Rămâi conectat

Actualitate

Program manifestări organizate de ISU Alba cu prilejul aniversării a 80 de ani de protecţie civilă în România

Publicat

în

În fiecare an, pe 28 februarie, se sărbătorește Ziua Protecţiei Civile din România.

„La 28 februarie 1933 se aproba Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene, document care statua activitatea apărării pasive în România, solicitată de necesitatea protejării populaţiei civile în urma efectelor devastatoare ale primului război mondial. Înaltul Decret Regal 468 este primul document referitor la organizarea protecţiei civile în ţara noastră.

În anul 2004, prin fuzionarea Comandamentului Protecţiei Civile cu Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari a luat fiinţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu instituţii corespondente în teritoriu.

Elit - Gustul Desăvârșit

La aniversarea a 80 de ani, protecţia civilă română este o structură capabilă să asigure un climat de siguranţă cetăţenilor, demonstrat de capacitatea pe timpul intervenţiilor pentru înlăturarea efectelor produse de dezastre. Acest lucru s-a realizat prin îmbunătăţirea intervenţiei în situaţii de urgenţă, acţiuni de identificare a surselor de riscuri potenţiale cu urmări distructive majore asupra populaţiei, infrastructurii şi mediului, adaptarea şi perfecţionarea bazei legislative în concordanţă cu cerinţele NATO şi UE.

Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera: identificarea riscurilor existente în diferite zone, identificarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare, organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă, alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului, înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate. Măsurile de protecţie civilă trebuie să se realizeze din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite de lege.

Profesionalismul cadrelor militare a fost probat în multe ocazii de-a lungul anilor: la cutremurul devastator din 1977, la inundaţiile din 1970 şi 1975 şi la cele recente din 2005, 2006 şi 2008, la alunecările de teren cu impact asupra localităţilor, secetele prelungite, accidentul de la Centrala Nucleară Cernobîl, accidente aviatice şi tehnologice.

Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba va organiza “Ziua Porţilor Deschise” la Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia, activitate în cadrul căreia, cei interesaţi vor asista la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice”, se arată într-un comunicat remis presei de Plt. Alina Bălaș, purtător de cuvânt al ISU Alba.

Manifestările organizate cu prilejul acestei sărbători se vor desfăşura după următorul program:

– ora 10.15 – 11.45 – Sediul II al I.S.U. Alba (subsolul Instituţiei Prefectului Alba)– Simpozion cu tema “80 de ani de Protecţie Civilă în România”;

– ora 10.00 – 12.00 – Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia – Ateliere interactive;

– ora 12.00- 13.00 –  Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia – Ceremonial Militar şi prezentarea ordinelor şi mesajelor primite cu ocazia “Zilei Protecţiei Civile” din România;

– ora 13.00 – 14.00 – Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia – Expoziţie cu tehnică specifică protecţiei civile;

 – ora 17.00 – la Alba Iulia Mall – punct de informare preventivă, unde vor fi prezentate materiale din domeniul protecţiei civile.

 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba doreşte să mulţumească cu această ocazie, tuturor instituţiilor şi operatorilor economici cu care a colaborat şi a desfăşurat activităţi practice de pregătire, dar şi de intervenţie, pentru ajutorul acordat şi colaborarea eficientă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Un câine sau o pisică acasă ajută la întărirea imunității copiilor: Ce alte beneficii aduc

Publicat

în

Un câine sau o pisică acasă ajută la întărirea imunității copiilor: Ce alte beneficii aduc

Un câine sau o pisică acasă – aceasta este o “educaţie imunitară timpurie” pentru cei mici. Micro-organismele conţinute reglează sistemul de apărare.

Nu trebuie să ne dorim un sistem imunitar puternic, ci unul echilibrat, ne spun specialiştii. Cum îl echilibrăm? Câine ori pisică. Animaluțele vehiculează aşa numitele endotoxine, utile pentru sistemul imunitar uman.

Dr. Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog; „Sunt toxine din interiorul bacteriilor care venite în contac cu sitemul imuntar care declansează un răspuns benefic al sistemului imunitar. Este opus celui patologic din bolile alergice. E bine copiii să vină în contact cu animăluţe. Şi acesta din primul an de viaţă al copilului. Animaluțele sunt o parte din educaţia imunitară.”

Elit - Gustul Desăvârșit

Prof univ dr. Veronica Lazăr Facultatea de biologie: „Știţi obiceiurile lor de a-şi pune jucăriile la gură, de a le împrumutat. De a mânca din aceeași farufirie, se pare că acești copii care au mai mulţi fraţi au un sistem imunitar. Mai bine reglat.”

Odată ce veniţi acasă, vă spălaţi pe mâini. În mediul casnic, copiii au nevoie să intre în contact cu toate bacteriile din mediu. Îşi construiesc astfel, corect, sistemul imunitar.

În mediul casnic, peste tot trebuie să existe bacterii şi toxinele acestora. Bacteriile, organisme vii, sunt degradate în mediu. Rămân însă mai multă vreme toxinele acestora. Sunt citite de sitemul imunitar uman permanent. Şi e bine!

Când sunt introduse în organism prin respiraţie ori prin digestie declasează un răspuns imunologic normal. De fapt, ţin ocupat sistemul imunitar şi împiedica răspunsuri aberante de tipul alergiilor ori de tipul bolilor auto-imune.

Aceste microorganisme fac însă şi imuno-reglare. Produc aşa numitele citokine.

Prof univ dr Veronica Lazăr Facultatea de biologie: „Unele cu efect pro-inflamator, altele cu efect anti-inflamator. Dacă sunt echilibrate, e bine, omul e sănătos.”

Pandemia ne-a aratat că important este să avem un sistem imunitar perfect echilibrat! Nici slab, dar nici cu reacţii exagerate. Acesta deoarece reacţiile exagerate – ştim deja de furtună de citokine sau furtună de inflamaţie – determină răspunsuri aberante în infecţii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

DN 1, km. 323+800, in afara localitatii Cristian, trafic ingreunat, dupa ce un microbuz condus dinspre Saliste spre Cristian, la coborarea de pe Hula Sacelului, s-a rasturnat pe carosabil, blocand sensul Sibiu – Saliste.

Este vorba despre un microbuz destinat transportului de persoane, capacitate 8+1, in care se aflau conducatorul auto, 35 de ani, plus cinci pasageri, toti cetateni straini. Unul dintre pasageri, barbat 43 de ani, va fi transportat la spital, constient.

Elit - Gustul Desăvârșit

Microbuzul tracta o platforma pe care se afla un alt microbuz. Cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor circumstantelor producerii acestui accident rutier.

Trei echipaje SMURD din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență pentru acordarea de asistență medicală pentru șase persoane care se aflau într-un microbuz care s-a răsturnat pe DN 1,Cristian.

La fața locului, echipajele SMURD au evaluat medical toate persoanele implicate și au oferit îngrijiri medicale.

O persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 43 de ani a fost transportată la UPU Sibiu cu un traumatism de umăr.

Celelalte cinci persoane au refuzat transportul la spital. Au transmis reprezentanții ISU Sibiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Publicat

în

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Vangelis, compozitorul grec a cărui muzică electronică pentru filmul „Chariots of Fire” a fost recompensată cu un premiu Oscar şi s-a numărat printre cele cele mai cunoscute coloane sonore din anii 1980, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, a anunţat joi agenţia de presă ANA, informează Reuters.

Vagelis a murit marţi seara, potrivit agenţiei de presă elene, care a citat un anunţ al biroului avocaţilor, fără a preciza cauza decesului.

Elit - Gustul Desăvârșit

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare