Actualitate
Proiectul bugetului pe 2023, publicat de Ministerul Finanțelor: Deficit de 77,9 miliarde lei și creştere economică de 2,8%
Proiectul bugetului pe 2023, publicat de Ministerul Finanțelor: Deficit de 77,9 miliarde lei și creştere economică de 2,8%
Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2023 a fost publicat în cursul serii de marți de către Ministerul Finanțelor. Proiectul prevede un deficit de 77,9 miliarde lei, respectiv de 4,4% din produsul intern brut.
Proiectul de buget pentru anul viitor este configurat pe o creştere economică de 2,8%, în condiţiile în care şocul economic provocat de pandemie este unul dintre cele mai semnificative din istoria recentă, se arată în Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2023 publicat marţi de Ministerul Finanţelor.
Produsul intern brut în preţuri curente este estimat în creştere la 1.552 miliarde de lei, de la 1.396 miliarde de lei în acest an.
Deficitul bugetar ESA în anul 2023 este calculat la 4,4% din PIB, urmând ca acesta să ajungă în anul 2026 la 2,9% din PIB, încadrându-se la sfârşitul orizontului de prognoză (anul 2024) în prevederile regulamentelor europene, respectiv 2,95% din PIB. Deficitul bugetar cash atinge în anul 2024 valoarea de 2,95% din PIB, cu care se încadrează in regulamentele europene, se arată în documentul citat.
Pe bugetul general consolidat, cheltuielile totale sunt prevăzute la 607,924 miliarde de lei în anul 2023. Cheltuielile bugetare reprezintă anul viitor 39,17% din PIB, cu tendinţă de scădere în anul 2026. Cheltuielile destinate investiţiilor însumează aproximativ 112,1 miliarde lei, reprezentând aproximativ 7,22% în PIB, iar în anul 2026 acestea urmează să ajungă la circa 154,2 miliarde lei.
Veniturile bugetare în termeni nominali sunt estimate la 539,6 miliarde lei (34,77% din PIB), în creştere în valoare nominală pe orizontul de referinţă, ajungând în anul 2026 la 655,1, miliarde lei (32,78% din PIB). Cele mai mari ponderi în cadrul veniturilor bugetare în anul 2023 le înregistrează contribuţiile de asigurări sociale (30,1% din total venituri), urmate de TVA (21,1 %) sume primite de la UE (13,2% din total venituri), şi accize (7,1 %).
Potrivit proiectului de buget, inflaţia la sfârşitul anului ar urma să încetinească la 8% în 2023, faţă de 15,2% în 2022, în timp ce deficitul de cont curent va coborî la 8,5% din PIB, de la 8,8% în acest an.
Câştigul salarial real este prevăzut să crească cu 1,7% anul viitor, după un declin de 2% în acest an.
Sursa: stiripesurse.ro

Actualitate
Noi criterii pentru încadrarea în gradele de invaliditate. Hotărârea, adoptată de către Guvern
Noi criterii pentru încadrarea în gradele de invaliditate. Hotărârea, adoptată de către Guvern
Guvernul a aprobat, în cursul zilei de luni, printr-o hotărâre, noi criterii și norme de diagnostic clinic, funcțional și de evaluare a capacității de muncă pe baza cărora se poate face încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate, care să le înlocuiască pe cele stabilite prin HG nr. 155/2011.
Potrivit unui comunicat al Executivului, pe baza noilor norme şi criterii medicale se urmăreşte să se realizeze o evaluare complexă, obiectivă şi actualizată a stării de sănătate a persoanei, cu proceduri de diagnostic recomandate de ghidurile de practică medicală naţionale şi internaţionale, fiind avizate şi de Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, precizează sursa citată de Agerpres, acestea au fost elaborate astfel încât să corespundă recomandărilor Clasificării Internaţionale a Funcţionării, Dizabilităţii şi Sănătăţii, OMS – 2007 de a se utiliza, în mod complementar, ambele ramuri ale clasificărilor internaţionale OMS (CIM – Clasificarea Internaţională a Maladiilor – CIM 10 şi CIF) şi se bazează pe definiţii, scale şi metode de diagnostic standardizate, aplicate la nivel internaţional.
„Pe baza noilor criterii, în evaluarea pacientului se urmăreşte eliminarea subiectivităţii si reducerea baremelor medicale impuse, ceea ce conduce la un plus de viziune medicală, manifestată printr-o mai mare libertate a judecăţii medicale şi printr-o evaluare orientată pe persoană şi pe afecţiunile prezentate de aceasta”, se arată în comunicat.
Actualitate
Pensiile de până la 3.000 de lei ar putea să nu fie impozitate. Propunere legislativă, adoptată de Senat
Pensiile de până la 3.000 de lei ar putea să nu fie impozitate. Propunere legislativă, adoptată de Senat
În cursul zilei de luni, Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal, prin care pensiile de până în 3.000 de lei nu se impozitează.
Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 14 decembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa de luni a plenului.
‘Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi după caz a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit Titlului V ‘Contribuţii sociale obligatorii”, se arată în propunerea legislativă.
Iniţiatorii, un grup de parlamentari PNL, îşi motivează iniţiativa legislativă prin faptul că ‘în contextul creşterii accelerate a preţurilor de consum are loc erodarea puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici’ şi propun majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, ‘ca formă de compensare parţială a inflaţiei din ultima perioadă’.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Sursa: agerpres.ro
Actualitate
Indemnizaţie compensatorie între 64 şi 316 de lei pentru copiii cu dizabilităţi: Când se vor primi banii
Indemnizaţie compensatorie între 64 şi 316 de lei pentru copiii cu dizabilităţi: Când se vor primi banii
Copiii cu dizabilități vor primi o indemnizație compensatorie de până la 316 de lei. Aceasta va fi acordată o singură dată, în ianuarie 2023, conform Ordonanței de Urgență 168, publicată în Monitorul Oficial al României pe 9 decembrie 2022.
Plata indemnizației compensatorii se suportă din bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.
Valoarea indemnizației compensatorii este de:
– 316 lei pentru copilul cu handicap grav;
– 184 lei pentru copilul cu handicap accentuat;
– 64 lei pentru copilul cu handicap mediu.
Sursa: romaniatv.net
-
Ştirea zileiacum 13 ore
UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier pe DN1, în apropiere de Alba Iulia: Două persoane au ajuns la spital, în urma unei coliziuni între două mașini
-
Sportacum 12 ore
Nicolae Stanciu a fost desemnat ”cel mai bun fotbalist român al anului 2022”! Aiudeanul Andrei Cordea, cel mai bun atacant
-
Ştirea Taacum 13 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Faci rai din ce ai! Târgul de Crăciun de la Săliștea, improvizație după improvizație: Copiii din comună au concertat pe o ”scenă” improvizată dintr-o autoutilitară
-
Actualitateacum 17 ore
Doliu în lumea politică: A murit Mircea Duşa, fostul ministru al Apărării
-
Ştirea zileiacum 7 ore
Un client care „ocupa spațiul degeaba”, bătut de un vânzător al unui magazin din Alba Mall. Ce pedeapsă a primit
-
Curier Județeanacum 7 ore
Tarifele serviciilor medicale la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, pentru anul 2023. Cât vor costa serviciile de specialitate sau analizele
-
Curier Județeanacum 15 ore
FOTO| Bucurie de Crăciun pentru o mamă din Alba care-și crește singură cei 6 copilași: „Zâmbetul trebuie să existe pe chipurile fiecăruia de sărbători!”
-
Actualitateacum 18 ore
INFOTRAFIC: Un transport agabaritic cu lungimea de 25 metri va trece prin județul Alba, luni. Care este traseul