Proiect al MMAP: Exporturile de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, vor fi suspendate până la 31 august

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență lansat în dezbatere publică, sâmbătă, de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, exporturile de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, vor fi suspendate până la 31 august.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat în dezbatere publică două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, care vizează reglementări mai stricte în ceea ce priveşte exporturile de material lemnos, precum şi suspendarea temporară a acestora.

ELIT

Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate „având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor, precum şi impactul asupra mediului”.

Conform notei de fundamentare a uneia dintre ordonanţe, „prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, încadrat la poziţiile tarifare 4401, 4403 şi 4407, până la data de 31 august 2015”.

Cel de-al doilea proict de act normativ prevede că în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de licenţă.

ADEZIUNE PLUS

„Licenţa se va emite pe fiecare operaţiune de export sau de livrare intra-comunitară şi va conţine următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, preţul de vânzare, destinaţia, modalitatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare”, conform notei de fundamentare a celui de-a doua ordonanţe de urgenţă.

Proiectele de OUG au fost elaborate de un grup de lucru format din experţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului.

Cele două proiecte de OUG vor fi supuse aprobării în următoarea şedinţă de Guvern.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că Guvernul intenţionează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind deja pregătită printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă care a fost însă blocat în discuţii la Ministerul Justiţiei.

El a precizat că a avut o discuţie în acest sens cu ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

„Am solicitat încă de aseară doamnei ministru Gavrilescu, şi, sigur, cu Departamentul pentru Relaţii Europene, cu Economia şi cu Justiţia, să adoptăm azi o ordonanţă de urgenţă prin care să interzicem pe un termen limitat exportul de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată. Din păcate, înţeleg că, Justiţia, nu aţi găsit soluţia, restul la dumneavoastră s-a blocat”, a spus Ponta, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

El le-a cerut reprezentanţilor Ministerului Justiţiei să găsească o soluţie juridică până săptămâna viitoare, avertizându-i că, în caz contrar, îşi pot găsi de lucru în altă parte.

„Eu vreau să vă rog, până săptămâna viitoare, să găsiţi o soluţie sau să vă găsiţi toţi de la Justiţie altceva de lucru! Până săptămâna viitoare, vreau să veniţi cu soluţia legislativă temporară până când avem o soluţie pe termen lung, cu siguranţă. Cred că, dacă vă puneţi mintea la contribuţie, treceţi peste «Nu»-ul tradiţional şi găsiţi o soluţie”, a arătat prim-ministrul.

Sursa Gandul.info

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă| STP Alba: Consilierii locali din Alba Iulia, implicați de primarul Gabriel Pleșa în războiul pe care l-a declanșat la adresa STP

Încă o tentativă de abuz și dispreț, devenite pitorești pentru noua administrație în raport cu tot ce înseamnă contract și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

Horea 16 mai 2015 at 15:17

„Exporturile de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, vor fi suspendate până …”

Curioase, ca sa nu spun aberante, sunt unele masuri guvernamentale!
De la a exporta totul, si-n cantitati necontrolate, se interzice acum si vanzarea lemnelor de foc.

Măsura asta, pe undeva, îi asemanatoare cu cea a … bacşişului impozitat!

dinu 16 mai 2015 at 19:23

Bulgaria a luat aceeasi masura de ceva vreme,era si timpul sa se spuna STOP!!

altele 18 mai 2015 at 11:24

Abea acum s-a sesizat cineva ca raminem fara paduri ? Puneti o astfel de lege in atentia opiniei publice si o sa vedeti ca impactul in rindul populatiei va fi de necrezut !

Contra zisu Tiramisu 18 mai 2015 at 14:32

Suspendarea exporturilor – o alta gafa monumentala a guvernului
1 . Faptul ca enuntarea acestor interdictii este o gafa , se va demonstra in zilele urmatoare prin retragerea lor din desbaterea publica sau cel putin prin modificarea lor substantiala.
2. Romania are astazi excedent de masa lemnoasa care ramane nevalorificata din cauza incompetentei guvernamentale si instigarii opiniei publice la proteste nejustificate de catre o gasca de politicieni implicati adanc in tranzactiile cu lemn
3. Daca ordonanta de urgenta va fi emisa , urmeaza prabusirea sectorului forestier , cu consecinte pe termen lung , adica pierderea catorva sute de mii de locuri de munca , neonorarea unor contracte cu parteneri externi , mesaj extern de instabilitate economica si arbitrariu guvernamental
4. Ponta nici nu stie ce va genera prin aceste masuri brutale luate fara consultarea specialistilor si fara a avea la baza date concrete din acest domeniu.
5. Orice silvicultor serios i-ar putea spune tembelului Ponta , ca avem o crestere excelenta a fondului forestier , existand in acest moment o acumulare de 800 000 000 metri cubi suplimentari fata de 1989 si ca taierile anuale sunt de 3 mc/ha/an , sau incluzand cele ilegale 4 mc/ha/an in timp ce cresterile anuale naturale sunt de 5-8 mc/ha/an.
6. Concluzie – fals conflict legat de paduri , jocuri politice si diletantism cat cuprinde………..
Am contrazis

Comentariile sunt oprite