Proiectul Registrul traficanţilor de droguri, depus săptămâna viitoare în Parlament. Alina Gorghiu: Datele nu sunt publice
Proiectul Registrul traficanţilor de droguri, depus săptămâna viitoare în Parlament. Alina Gorghiu: Datele nu sunt publice
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat vineri, 22 septembrie, că proiectul de lege intitulat „Registrul traficanţilor de droguri” va funcționa pe modelul registrului agresorilor sexuali.
Gorghiu a spus că „Registrul traficanţilor de droguri” va fi depus curând în Parlament, cel mai probabil luni, 25 septembrie, de către grupurile parlamentare ale PNL și a precizat că scopul este unul preventiv.
„Datele din acest Registru nu sunt publice, însă ne vor folosi în combaterea recidivei. Traficanţii care vor fi înregistraţi în acest registru vor fi obligaţi să ofere singuri informaţii despre persoanele cu care intră în contact şi locurile în care merg”, a spus ministrul Justiţiei într-o conferință de presă la Pitești, potrivit news.ro.
Aceasta a precizat că în sistemul penitenciar se află 1.100 de persoane condamnate pe tematica droguri, mare parte din ei pe traficul de droguri. „Din păcate, 65% – 66% sunt recidivişti. De aceea se justifică această iniţiativă legislativă”, a mai punctat Alina Gorghiu.
Cel mai recent raport al Agenţiei Naţionale Antidrog, publicat în februarie, arată că 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani au consumat del puţin un tip de drog de-a lungul vieţii.
Consumul de canabis a crescut în principal în categoria de vârstă 15-34 ani, dar şi în rândul populaţiei şcolare, 1% dintre elevi debutează cu consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: ”Alte droguri consumate în România sunt cocaina, ecstasy, heroina, iar în cazul heroinei, o treime dintre consumatori au între 35-39 de ani și peste 80% dintre ei locuiesc în București.”
Potrivit ministrului Justiției, este necesară și o „Lege 2 Mai”, similară cu „Legea Anastasia”, care să prevadă ca traficanții de droguri să fie condamnați doar cu executare, nu cu suspendare. Legea Anastasia, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 7 iulie, spune că șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor ori fără permis de conducere și fac accidente mortale ajung direct la închisoare
Știri recente din categoria Actualitate
Tichetele educaționale 2023 întârzie: Când vor primi elevii defavorizați mult promisul ajutor de la stat
Tichetele educaționale 2023 întârzie: Când vor primi elevii defavorizați mult promisul ajutor de la stat
Elevii din România au început școala fără a primi încă tichetele educaționale promise de stat în valoare de 500 de lei.
Întrebarea care îi preocupă acum pe părinți și elevi este: când vor intra în posesia acestor tichete?
Potrivit surselor Edupedu.ro, se preconizează că tichetele educaționale vor ajunge la cei peste 410.000 de beneficiari în prima parte a lunii decembrie. Cu toate acestea, Ordonanța de urgență nr.83/2023 nu specifică un calendar exact pentru distribuirea acestora, lăsând în suspans elevii și familiile acestora.
Tichetele educaționale au fost create pentru a sprijini elevii defavorizați, oferindu-le posibilitatea de a cumpăra rechizite și haine necesare pentru a începe școala. Cu toate acestea, întârzierea în livrarea acestora a creat o situație dificilă pentru cei care au început deja școala, fără această asistență financiară.
Ministerul Fondurilor Europene a adus clarificări, menționând că cardurile vor fi deja încărcate când vor ajunge la beneficiari. Totuși, termenul exact de distribuire a acestora rămâne neclar.
Citește și: Tichete educaționale 2023: A fost prelungită perioada de depunere a cererilor pentru cei 500 de lei
Pentru a beneficia de tichetele educaționale în valoare de 500 de lei pentru rechizite în anul școlar 2023-2024, venitul lunar pe membru de familie trebuie să fie de maximum 633 de lei pentru preșcolari și 1500 de lei pentru elevii din învățământul de stat primar și gimnazial.
Procesul de depunere a cererilor s-a încheiat la data de 26 noiembrie conform unui anunț al Guvernului. Cu toate acestea, cu un număr de peste 410.000 de potențiali beneficiari care au început școala fără acești bani, este evident că procesul întâmpină dificultăți.
Ordonanța de urgență nr. 83/2023 stabilește mai mulți pași înainte de emiterea și distribuirea cardurilor educaționale. Școlile au responsabilitatea de a introduce datele din cererile depuse de părinți în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (S.I.I.I.R) în termen de 5 zile calendaristice de la expirarea termenului pentru depunerea cererilor, până la data de 1 decembrie conform calculelor Edupedu.ro.
Listele cu beneficiarii finali vor fi realizate printr-o aplicație informatică dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, însă aceasta se află încă în stadiul de proiectare-dezvoltare-testare la data de 30 octombrie. Lista finală a beneficiarilor va fi transmisă la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și poate fi accesată de către beneficiari în termen de 10 zile lucrătoare de la data prelucrării și structurării bazei de date, conform prevederilor OUG nr. 83/2023.
Începând din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, iar acestea vor fi valabile pentru următorii 3 ani. Suma de 500 de lei va fi livrată într-o singură tranșă. Cu toate acestea, întârzierea actuală ridică întrebări și așteptări cu privire la momentul exact în care elevii vor putea beneficia de sprijinul financiar promis pentru a face față cheltuielilor școlare.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei pentru cei dragi
-
Actualitateacum 23 de ore
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice
-
Actualitateacum o zi
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei