Proiect de lege adoptat de Senat – Pedeapsă mai scurtă cu 3 zile pentru deținuții închiși în condiții de supraaglomerare

Proiect de lege adoptat de Senat – Pedeapsă mai scurtă cu 3 zile pentru deținuții închiși în condiții de supraaglomerare

Proiectul de lege prin care fiecărui deținut aflat în condiţii de supraaglomerare i se scad 3 zile din pedeapsă, la o perioadă de 30 de zile de detenție executată, a fost adoptat de Senat. Indiferent de regimul deschis/închis din penitenciar, scăderea acestor zile din pedepse este o măsură „compensatorie” propusă de Guvern, pentru evitarea supraaglomerării din penitenciare.

ELIT

Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost adoptat cu 117 de “pentru”, un vot împotrivă şi nicio abţinere.

În expunerea de motive a actului normativ, Guvernul argumentează că “inițiativa are dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiții de supraaglomerare severă și de a contribui, în același timp, la degrevarea penitenciarelor. Astfel, toate persoanele private de libertate vor avea în mod automat vocația de a beneficia de libertate condiționată, dacă îndeplinesc codițiile stabilite prin proiect, respectiv care au fost sau sunt cazate în condiții de supraaglomerare, însemnând un spațiu mai mic sau egal cu 3 mp/deținut”.

Mihail David - 2020

Prevederea nu se aplică, însă, persoanelor despăgubite pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale CEDO pentru perioada vizată. Persoanele care au fost puse în libertate la expirarea duratei pedepsei închisorii, deşi au fost propuse pentru liberare condiţionată, cu luarea în considerare a articolulul 551 din Legea nr. 254/2013, “pot solicita despăgubiri la instanţa civilă”, potrivit proiectului.

Proiectul legislativ va fi dezbătut acum în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Sursa: legestart.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

pilu 20 martie 2017 at 13:23

Asa ma, ocupati-va de puscariasi acum ca banii i-ati terminat. Parca in programul de guvernare nu puscariasii erau subiectul de dezbatere electorala. Lasa ca stau bine acolo, ca nu-i statiune de odihnarc de distractii. Dar va pregatiti apriori, ca nu se stie cand va parcheaza si pe voi.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...