Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Program manifestări organizate de ISU Alba cu prilejul aniversării a 80 de ani de protecţie civilă în România

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În fiecare an, pe 28 februarie, se sărbătorește Ziua Protecţiei Civile din România.

„La 28 februarie 1933 se aproba Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene, document care statua activitatea apărării pasive în România, solicitată de necesitatea protejării populaţiei civile în urma efectelor devastatoare ale primului război mondial. Înaltul Decret Regal 468 este primul document referitor la organizarea protecţiei civile în ţara noastră.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În anul 2004, prin fuzionarea Comandamentului Protecţiei Civile cu Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari a luat fiinţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu instituţii corespondente în teritoriu.

La aniversarea a 80 de ani, protecţia civilă română este o structură capabilă să asigure un climat de siguranţă cetăţenilor, demonstrat de capacitatea pe timpul intervenţiilor pentru înlăturarea efectelor produse de dezastre. Acest lucru s-a realizat prin îmbunătăţirea intervenţiei în situaţii de urgenţă, acţiuni de identificare a surselor de riscuri potenţiale cu urmări distructive majore asupra populaţiei, infrastructurii şi mediului, adaptarea şi perfecţionarea bazei legislative în concordanţă cu cerinţele NATO şi UE.

Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera: identificarea riscurilor existente în diferite zone, identificarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare, organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă, alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului, înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate. Măsurile de protecţie civilă trebuie să se realizeze din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite de lege.

Profesionalismul cadrelor militare a fost probat în multe ocazii de-a lungul anilor: la cutremurul devastator din 1977, la inundaţiile din 1970 şi 1975 şi la cele recente din 2005, 2006 şi 2008, la alunecările de teren cu impact asupra localităţilor, secetele prelungite, accidentul de la Centrala Nucleară Cernobîl, accidente aviatice şi tehnologice.

Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba va organiza “Ziua Porţilor Deschise” la Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia, activitate în cadrul căreia, cei interesaţi vor asista la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice”, se arată într-un comunicat remis presei de Plt. Alina Bălaș, purtător de cuvânt al ISU Alba.

Manifestările organizate cu prilejul acestei sărbători se vor desfăşura după următorul program:

– ora 10.15 – 11.45 – Sediul II al I.S.U. Alba (subsolul Instituţiei Prefectului Alba)– Simpozion cu tema “80 de ani de Protecţie Civilă în România”;

– ora 10.00 – 12.00 – Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia – Ateliere interactive;

– ora 12.00- 13.00 –  Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia – Ceremonial Militar şi prezentarea ordinelor şi mesajelor primite cu ocazia “Zilei Protecţiei Civile” din România;

– ora 13.00 – 14.00 – Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia – Expoziţie cu tehnică specifică protecţiei civile;

 – ora 17.00 – la Alba Iulia Mall – punct de informare preventivă, unde vor fi prezentate materiale din domeniul protecţiei civile.

 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba doreşte să mulţumească cu această ocazie, tuturor instituţiilor şi operatorilor economici cu care a colaborat şi a desfăşurat activităţi practice de pregătire, dar şi de intervenţie, pentru ajutorul acordat şi colaborarea eficientă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

5 mai – Sfânta Mare Muceniţă Irina. Povestea sfintei al cărui nume îl poartă multe românce

Bogdan Ilea

Publicat

în

5 mai – Sfânta Mare Muceniţă Irina. Povestea sfintei al cărui nume îl poartă multe românce Sărbătoare MARE pentru creştin-ortodocşi, astăzi. În fiecare an, pe 5 mai, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Mare Muceniţă Irina. Singura fiică a lui Liciniu, rege în Cetatea Maghedon, aceasta s-a născut păgână, iar numele ei a fost la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea