Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Profesorii dezamăgiți de promisiunile nerespectate ale Guvernului: Se iau in considerare măsuri extreme. Care sunt acestea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Profesorii dezamăgiți de promisiunile nerespectate ale Guvernului: Se iau in considerare măsuri extreme. Care sunt acestea

Profesorii exprimă dorința de a rupe legăturile cu confederațiile sindicale existente și sunt pregătiți să reia protestele cu revendicări noi, după ce promisiunile guvernamentale privind creșterile salariale au fost reduse la jumătatele așteptărilor.

În vara trecută, protestele fără precedent ale profesorilor au determinat Guvernul să facă promisiuni de majorare a salariilor, însă în prezent, aceste promisiuni nu s-au materializat în totalitate. În loc să beneficieze de un salariu de debutant echivalent cu media salarială națională, profesorii au constatat că creșterile salariale anunțate au fost diminuate semnificativ.

Guvernul a anunțat o creștere de 20% a salariilor pentru personalul didactic, cu puține beneficii pentru personalul auxiliar și nedidactic. Această situație a generat nemulțumiri în rândul profesorilor, iar perspectivele reluării grevei, suspendate după negocierile de anul trecut, sunt tot mai reale. O variantă luată în considerare de profesori este ruptura de confederațiile sindicale existente și formarea unor noi organizații care să le reprezinte interesele fără compromisuri.

Recenta ordonanță de urgență privind salarizarea în învățământ și alte sectoare bugetare a fost percepută cu ironie de către sindicaliști, care au remarcat discrepanțele dintre promisiuni și realitate. Deși ordonanța ar fi trebuit să asigure o creștere salarială conform negocierilor anterioare, guvernul a anunțat că trebuie așteptată repoziționarea în grila de salarizare.

Un profesor debutant ar urma să aibă un salariu brut de 6.080 de lei în ianuarie 2024 (3.557 de lei net) și 6.446 de lei în iunie 2024 (3.770 de lei net), conform noilor reglementări. Cu toate acestea, sindicaliștii subliniază că creșterea efectivă este mult sub ceea ce a fost negociat inițial, iar nemulțumirile se resimt mai ales în rândul personalului nedidactic, care continuă să fie plătit foarte slab.

Citește și: Rate mai mici pentru români în 2024: Cine sunt cei care vor beneficia de scăderi ale ROBOR și IRCC

În ciuda promisiunilor guvernamentale și a negocierilor anterioare, liderii sindicali existenți nu s-au opus deciziilor Executivului, ceea ce a stârnit frustrare printre membrii sindicatelor. Profesorii și personalul auxiliar se organizează pentru noi proteste, iar discuțiile privind reluarea grevei generale devin din ce în ce mai probabile. Reorganizarea sindicatelor și ruptura de actualii lideri ai confederațiilor sindicale ar putea preceda o nouă rundă de acțiuni de protest în vara acestui an, dacă revendicările profesorilor nu vor fi îndeplinite conform așteptărilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea