Proprietarii de păduri situate în zonele protejate, de unde nu pot exploata lemnul, vor primi compensaţii în bani din partea statului

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, a declarat duminică, la Deva, că proprietarii de păduri situate în zonele protejate vor primi compensaţii în bani din partea statului, deoarece nu pot exploata lemnul de pe suprafeţele pe care le deţin. 

„Sunt proprietari care au pădurile în arii naturale protejate. Ei nu au primit, până acum, nicio compensaţie pentru că nu aveau voie să exploateze nici măcar o surcică din propria pădure. Anul acesta am venit cu o hotărâre de guvern care oferă compensaţii, adică o contravaloare a cât ar fi putut exploata şi valorifica”, a spus Doina Pană, adăugând că banii vor fi achitaţi pe baza dosarelor depuse de proprietari la Garda Forestieră.

USR - Alegeri parlamentare 2020

În context, ministrul Doina Pană a apreciat că, în condiţiile în care 40% din pădurile României sunt situate în zona unor arii protejate, compensaţiile ar trebui să fie asigurate de Uniunea Europeană.

Doina Pană a susţinut printre altele că prin modificarea Codului Silvic, oamenii vor putea cumpăra, la un preţ mai mic, patru milioane de metri cubi de lemn de foc, provenit din căzături, rărituri şi igienizări efectuate în pădurile proprietate de stat.

Ea a explicat arătat că este pentru prima dată când se iau toate pădurile în pază, chiar dacă nu se cunoaşte proprietarul, iar pentru suprafeţe sub 30 de ha statul este cel care plăteşte paza.

La nivel naţional, necesarul de lemn de foc este de circa 21 milioane de metru cubi, diferenţa fiind asigurată din lemnul exploatat pe picior în urma licitaţiilor efectuate în pădurile proprietate privată.

Sursa: economica.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419