Rămâi conectat

Actualitate

Proiect pe fonduri europene pentru combaterea sărăciei, la Cugir. Peste 600 de persoane sunt incluse în program

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La aproximativ un an de zile de la demararea activităților din proiectul „INCLUZIV – investiţie europeană pentru dezvoltarea socială în Cugir”, 610 persoane primesc în prezent sprijinul și asistență necesară pentru a depăși situațiile vulnerabile în care se află.

Este vorba în mare majoritate de cetățeni apartinând minorității rome din zonele Coșbuc, Râul Mic și Rozelor, care se confruntă cu probleme complexe: de la lipsa educației, a unui loc de muncă, a actelor de stare civilă și proprietate, până la condiții de locuire precare, probleme de sănătate, abandon familial și discriminare.

Prin proiect se urmareste sa se reducă numărul de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome, prin implementarea de măsuri integrate. Aceste măsuri sunt aplicate printr-o serie de activități derulate de către partenerii proiectului: Primăria Cugir, Serviciul de Asistență Socială Cugir, Școlile Gimnaziale „Singidava” și „Iosif Pervain” și ONG-urile- Asociația „Alternative Sociale Millenium” și Asociația Centrul de Resurse și Formare în Profesiuni Sociale „Pro Vocatie”.

Cei 610 beneficiari selectați din cele trei zone ale localității sunt sprijiniți pe de o parte să își dezvolte deprinderile pentru viață și abilitățiile de accesare a diferitelor resurse necesare, iar pe de altă parte să aibă acces la o serie de servicii integrate. Concret, activitățile proiectului includ patru componente interconectate: educație, ocupare și antreprenoriat, acte locuire, servicii socio-medicale și antidiscriminare.

De componenta educație beneficiază 117 copii romi din ciclul I-VIII, din cadrul celor două școli partenere, care, pe parcursul anului școlar au urmat programul „Școală după școală”, unde au primit asistenţă psihopedagogică pentru recuperarea decalajelor în învăţare, suport pentru efectuarea temelor, consiliere psihologică, precum și o serie de activităţi remediale.

Tot prin acest program, elevii au fost implicați în activităţi destinate dezvoltarii atitudinii active, pozitive şi de integrare în comunitate, participând la excursii și la o serie de evenimente cum ar fi: Ziua Internationala a Copilului, Ziua Nationala, Ziua Europei, Ziua Tolerantei, etc.

În sensul combaterii sărăciei și excluziunii sociale, proiectul furnizează servicii de consiliere și formare pentru un număr de 68 de persoane, dintre care 20 s-au calificat în domeniul peisagistic, iar alte 48 urmează în prezent cursurile de lucrător în comerț și lucrător-prelucrător la rece. După realizarea acestor pași de calificare profesională, se va avea în vedere că beneficiarii să obțină un loc de muncă în domeniile respective.

O altă componentă a proiectului vizează dezvoltarea deprinderilor atreprenoriale, astfel încât au fost selectate un număr de 50 de persoane dornice să-și dezvolte afaceri pe cont propriu, cărora li se oferă în prezent consiliere și consultanță în realizarea planurilor de afaceri. Din numărul total al acestora, șase vor fi propuse de către o comisie specializată, pentru a primii subventii în valoare de 25.000 de euro și suport specific spentru înființarea, dezvoltarea și derularea afacerii. Este un aspect de inovare socială locală întrucât, până în prezent, nu au mai fost realizate astfel de acțiuni în comunitate.

Printre problemele majore cu care se confruntă populația de etnie romă din zonele vizate se numără condițiile de locuire precare, problemele de sănătate și lipsa actelor de stare civilă și proprietate. De aceea, proiectul „Incluziv” are în vedere reabilitarea unui număr de 68 de locuințe din cel mai degradat bloc din oraș, denumit „NATO”, locuit în proporție de 99% de familii de etnie roma, extrem de sărace. În acest sens, au fost realizate PT-ul și DALI–ul, iar în perioada imediat următoare va fi declanșată procedura de achiziție publică a lucrărilor.

Tot la faza de DALI se află și amenajarea Centrului comunitar integrat socio-medical „Michelangelo”, care își va aduce aportul în viitor la îmbunătățirea stării de sănătate a populației de etnie roma. În ceea ce privește problemele privind actele de identitate, stare civilă, proprietate și de obținere a drepturilor de asistență socială, până în prezent au fost identificate peste 100 de documente cu probleme, activitatea continuând pe tot parcursul proiectului. În vederea reglementării acestor probleme, a fost achiziționat un serviciu pentru acordarea de asistența juridica necesara.

Proiectul „INCLUZIV – investiţie europeană pentru dezvoltarea socială în Cugir”, finanțat prin POCU 2014-2010, Apel de proiecte 3- “Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunităţile marginalizate ”;Axa Prioritară 4 – „Incluziunea socială şi combaterea sărăciei”. Are o valoare totală de 14.431.852,75 lei, din care 14.285.038,41 lei este valoarea cofinantarii Uniunii Europeane


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea