Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Protecția Consumatorilor confirmă! Producători de zahăr, mălai, făină, orez și sare fură la gramaj

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un control al ANPC vine să confirme încă odată că în România nimic nu este ceea ce pare. Cu drepturi de consumatori ai Uniunii Europene suntem furați sistematic cu tupeu, în stil românesc.

Inspectorii Autorității  Nationale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au verificat recent dacă agenţii economici respectă cantitatea inscripţionată pe eticheta produselor pe care le cumpărăm, la alimente de larg consum precum zahăr, mălai, făină, sare şi orez.

Ce au constatat? 10 %  din alimentele verificate nu respectau cantitatea netă declarată pe etichetă, consumatorii fiind practic înșelați. In cazul fainii de malai, in loc de o mie grame, cat era inscriptionat pe etichetă, in pungă existau doar intre 922 si 972 de grame, iar in cazul zahărului cantitatea gasită a fost de 971-978 de grame.

Potrivit ANPC, în urma analizării pachetelor cu alimente s-au constatat abateri în minus faţă de 1 kg înscris pe etichetă de până la 72 grame la zahăr, 60 g făină, 36 g orez, 80 g mălai, 48 g sare.

Controlul a vizat  produsele alimentare amintite, de larg consum, comercializate in hiper/supermarketuri, depozite en-gros și lanturi de magazine. Alte nereguli depistate de inspectori s-au referit la calitatea ambalajelor: pungi deteriorate, neetanşe, care permiteau scurgeri de conţinut.

“Au fost controlati 474 operatori economici din reteaua comerciala, dintre care la un numar de 153 (32%) au fost constatate deficiente (neinscrierea in abaterea negativa pentru cantitatile nete, neconformitatea ambalajelor, etichetarea incorecta);
A fost verificata o cantitate de aproximativ 1.140 tone de produse (684 tone zahar, 162 tone faina, 132 tone orez, 134 tone malai, 28 tone sare), din care circa 102,6 tone (9%)  nu respectau cantitatea neta declarata :

Masuri dispuse:

– oprirea definitiva de la comercializare a cca. 62 tone de produse (53,5 tone zahar, 3,5 tone faina, 0,5 tone orez, 4 tone malai, 0,5 tone sare iodata) in valoare de 230.000 lei;
– oprirea temporara de la comercializare a unei cantitati de cca. 40,6 tone de produse (29 tone zahar; 3 tone faină; 0,1 tone orez; 7,5 tone malai, 1 tona sare iodata), in valoare de 147.000 lei, pana la remedierea neconformitatilor constatate;
– aplicarea a 158 sanctiuni contraventionale dintre care 111 amenzi contraventionale  in valoare de 540.000 lei si 47 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor”, se arată într-un comunicat de presă al ANFP.

Bogdan Cristian Nica, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor:” Atrag atentia tuturor consumatorilor care observa diferente de cantitate pentru produsele uzuale – zahar, malai, faina, orez, sare – sa ne sesizeze prin structurile noastre teritoriale. Vreau sa intaresc faptul ca cei care comercializeaza astfel de produse care nu respecta legislatia in vigoare si care afecteaza buzunarul consumatorilor vor fi aspru pedespsiti. Rezultatele controlului national au aratat abateri de pana la 80g fata de 1 kg, iar ANPC a dat amenzi in valoare de aproximativ 540.000 lei ”.

sursa foto stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea