Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Rabla local 2023: A patra tentativă de lansare a programului ar putea avea loc în această săptămână

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Rabla local 2023: A patra tentativă de lansare a programului ar putea avea loc în această săptămână

În cursul acestei săptămâni ar urma să fie demarat primul program național de casare a mașinilor vechi, făsă a fi nevoie să se achiziționeze una nouă în schimb.

Este, de fapt, a patra încercare de lansare a programului „Rabla local”. Ar fi trebuit să demareze în septembrie anul trecut, dar a fost amânat de încă două ori, însă de această dată Administraţia Fondului pentru Mediu crede că totul este pregătit, relateaă RRA.

„Rabla local” este programul prin care românii pot casa maşinile vechi, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb de la primăria de care aparţin suma de 3.000 lei. Programul urmează să înceapă săptămâna viitoare cu partea administrativă.

Primăriile pot depune cererile şi documentaţia aferentă în perioada 21-28 aprilie, iar ulterior Administraţia Fondului pentru Mediu va anunţa termenul de înscriere pentru solicitanţii persoane fizice şi a sumelor alocate.

Cei care au maşini vechi şi nu vor să îşi cumpere una nouă sau nu au bani pentru una nouă trebuie să ştie că sunt eligibile autovehiculele mai vechi de 15 ani, cu o normă de poluare cel mult Euro 3. Nu este obligatoriu însă ca autoturismul să fie funcţional, trebuie totuşi să conţină componentele esenţiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie sau şasiu.

Oamenii primesc cei 3.000 lei şi cu condiţia ca în următorii 3 ani să nu achiziţioneze o maşină cu normă de poluare sub Euro 5. Din cei 3.000 lei, autorităţile locale trebuie să acopere un procent de 20%, restul provenind din fonduri guvernamentale.

Bugetul alocat în acest an pentru programul „Rabla local” este de 240 de milioane de lei, ceea ce acoperă sumele necesare scoaterii din circulaţie a o sută de mii de maşini vechi.

Potrivit datelor parţiale ale Administraţiei Fondului pentru Mediu, municipiile Cluj-Napoca şi Braşov îşi propun să caseze câte 5.000 de maşini vechi,Timişoara – 4.700, Iaşiul – 2.000 sau Constanţa – 500.

Programul Rabla local a suferit mai multe modificări

Ministerul Mediului a publicat marți, 5 aprilie 2023, un ordin prin care a adus mai multe modificări Programului Rabla Local.

Mai precis, ordinul emis ieri de Ministerul Mediului a înlocuit ghidul de finanțate a noului program în ceea ce provește casarea mașinilor uzate.

Una dintre noile reguli ale programului Rabla Local stabilește că cei care vor primi 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi nu vor putea să-și cumpere, timp de trei ani, o mașină cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5. Înainte, restricția viza mașinile cu normă de poluare de până la Euro 4.

În primul rând, pentru a face programul mai atractiv pentru primării și astfel să participe cât mai multe, procentul de finanțare acordat în cadrul programului a fost modificat astfel: 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și 20% de la primărie, ceea ce înseamnă că din totalul de 3.000 de lei, AFM va acorda 2.400 lei iar primăriile vor achita 600 de lei.

Înainte, stimulentul pentru casarea unei mașini vechi trebuia acoperit în mod egal de primării și de autoritățile pentru mediu.

Totodată, a fost introdusă și noțiunea de contribuție proprie a primăriilor, pentru a fi evidențiată suma acordată persoanelor fizice de către acestea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea