Propunere legislativă: Concediile medicale, rețetele și biletele de trimitere să poată fi obținute și de la medicul specialist, nu doar de la medicul de familie

Medicii ar putea elibera adeverință pentru concediile medicale, rețetele compensate și biletele de trimitere chiar dacă nu au contract încheiat cu Casa de asigurări de sănătate a pacientului. Un proiect legislativ în acest sens a fost depus la Senat pentru dezbatere.

Inițiativa a peste 40 de parlamentari de la USR și UDMR prevede ca toate aceste servicii gratuite pentru cetățeni să poată fi ușurate de birocrația obținerii lor prin medicul de familie care are contract cu CNAS, deoarece sunt acte pe care oamenii ar trebui să le poată lua de la orice cabinet medical autorizat.

ELIT

Pe lângă beneficiile cetățenilor, inițiatorii susțin că și medicii tineri, care nu sunt imediat acceptați în contractele cu CNAS, sau alți medici, care vor să își deschidă cabinet individual și care vor avea de lucru în țară și nu vor mai fi tentați să plece în străinătate să lucreze:

Medicul specalist tânăr, proaspăt confirmat prin Ordin ministerial și nu numai, dornic și capabil să deschidă și să doteze un cabinet medical de speciaitate, poate să presteze servicii ambulatorii cu finanțare “out-of-pocket”, dar nu se va confrunta cu lipsa posibilității de contractare a serviciilor și cu lipsa posibilității de a putea asigura pacienților dreptul lor cuvenit”, mai argumentează parlamentarii în expunerea de motive a proiectului.

Mihail David - 2020

Proiectul legislativ va aștepta, în următoarele 30 de zile, avizul Consiliului Legislativ și al Guvernului, apoi va intra la primul vot, în Senat. Ca să fie adoptat, actul normativ va trebui să treacă și de plenul Camerei Deputaților, unde se va da votul final, indiferent de rezultatul celui din Senat.

sursa: legeastart.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...