Rămâi conectat

Curier Județean

Protestul Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Prin toată activitatea noastră ca societate cultural-patriotică, am militat pentru respectarea şi apărarea legilor României, pentru apărarea suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale, pentru apărarea şi promovarea drepturilor şi proprietăţilor fundamentale ale omului în lumina şi spiritul legislaţiei europene, în vigoare. Ne străduim de aproape 20 de ani să cultivăm şi să răspândim în rândul românilor, ca societate a moţilor şi a simpatizanţilor acestora, ideologia promovată de înaintaşii noştri al căror model l-a constituit personalitatea ilustrului Avram Iancu. Cu mijloacele modeste ale societăţii noastre naţionale am fost şi vom fi mereu alături de toţi cei care au puterea să decidă îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor.
Acesta era şi ultimul dor al Crăişorului Iancu „de a-şi vedea naţiunea sa fericită”, căci vorbele şoptite de Horea şi Iancu noi le auzim şi azi peste Detunatele Apusenilor, călătorind în timp, din generaţie în generaţie, vorbe clare, aspre, singuratice, în slava lor.
În 15 martie 2011, am aflat cu stupoare de la televizor că „Avram Iancu a fost spânzurat” la Miercurea Ciuc, în piaţa publică.
Nimeni nu va putea şterge memoria Crăişorului Avram Iancu, iubit de moţi şi respectat de toţi românii, ba chiar şi de unii unguri care au citit în el dorul de dreptate şi libertate pentru toate popoarele asuprite. Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” din România, cu sediul în Cluj Napoca, având filiale în mările oraşe ale ţării şi în majoritatea localităţilor din Munţii Apuseni, protestează cu vehemenţă împotriva acţiunilor criminale ale extremiştilor maghiari din Transilvania care au avut loc în ziua de 15 martie 2011, când individul Csibi Barna, unul dintre liderii grupării extremiste „Garda Secuiască” şi funcţionar public în cadrul Direcţiei de Finanţe Publice Harghita, a organizat un spectacol în care o păpuşă din paie, cu chipul lui Avram Iancu, a fost, „judecată” şi „condamnată la moarte”, prin „spânzurare”, de către un „tribunal”, sub acuzaţiile de crimă şi genocid împotriva umanităţii. (Click Aici pentru detalii şi sursa): http://www.antena3.ro/romania/papusa-ce-il-reprezinta-pe-avram-iancu-spanzurata-la-miercurea-ciuc-120663.html
Prin acest act reprobabil, de o mişelie nemaipomenită, iredentismul maghiar a atins punctul culminant al acţiunilor sale duşmănoase la adresa românilor, pe care le promovează cu asiduitate din 1990 şi până în prezent. După ce le-au ridicat statui, în Ardeal, unor criminali de război unguri (vezi cazul Wass Albert), după ce au reamplasat la Arad Monumentul celor 13 Generali vinovaţi de genocide contra românilor la 1848-1849, după ce au depus coroane de doliu cu ocazia Zilei Naţionale a României, au ajuns să pună în spânzurătoare pe eroul nostru naţional, un Sfânt al neamului românesc, Avram Iancu. Aceste acţiuni provocatoare şi vădit duşmănoase la adresa noastră, a românilor, în propria noastră ţară, trebuie să primească o replică pe măsură. Ne adresăm instituţiilor naţionale de specialitate ale României să se autosesizeze în legătură cu acest fapt amintit şi să facă demersurile necesare pentru pedepsirea severă a celor vinovaţi. Reamintim Preşedintelui României şi Primului Ministru al Guvernului Român că poporul român aşteaptă explicaţii directe de la Domniile lor, în legătură cu astfel de manifestări iredentiste maghiare.
Îi rugăm, pe aceştia, să ne dea o explicaţie şi în legătură cu intonarea imnului statului ungar înaintea imnului României cu ocazia Congresului UDMR ce a avut loc recent la Oradea.
Îi rugăm pe toţi românii cu dragoste de neam şi ţară să fie alături de noi şi în continuare, şi să ne întâlnim în gândul cel bun la Vidra şi Câmpeni, la Detunate ori pe Muntele Găina, la Abrud, Zlatna şi la Ţebea, peste tot unde moţii îşi dau întâlnire cu istoria.
Conducerea Societăţii Cultural Patriotice „AVRAM IANCU” din România
Preşedinte,
prof. Victor BERCEA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Sesiunea de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”, ediția a XIV-a, s-a desfășurat la Sebeș

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Sesiunea de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”, ediția a XIV-a, s-a desfășurat la Sebeș

Vineri, 30 septembrie 2022, la Sebeş s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”.

Manifestarea a fost organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sebeş, şi s-a bucurat de participarea a 39 de specialiști, muzeografi, cercetători și cadre didactice de la: Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Municipal Mediaș, Colegiul Tehnic Turda, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara şi Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul deschiderii oficiale a sesiunii de comunicări științifice, au fost lansate două dintre publicațiile științifice recente editate de personalul muzeului: „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, nr. 13/2021, prezentată de lect. univ. dr. Călin Anghel, și Cornel Tatai-Baltă, Călin Anghel, Radu Totoianu, „Colecţia Sava Henţia a muzeului municipal din Sebeş”, ediţia a II-a, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2022, prezentată de dr. Ioana Rustoiu (Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia).

Ca punct final al deschiderii festive, a urmat prezentarea în plen de către dr. Mirel Drăgan și Timotei Hotea, de la Universitatea Politehnica Timişoara, a comunicării „Despre porţi şi oameni.
Valorificarea elementelor de patrimoniu arhitectural istoric şi spaţiu urban destructurat din Sebeş”, care a supus atenției atât specialiștilor prezenți, cât şi publicului interesat, propuneri de identificare şi de punere în valoare a ruinelor Porţii de Vest a fortificaţiei medievale a Sebeşului şi a barbacanei acesteia, dezafectate în secolul al XIX-lea şi care, parțial, se păstrează sub asfaltul străzii.

De asemenea, au fost oferite soluții de restructurare a unor spații publice din cartierele mai noi ale orașului Sebeș.

În continuarea programului, începând cu ora 12.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în prezența unui public numeros, a avut loc reprezentația de reconstituire istorică „Povestea Încoronării”, susținută de istorici și voluntari ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, în cadrul căreia a fost pusă în scenă încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria, ca suverani ai României Mari, eveniment petrecut la Alba Iulia, în data de 15 octombrie 1922.

Începând cu ora 14.00, s-au desfășurat lucrările celor trei secțiuni ale sesiunii de comunicări, „Arheologie”, „Patrimoniu” şi „Istorie”, în cadrul cărora, cei 39 de participanți au prezentat colegilor și publicului rezultatele ultimelor cercetări pe care le-au întreprins.

Evenimentul s-a încheiat la ora 19.00, organizatorii mulțumind și pe această cale participanților care au ținut să fie prezenți, alături de colegii lor de la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, și la ediția din acest an a sesiunii de comunicări științifice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

9 octombrie| Alexandru Andrieș în „Turneu Culinar”: Cetățenii din Sebeș se vor putea bucura de un spectacol gastronomico-muzical

BONTEA Alexandru

Publicat

în

9 octombrie| Alexandru Andrieș în „Turneu Culinar”: Cetățenii din Sebeș se vor putea bucura de un spectacol gastronomico-muzical

„Turneu Culinar” este o experiență unică a unui mix gastronomico-muzical marca Alexandru Andrieș.

Gastronomia presupune în acest caz ingredientele secrete a unei rețete proprii, evident dovedită în 40 de ani de „bucătăreală”.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Turneu culinar” un răsfăț cu arome fine… de cinci stele, alături de: Alexandru Andrieș, Ioana Mîntulescu, Berti Barbera, Călin Grigoriu, Sorin Romanescu.

Chef Alexandru Andrieș.

Vă așteptăm duminică, 9 octombrie 2022, începând cu ora 19.30, în sala de evenimente „Radu Stanca” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

5 octombrie| Semnarea Acordului de parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027, la Sala Unirii din Municipiul Alba Iulia

BONTEA Alexandru

Publicat

în

5 octombrie| Semnarea Acordului de parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027, la Sala Unirii din Municipiul Alba Iulia

La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană a aprobat Acordul de Parteneriat dintre Uniunea Europeană și România, în baza căruia țara noastră va beneficia, în perioada 2021-2027, de resurse financiare pentru dezvoltare durabilă, alocate de la nivel european și național, în valoare totală de peste 45 miliarde euro.

Acordul de Parteneriat dintre Comisia Europeană și România acoperă finanțarea politicii de coeziune – care cuprinde Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European Plus și Fondul de Coeziune – alături de Fondul pentru Tranziție Justă și Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit și Acvacultură. Investițiile concrete din teritoriu vizează 8 programe regionale și 9 programe naționale, alocarea financiară nerambursabilă fiind de peste 31,5 miliarde euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acordul de Parteneriat subliniază importanța tranziției verzi și digitale în toate aspectele vieții economico-sociale, susținând inclusiv dezvoltarea economiei românești pe baze competitive, inovatoare și orientate către export.

Practic, prin acest document se garantează faptul că resursele publice alocate de Uniunea Europeană vor contribui la dezvoltarea inovării, la implementarea unor servicii medicale și sociale performante, la asigurarea celor mai bune oportunități de educație și formare, dar și la crearea unui sistem de transport sigur și ecologic, toate acestea asigurând creșterea competitivității țării noastre și a calității vieții tuturor cetățenilor.

Importanța acestui document pentru dezvoltarea durabilă a României este covârșitoare. În acest context, beneficiind de Înaltul Patronaj al domnului Nicolae-Ionel Ciucă, Primul-Ministru al României, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, responsabil de implementarea politicii europene de coeziune în țara noastră, va organiza

Festivitatea de semnare oficială a Acordului de Parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027 – eveniment programat a se desfășura în Sala Unirii din Alba Iulia, în data de 5 octombrie 2022, începând cu ora 15.45.

Documentul oficial va fi semnat de doamna Elisa Ferreira, Comisar European pentru Coeziune și Reforme și de domnul Marcel Ioan Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în prezența premierului român și a altor invitați din țară și de peste hotare.

În organizarea acestui eveniment a fost cooptată și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, având în vedere calitatea sa de Autoritate de Management pentru Programul Regional CENTRU 2021-2027.

Având în vedere importanța evenimentului de semnare a Acordului de Parteneriat pentru viitoarea perioadă de gestionare a fondurilor europene și impactul pe care organizația media pe care o reprezentanți îl are la nivel național, regional și local, avem plăcerea să vă invităm să participați la Festivitatea de semnare a Acordului de parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027, care va avea loc la Sala Unirii din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia (strada Muzeului, nr. 2), precum și la vizita la proiecte europene din perimetrul interior al Cetății Alba Carolina, care se va desfășura în intervalul orar 17.30-18.30.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea