Programul Casa Verde 2024: Peste 100.000 de prosumatori se confruntă cu probleme din cauza lipsei sistemelor de stocare a energiei
Programul Casa Verde 2024: Peste 100.000 de prosumatori se confruntă cu probleme din cauza lipsei sistemelor de stocare a energiei
Vicepreședintele AFM, a declarat recent faptul că programul Casa Verde 2024, destinat sprijinirii prosumatorilor, se confruntă cu provocări majore, din cauza lipsei sistemelor de stocare. Peste 100.000 de beneficiari ai programului nu pot livra energia produsă în rețeaua națională.
Citește și: FOTO | Casa Verde 2024, cu viteza luminii, în județul Alba și regiunea Centru. Fonduri epuizate cât ai clipi
Dificultăți majore în procesul de racordare
Adrian Corbu, prezent la evenimentul Energy Forum Ediția a XII-a, a explicat că procesul de racordare la rețea și obținerea statutului de prosumator sunt extrem de lente.
„Eu însumi sunt beneficiar al programului Casa Verde și, de opt luni de când am instalat sistemul, nu am devenit încă prosumator. Acest lucru confirmă dezechilibrele din distribuție și transport”, a declarat Corbu.
Problema este amplificată de ritmul lent al emiterii certificatelor necesare prosumatorilor. Conform AFM, se lucrează la un nou program ce va finanța exclusiv sisteme de stocare pentru beneficiarii proiectelor anterioare. În ciuda progresului în producția de energie regenerabilă, infrastructura de distribuție rămâne un obstacol major. Corbu subliniază că dezvoltarea rețelelor de transport și distribuție ar trebui să fie o prioritate, pentru a evita „blocajele” din sistem.
Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a precizat că zilnic sunt conectați aproximativ 300 de prosumatori, dar cererea mare depășește capacitatea de procesare. Ea a subliniat că investițiile curente, de circa 500 de milioane de euro anual, trebuie triplate pentru a asigura un flux optim de energie până în 2035.
România, dependentă de importuri de energie
Situația prosumatorilor este doar o parte dintr-un peisaj energetic mai amplu, în care România se confruntă cu deficiențe majore în producția de energie. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că țara noastră importă zilnic cantități semnificative de energie pentru a acoperi vârfurile de consum.
„Astăzi, România nu produce suficientă energie. La orele de vârf, importurile depășesc 2.300 de megawați. Aceasta este o situație alarmantă, care necesită investiții urgente în producție, transport și distribuție”, a afirmat Burduja. Potrivit acestuia, lipsa unei strategii coerente pe termen lung pune în pericol securitatea energetică a României.
În acest context, Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE) a criticat unele afirmații făcute în cadrul forumului. Reprezentanții APCE au declarat că doar 40-45% dintre prosumatori sunt beneficiari ai programului Casa Verde, iar restul s-au bazat pe finanțare privată sau alte surse alternative. APCE solicită o raportare corectă a datelor și o reglementare clară pentru viitor.
Soluții urgente pentru un viitor sustenabil
Pentru a asigura succesul programului Casa Verde și creșterea numărului de prosumatori, este esențial ca autoritățile să implementeze soluții clare. Accelerarea procesului de racordare, investițiile masive în rețelele de transport și facilitarea accesului la sisteme de stocare sunt pași indispensabili pentru viitor.
România are nevoie de un cadru de reglementare flexibil, care să atragă investiții private și să sprijine tranziția energetică. În lipsa unor astfel de măsuri, obiectivele ambițioase pentru 2030-2035 riscă să rămână simple proiecții pe hârtie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate Direcția Generală Anticorupție (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda inițiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului