinul fiind deja semnat de ministrul Educaţiei.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Ce spune Arafat de minivacanța de 1 decembrie: „Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel”

Publicat

în

Ce spune Arafat de minivacanța de 1 decembrie: „Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel”

Secretarul de stat Raed Arafat le recomandă românilor să stea acasă. Doar persoanele vaccinate sau cele care au avut COVID-19 se mai pot caza la hotelurile din România, în următoarele 30 de zile, conform hotărârii aprobate vineri de CNSU.

Întrebat dacă românii își pot planifica o vacanță în zilele libere de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, Arafat a răspuns: „Dacă îi primesc alte țări. Părerea mea este că cel mai bine acum e să stăm unde am fost”.

„Și la unitățile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi, inclusiv la hoteluri. Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel. Acest lucru cred că este aplicat în foarte multe țări din Europa. Nu suntem singurii care aplicăm aceste reguli la acest moment”, a spus Arafat.

Electrica Furnizare Discount

„Se propune ca accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum și accesul în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în hotărârea CNSU.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Restricții anti-Covid-19: Cine va fi exceptat de la obligativitatea purtării măștii de protecție

Publicat

în

Restricții anti-Covid-19: Cine va fi exceptat de la obligativitatea purtării măștii de protecție

În cursul zilei de vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 91 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, prin care se propune.

În hotărâre se propune „instituirea obligativității purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun”, începând de lunea viitoare.

Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane:

Electrica Furnizare Discount

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante

IMPORTANT: Persoanele vaccinate trebuie și ele să poarte mască de protecție.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare