Rămâi conectat

Ştirea zilei

Programul ,,masă caldă” în școli se EXTINDE în județul Alba. Unitățile propuse și MENIUL pentru copii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vești bune pentru elevii din județul Alba. Programul ,,Masă caldă” urmează să se extindă în județul nostru cu două școli suplimentare, la Bălcaciu și la Răchita.

Conceput ca și un program care treptat va înlocui ,,cornul și laptele”, această acțiune a Ministerului Educației va viza inițial școlile din medii defavorizate, cum ar fi cele menționate, prin oferirea unei mese calde în valoare de 10 lei/zi elevilor acelor instituții, sau a unui pachet alimentar de aceeași valoare, potrivit textului ordonanței.

În acest moment, în județul Alba, alte 4 școli funcționează deja ca parte al acestui program, fiind vorba de unități de învățământ din Roșia Montană, Bucerdea Grânoasă, Unirea și Cetatea de Baltă.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de către reprezentanții Inspectoratului Școlar Alba, propunerea de adăugare la acest program a acestor două școli a fost făcută, iar fondurile necesare implementării sale vor veni de la Ministerul Educației.

Mâncarea de care elevii ar putea beneficia este variată iar, potrivit sugestiilor prezentate de către INSP, meniul ar putea cuprinde:

Ciorbă de legume
Supă de pui cu legume
Ciorbă de văcuță cu legume
Legume cu piept de pui la grătar
Mâncare de mazăre cu piept de pui
Pilaf cu legume și ficăței de pui
Piure de morcov cu grătar de pui
Piure de cartofi cu piept de curcan
Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor
Ghiveci de legume cu pui
Orez cu legume și pui la tava
Sufleu de broccoli cu brânză
Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar
Tocană de legume cu orez brun
Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume
Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea
Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor
Dovlecel umplut cu brânză la cuptor
Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani)
Macaroane cu brânză
Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză şi ou)
Quinoa cu legume
Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată)
Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov).
Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală)

Mancarea trebuie să respecte reguli stricte în procesul de producție:

Nu se adaugă aditivi alimentari, conservanţi sau orice alt tip de potenţiatori de arome şi gust în cazul mâncărurilor calde, preparate la nivelul cantinelor din incinta unităţilor de învăţământ sau la nivelul unităţilor de tip catering şi care urmează a fi servite preşcolarilor şi elevilor; de asemenea, produsele de origine animală sau nonanimală din care se prepară aceste mâncăruri nu trebuie să conţină aditivi sau alte substanţe acceptate peste limitele stabilite de legislaţia în vigoare.

Uleiul necesar preparării se utilizează o singură dată, fiind un ulei de calitate superioară.

Ceapa pregătită în prima fază a etapei de gătire nu se prăjește ci se înăbușă cu apă.

Sarea iodată utilizată nu trebuie să conțină antiaglomeranți sau orice alt aditiv.

Evitarea asocierii alimentelor din aceeași grupă la felurile de mâncare servite (de exemplu, la micul dejun nu se va servi ceai cu pâine cu gem, ci cu preparate din carne sau cu derivate lactate; în schimb se poate folosi lapte cu pâine cu gem sau cu biscuiți; la masa de prânz nu se vor servi felul 1 și felul 2 preponderente cu glucide – cereale, ca de exemplu, supa cu găluște și friptura cu garnitură din paste făinoase, ci din legume);

Evitarea mâncărurilor care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinație produce efecte digestive nefavorabile (cum ar fi iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot);

Nu se vor permite mâncărurile gen tocături prăjite. Ouăle se recomandă a fi servite ca omletă la cuptor și nu ca ochiuri românești sau prăjite;

Se recomandă îmbogățirea rației în vitamine și săruri minerale prin folosire de salate din crudități și adăugare de legume-frunze în supe și ciorbe;

Interdicția folosirii cremelor cu ouă și frișcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum și a ouălor fierte (nesecționate după fierbere).

Mâncarea livrată trebuie gătită în dimineața zilei în care se servește, păstrându-se în condiții sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și în condiții igienico-sanitare și la temperaturi corespunzătoare, conform legislației în vigoare.

Unitățile de învățământ în care se desfășoară programul au obligativitatea de a păstra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor, conform legislației în vigoare.

Astfel, acest program își propune diminuarea abandonului școlar din cauza lipsurilor materiale ale elevilor, oferindu-le cel puțin o masă caldă pe zi, la școală.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea