// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
ALBAFEST - 2019

Proiect de Hotărâre de Guvern: De la 1 ianuarie, salariul minim brut crește la 2.350 lei pentru studii superioare; dispare majorarea pentru salariații cu peste 15 ani vechime

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Consiliul Economic și Social, salariul minim crește, de la 1 ianuarie 2018, la 2.350 lei pentru personalul încadrat pe funcții care necesită studii superioare. Documentul nu prevede, însă, și o majorare similară a salariului minim pentru persoanele care au o vechime de peste 15 ani, așa cum au anunțat inițial autoritățile.

”Tot de la 1 ianuarie, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu cel puțin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare, salariul minim, fără sporuri și alte adaosuri, se stabilește la 2.350 lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 23,6% față de luna decembrie 2019”, se menționează în documentul citat.

Proiectul de act normativ prevede majorarea salariului de bază brut pe țară garantat în plată la 2.080 de lei lunar începând cu 1 ianuarie 2019, ceea ce reprezintă o creștere de 9,47% față de luna decembrie 2018.

În urmă cu o lună, Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii, anunța că majorarea salariului minim la 2.350 lei se va aplica și pentru cei cu peste 15 ani vechime în muncă. Acum, însă, proiectul de HG nu precizează nimic legat de acest subiect.

”De la 1 ianuarie ar urma să fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei și pentru cei care au minim 15 ani vechime la fel, 2.350 de lei”, a menționat Olguța Vasilescu, pe 4 noiembrie, la o televiziune națională.

În ceea ce privește vechimea de 15 ani, Vasilescu a precizat că este vorba despre 15 ani de vechime în muncă ”în general”, indiferent de locul de muncă, indiferent dacă a existat șomaj în această perioadă sau concediu de maternitate.

Și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, pe 28 octombrie, că Guvernul va majora salariul minim la 2.350 de lei pentru persoanele cu mai mult de 15 ani vechime în muncă.

Luni, noul ministru al Muncii, Marius Budăi, a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de vineri noul nivel al salariului minim pe economie, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Sursa: agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419