Rămâi conectat

Ştirea zilei

”Psaltirea” preotului duhovnic al lui Horea și Cloșca, care i-a susținut până la locul execuției, scoasă la licitație

Ziarul Unirea

Publicat

în

O casă de licitații din București a scos la vânzare „Psaltirea” lui Nicolae Raţiu de la Cioara, preotul duhovnic al lui Horea şi Cloşca. Preţul de pornire al licitaţiei este de 500 de euro.

Nicolae Raţiu a fost preotul care i-a însoţit pe Horea şi Cloşca la execuţia de pe Dealul Furcilor de la Alba Iulia în 28 februarie 1785, spovedindu-i, împărtăşindu-i şi chiar fiind alături de ei în timp ce eroii moţilor erau traşi pe roată. ”Psaltirea” ce a aparţinut preotului Nicolae Raţiu de la Cioara, tipărită la 1771, încă întreagă, traversând generaţii de colecţionari şi iubitori de carte, este lotul nr. 109 din expoziţia Imagini ale Sacrului şi este pusă în vânzare prin licitaţie joi, 29 martie 2018.

Cartea are 392 de file, este în curs de clasare în patrimoniul naţional cultural şi nu poate face obiectul exportului. Este, în prezent, în colecţia privată a prof. Ioan Iliescu din Timişoara. Preţul de pornire este 500 de euro.

”Ornamentaţia cărţii este destul de bogată şi interesantă, pe alocuri cu elemente de origialitate, referindu-ne în special la frontispiciile desenate cu negru ce redau modele arhaice ce compun cadre. Atrag atenţia deopotrivă şi iniţialele ornate care deschid catismele (una din cele 20 părţi ale Psaltirii). Filele 1-368 au fost scrise de monahul Eustaţie Popovici, în răstimpul cât s-a aflat la mânăstirea Plăişor din hotarul satului Cioara – aşezământul monastic al călugărului Sofronie de Cioara, cel care, în 1758-1760 iniţiază şi conduce răscoala de la Cioara, ocazionată de unirea cu Biserica Romei”, se arată într-un comunicat al casei de licitaţii.

Cel care a comandat scrierea ”Psaltirei” şi a plătit cheltuiala cărţii a fost urmaşul luptătorului Sofronie, ieromonahul Ioanichie. Filele 369-392 au fost redactate de preotul Nicolae Raţiu din Alba Iulia, pe acesta memoria istoriei reţinându-l drept duhovnicul lui Horea şi Cloşca. Despre această figură marcantă se poate spune că i-a însoţit pe Horea şi pe Cloşca cu puţin timp înainte de execuţie, spovedindu-i şi împărtăşindu-i.

Crișan s-a spânzurat în închisoare, iar Horea și Cloșca au fost supuși celei mai grele pedepse

Bătut şi agonizând, înainte de a fi tras pe roată, Horea a fost sărutat de Nicolae Raţiu care i-a spus: „Prin mine te sărută un neam întreg!”. Datele execuţiei sunt relatate în scrisoarea lui Iosif Gabri din 2 martie 1785.

Iată ce consemnează istoricul Nicolae Densuşianu în cartea „Răscoala lui Horia”, Bucureşti, 1884: „Când au dus la moarte pe Horia şi Cloşca, i-a însoţit preotul Nicolae Raţ, preot din Alba Iulia. Dânsul, până a frânt roata pe unul, a ţinut pe celălalt cu mâna pe după cap, dar când au început să frângă roata pe al doilea, popa Nicolae Raţ a căzut jos şi a leşinat şi a trebuit să-l ducă cu carul acasă”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea