Ziarul Unirea

Profesorii ar putea primi până la 8000 de lei pentru toate orele remediale cu elevii lor. Câți bani au fost alocați pentru aceștia

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că cei 100 de lei primiți pentru o oră de un profesor care face cursuri de recuperare cu elevii, cunoscute în Educație sub denumirea de “ore remediale”, ar urma să fie impozitați. Oficialul a spus la Antena 3 că este vorba despre o sumă brută.

Este pentru prima dată când ministrul anunță că banii pe care i-a anunțat pentru plata orelor remediale vor fi impozitați. Ministrul Educației a completat o întrebare a moderatorului, legată de orele remediale:

ELIT

Moderator: “Se organizează ore remediale vreme de 16 săptămâni, pentru care profesorii vor fi plătiți cu 100 de lei pe oră…

Sorin Cîmpeanu: Brut! (…) Deci intenționăm să alocăm 144 de milioane din fonduri europene pentru învățământul primar și gimnazial, la care să se adauge 96 de milioane de lei din programul ROSE, Romanian Secondary Education, un proiect al Guvernului României împreună cu Banca Mondială, în total 240 de milioane de lei”.

CITEȘTE ȘI: Copiii vor putea merge la ore REMEDIALE sâmbăta la școală, anunță Ministrul Educației. „Profesorul va stabili, împreună cu elevii”

Un calcul pe sumele prezentate de ministrul Cîmpeanu arată că un profesor ar urma să primească 100 de lei pe oră brut, adică 500 de lei pe săptămână, în medie, respectiv 2.000 de lei pe lună, brut.

Pentru perioada de 16 săptămâni, avansată de ministrul Educației ca perioadă necesară pentru aceste ore de recuperare în Semestrul II, un cadru didactic care face toate aceste ore ar primi 8.000 de lei brut.

Impozitarea venitului pe modelul salariului înseamnă că din acest venit brut angajatul primește 57%, iar statul ia aproape 43%, potrivit calculatoriului specializat.

Bugetul anunțat de ministru, de 240 de milioane de lei, ar fi suficient pentru exact 30.000 de profesori, din care 18.000 de gimnaziu și învățământ primar și 12.000 de la liceu, conform împărțirii pe fondurile destinate elevilor până la 16 ani (din Programul Operațional Capital Uman – fonduri europene) și elevilor de liceu (din proiectul ROSE, bazat pe împrumutul cu dobândă redusă de la Banca Mondială).

Ministrul a mai spus că programul se va numi Planul național de acțiuni remediale și că va fi prezentat printr-o ordonanță de urgență în ședința de guvern de miercuri.

Cronologia declarațiilor despre plata orelor remediale:

Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit despre plata orelor remediale încă de la audierea din Parlament, de pe 23 decembrie 2020, pentru postul de ministru al Educației.

“Compensarea se cheamă educație remedială. Avem nevoie de disponibilitatea cadrelor didactice, dar este nevoie și de resurse financiare”, spunea Cîmpeanu.

Pe 7 ianuarie, după primele consultări cu sindicatele, în calitate de ministru, Cîmpeanu spunea că “recuperarea se va face doar prin devotamentul fiecărui cadru didactic”, lăsând de înțeles că nu există o componentă de plată a acestor ore.

A revenit cu o declarație nuanțată pe 9 ianuarie, când a precizat că a găsit și fondurile necesare pentru plata orelor de recuperare.

“O componentă foarte importantă, inclusiv cantitativ, este resursa financiară necesară pentru plata orelor de acțiuni remediale. V-am spus, sunt identificate fonduri europene și un proiect ROSE, derulat împreună cu Banca Mondială, care are ca obiect exact partea asta de acțiuni remedialea în vederea combaterii abandonului școlar,” a spus Cîmpeanu.

Pe 10 ianuarie ministrul anunța că orele remediale vor fi plătite cu 500 de lei pentru fiecare elev. “Ordonanța de urgență 178 are prevăzut un cuantum de 200 lei pe lună per elev, e vorba de 500 de lei pe lună. Dacă o școala are 1.000 de elevi, care sunt în situația în care au nevoie de acțiune remediale, și este un exemplu deloc departe de realitate, vor fi 500.000 de lei, deci 100 de euro, practic, ori 1.000 de elevi, 100.000 de euro pe care ordonanța spune că îi poți duce către plata utilităților și către plata salariilor pentru acțiuni remediale“, a spus ministrul.

După două zile, pe 12 ianuarie, ministrul revenea cu o declarație nuanțată și spunea că, de fapt, este vorba despre 200 de lei pe lună pentru fiecare elev, “100 de euro per elev” pentru toată perioada celor 16 săptămâni de ore remediale, anunțând și fondurile identificate pentru plata acestor ore.

“Există la nivel de proiect, am identificat din POCU o sumă de 30 milioane de Euro, care a făcut deja obiectul unei ordonanțe de urgență nr. 171 prin care am putea să acordăm elevilor, este vorba despre cei sub 16 ani pentru că doar ei sunt eligibil, o sumă de 200 de lei pe lună și luând în calcul un interval de două luni și jumătate de la deschiderea școlilor în format fizic, februarie, martie, până la jumătatea lunii aprilie, sunt două luni și jumătate, asta ar însemna 500 de lei per elev. Asta ar însemna 100 de Euro per elev pentru acțiuni remediale”, a spus Cîmpeanu.

“Avem un alt proiect împreună cu Banca Mondială, proiectul ROSE, din care peste 40 milioane de Euro sunt destinați acțiunilor remediale ca măsură de reducere a abandonului școlar. Doar că proiectul acesta este destinat elevilor de liceu. Deci împreună ar putea să asigure finanțarea și vor putea să asigure finanțarea cadrelor didactice implicate în procesul de recuperare a pierderilor”, a mai precizat ministrul.

La acel moment fondurile totalizau 30 de milioane de euro plus 40 de milioane de euro, 70 de milioane de euro.

Pe 16 ianuarie ministrul Cîmpeanu spunea că sumele vor fi de fapt 100 de lei pentru fiecare oră remedială, pentru un profesor. “Pentru a motiva cadrele didactice ne gândim și la un cuantum atractiv, motivant, pentru că este și acesta un aspect și îmi place să fiu pragmatic important, și atunci cuantumul pe care-l avem în vedere, eu am propus acest cuantum, nu este validat la nivelul ministerului și la nivelul Guvernului, este de 100 de lei pe oră pentru fiecare oră remedială”, explica ministrul, care vorbea despre un buget de finanțare de 70 de milioane de euro.

Un buget de 70 de milioane de euro ar fi însemnat 341.180.000 de lei la cursul leu-euro al BNR de săptămâna trecută.

Cea mai nouă versiune de buget avansat de ministru fiind duminică seara, pe 24 ianuarie, cea de 240 de milioane de lei, deci pentru prima dată ministrul a exprimat această sumă în moneda națională, suma fiind cu 100 de milioane de lei (20,5 milioane euro) mai mică decât cea anunțată inițial. Scăderea de buget este de 30%.

Sursa: edupedu.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro