Rămâi conectat

Economie

Profesor de la ASE: ”plafonarea prețului la energie și a adaosului comercial la alimente… populism pe pâine”!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Profesor de la ASE: ”plafonarea prețului la energie și a adaosului comercial la alimente… populism pe pâine”!

Profesorul de la ASE, Cristian Păun critică plafonarea prețurilor, aât la energie, cât și a adaosului comercial la alimente, întrucât nu produc efectul scontat. Cele două măsuri au efecte adverse, pe termen lung, prețurile continuând să crească, în timp ce ne împrumutăm la dobânzi amețitoare:

Ciolacu: ”Vom continua plafonarea prețului la energie și a adaosului comercial la alimente cel puțin până în primăvara anului 2025”.

”Ambele măsuri nu au produs niciun efect. Dimpotrivă, au efecte adverse, mai ales pe termen lung.

Plafonarea prețului la energie ne costă o grămadă de bani și măsura mufează la bugetul de stat distribuitorii din energie (băieții deștepți) care pot vinde statului energie cumpărată de la stat la orice preț pentru că acesta suportă fără crâcneală diferența prin subvenție.

Citește și: Banii pentru schema de plafonare în energie, incluși în legea bugetului pentru anul viitor: 2024, an de tranziție

În plus, este extrem păgubos să te (ne) împrumuți pe ani buni și la o dobândă amețitoare nu ca să construiești noi facilități de producție (reactoarele nucleare, de exemplu), ci ca să finanțezi distribuitori dispuși să practice orice preț, acesta fiind complet deconectat de la situația din piață.

Plafonarea adaosului comercial la alimente este și ea în van dacă nu plafonezi și prețul la detergenți sau la produsele cosmetice vândute alături de alimente în supermarketuri. Sau dacă nu plafonezi și tarifele de transport, tarifele de depozitare, prețul materiilor prime, sau costul cu salariile. Ar trebui plafonate și ele. Mai ales taxele sau salariul minim. Pentru că, dacă ele cresc, cu un plafon fix de adaos comercial, prețurile vor continua să crească fix cu dinamica cheltuielilor de producție.

Populism pe pâine!” a scris profesorul pe o rețea de socializare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

ConstructPLUS 2024 – finanțare pentru construcții. Când demarează programul

Unirea Ziarul

Publicat

în

ConstructPLUS 2024 – finanțare pentru construcții. Când demarează programul Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) își face cunoscută inițiativa de a deschide apelul de depunere a cererilor de finanțare pentru programul ConstructPLUS! Acest program, lansat cu scopul de a sprijini atât IMM-urile, cât și întreprinderile mari înființate sau aflate în activitate, vine în întâmpinarea nevoilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea