Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Proiect: După mai multe amenzi primite de primarul Mircea Hava de la CNCD, în Alba Iulia vor fi puse în circulație 5 autobuze adaptate pentru a facilita accesul persoanelor cu handicap

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Pe ordinea de zi a ședinței CL Alba Iulia de săptămnâna viitoare se află un proiect de hotărâre privind introducerea unui număr de 5 autobuze adaptate transportului persoanelor cu handicap. AIDA-TL anunță că prin această decizie, cheltuielile bugetare ale municipiului pentru transportul local vor crește cu 48.496 de lei/lună.

autobuz persoane handicapPotrivit raportului de specialitate ce însoțește documentul, decizia vine ca urmare a sancţionării repetate a primarului municipiului Alba Iulia cu amendă contravenţională, de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru neîndeplinirea obligaţiei adaptării tuturor mijloacelor de transport public de persoane în vederea facilitării accesului neîngrădit al persoanelor cu handicap la transport şi călătorie aşa cum prevede Legea nr. 448/2006, republicată privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

În acest context, Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local a adoptat Hotărârea nr. 10/29.11.2016 prin care a aprobat introducerea autobuzelor adaptate persoanelor cu dizabilităţi iar cheltuielile financiare cu cu acestea vor fi de 48.496/lună. ”Referitor la acest aspect se impune respectarea art. 18.2 din contract respectiv îndeplinirea obligaţiei de finanţare din surse proprii a modernizării şi/sau înlocuirii mijloacelor de transport”, precizează reprezentantul AIDA-TL.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit datelor financiare anexate de firma care gestionează transportul local, sunt puse la dispoziție 3 autobuze fabricate în anul 2009, a căror valoare neamortizată este de 212.511 lei, 200.704 lei, respectiv 98.385 de lei; un al autobuz cu anul de fabricație 2009 are o valoare neamortizată de 90.885 de lei iar al cincilea, fabricat în anul 2000, are o valoare neamortizată de 60.000 de lei. Durata până la amortizarea cheltuielilor cu cele 5 autovehicule este de 18, 17, 24, 23 și respectiv 48 de luni.

Conform calculelor STP Alba Iulia, cheltuielile cu amortizarea vor fi de 32.584 de lei/lună; cheltuieli RCA – 919 lei/lună; cheltuieli CASCO – 7.963 de lei/lună; cheltuieli financiare – 7.064 lei/lună; asigurări în caz de accident a călătorilor – 133 de lei/lună.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| Accident rutier în Partoș: Coliziune între două mașini, după ce un șofer să schimbe direcția de mers

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
FOTO ȘTIREA TA| Accident rutier în Partoș: Coliziune între două mașini, după ce un șofer să schimbe direcția de mers

Un accident rutier a avut loc luni, 15 august, în cartierul Partoș, din Alba Iulia.

Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini în care prezintă urmările coliziunii între două autoturisme.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit cititorului unul dintre șoferi a încercat să schimbe direcția de mers, fiind acroșat de către un autoturism care se deplasa pe sensul opus.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Vacanță în Gecia și Bulgaria 2022: Ce trebuie să știe cei care pleacă la drum cu mașina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Vacanță în Gecia și Bulgaria 2022: Ce trebuie să știe cei care pleacă la drum cu mașina

Odată cu venirea verii și a căldurii, tot mai mulți români se gândesc să plece în concediu în Grecia sau Bulgaria cu mașina mersonală. Șoferii care încalcă regulile de circulație pot să-şi destabilizeze complet vacanța.

În Bulgaria riscaţi amenzi usturătoare dacă depășiți viteza legală sau dacă nu plătiți taxa de drum. Iar în Grecia puteți rămâne pe loc fără permis, dacă nu opriți la indicatorul STOP.

Entuziasmul drumului spre vacanța mult visată în Grecia sau Bulgaria ar putea să vă determine să ignorați unele reguli de circulație, așa că este important să știți care ar putea fi consecințele.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lefteris Prasinos, prezentator știri Antenna TV Grecia: „Aici, în Grecia, șoferii care trec pe roșu trebuie să plătească o amendă de 700 de euro. În plus, polițiștii le vor lua și permisul pentru 60 de zile și plăcuțele de înmatriculare pentru 20 de zile. Dacă nu respectă indicatorul STOP, amenda este tot de 700 de euro și suspendarea permisului și a plăcuțelor pentru 20 de zile. Dacă polițiștii depistează șoferi fără centură în mașină sau fără cască pe scuter, amenda este de 350 de euro și suspendarea permisului pentru 10 zile.”

În Grecia, puteți rămâne pe loc fără permisul de conducere dar și fără plăcuțe și certificatul de înmatriculare al mașinii și dacă blocați rampele de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau dacă parcați pe locurile speciale pentru acestea. Dar și dacă vă deplasați pe banda de urgență sau dacă aruncați diverse obiecte pe geamul mașinii, inclusiv mucuri de țigară.

Lefteris Prasinos, prezentator știri Antenna TV Grecia: „Pentru cei care utilizează telefonul mobil fără dispozitiv ”mâini libere” în timp ce conduc, amenda este 100 de euro și suspendarea permisului pentru 30 de zile. Pentru depășirea vitezei legale, amenda este între 40 și 350 de euro. Iar pentru cei care s-au urcat băuți la volan, amenda este cuprinsă între 200 și 3.000 de euro, plus suspendarea permisului pentru 6 luni”

Atenție, tot în Grecia, riscați dosar penal pentru contrabandă cu produse petroliere dacă vă prind vameșii cu canistre cu combustibil în mașină. Ministerul Afacerilor Externe avertizează că este interzis în Grecia transportul combustibililor în orice astfel de recipient. Oficialii mai spun că în ultima perioadă au primit numeroase sesizări din partea românilor care au fost depistați într-o asemenea situație.

Tsvetana Balabanova, corespondent BTV Bulgaria: „În Bulgaria, dacă depășiți viteza legală, riscați amenzi între 10 și 300 de euro. Dacă vorbiți la telefon în timp ce conduceți sau nu purtați centura de siguranță, fiți pregătiți să plătiți 25 de euro. Și dacă decideți să vă urcați la volan după ce ați băut câteva beri sau ați consumat substanțe interzise, riscați să fiți amendați cu până la 750 de euro și să rămâneți fără permis. Mai mult, ați putea ajunge la închisoare.”

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria? Controverse și dileme privind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria? Controverse și dileme privind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Întotdeauna a existat o dilemă privind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, mai exact despre ziua în care este potrivit să îi sărbătorim pe cei care poartă numele Fecioarei Maria, dar și derivatele acestui nume.

Citește și: 15 august – Sfânta Maria Mare. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

De ce nu s-ar sărbători pe 15 august?

Ziua de 15 august este cea în care Biserica Ortodoxă marchează Adormirea Maicii Domnului, adică plecarea ei din această lume, ceea ce înseamnă că nu există niciun motiv de sărbătoare.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este sărbătoarea care vine după o perioadă de post și rugăciune pentru credincioșii ortodocși. Sunt multe lăcașuri de cult din țara noastră care au hramul pe 15 august. Enoriașii pregătesc pachete cu care merg la biserică, le sfințesc și apoi le dau de pomană de sufletul morților.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este păcat să spui La mulți ani, Maria! în ziua în care Fecioara Maria a trecut în neființă. Se consideră că de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Felicitări și urări care pot fi trimise prin SMS de Sf Marie

În schimb, pe 8 septembrie, Biserica Ortodoxă marchează Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de Sfânta Maria Mică.

Atunci putem spune La mulți ani tuturor celor care poartă numele Maria, Mariana, Marian, și alte derivate.

În România sunt nu mai puțin de 2,2 milioane de români care își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria Mică, adică pe 8 septembrie.

Cum tranșează dilema biserica?

Părintele Emil Jurcan din Alba Iulia a lămurit una dintre cele mai mari dileme ale românilor legate de ziua de 15 august.

“Este o sarbatoare a bucuriei, pentru ca praznuim mutarea ei in sanul Tatalui Ceresc, împreuna cu Fiul ei, Domnul Isus Hristos”, a spus preotul din Alba Iulia.

Acesta este de părere că Fecioara Maria nu a murit, iar ziua de 15 august nu este una trista, ci una de bucurie, deoarece sărbătorim înalțarea acesteia la Cer si la viata veșnică. Părintele spune că nu ar fi nicio problemă să se spună ”La mulţi ani” celor care poarte numele Fecioarei Maria.

Citește și: ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria

Potrivit Creștinortodox.ro, Biserica nu consideră că este greșit să spui ”La mulți ani” pe 15 august și există și o explicație pentru asta. Se consideră că și aceasta este o sărbătoare ce aduce bucurie pentru că Adormirea Maicii Domnului înseamnă mutarea la viață, dacă este să judecăm după Troparul Adormirii Maicii Domnului:

Întru naştere Fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre.

În calendarul popular, pe 15 august, când este Sfânta Maria Mare, se marchează trecerea de la vară la toamnă și tot atunci este Ziua Marinei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea