Ştirea zilei
Producția companiei Ciserom din Municipiul Sebeș a scăzut cu 25% în acest an. Efectele pandemiei sunt resimțite de cea mai mare fabrică de ciorapi din România
Cel mai mare producător de ciorapi din România, Ciserom din Municipiul Sebeș, resimte din plin efectele pandemiei.
Înfiinţată în 1927, Ciserom rezistă de peste 90 de ani într-o industrie a textilelor şi într-o perioadă în care s-a pus lacătul pe multe afaceri româneşti de tradiţie.
Fabrica are o producţie anuală de peste 10 milioane de perechi de şosete şi exportă 30% în ţări precum Germania, Italia şi Franţa, cu care menţine relaţii încă din anii ’60-’70.
De-a lungul timpului a câştigat un loc şi pe pieţele noi, precum Irlanda, Elveţia, Spania, Grecia, Austria, Ţările Baltice şi SUA. Cifra de afaceri a companiei din Sebeş a scăzut însă cu 25% de la începutul anului.
Principalul motiv este pandemia de coronavirus, dar există şi o concurenţă cu produse similare aduse din China la preţuri foarte mici, dar şi la o calitate pe măsură.
În ceea ce priveşte piaţa internă, societatea deţine două magazine proprii în oraşul Sebeş şi este prezentă nu doar în magazinele cu specific textil şi magazinele de cartier, ci mai ales în majoritatea reţelelor mari de hypermarket-uri şi a dezvoltat şi un magazin online propriu.
În 2019, societatea din Sebeş a avut o cifră de afaceri de 21,7 milioane de lei şi o pierdere netă de 2,47 milioane de lei. La sfârşitul anului trecut erau 284 de angajaţi. În decembrie 2020, numărul acestora a scăzut la circa 250.
Pentru mulţi dintre angajaţi, fabrica este ca o familie. ”Ambii părinţi au lucrat aici, iar eu am copilărit în această fabrică”, poveteste Marius Ordean, inginer mecanic întreţinere şi reparaţii. „În fiecare zi îmi vizitez părinţii şi le povestesc ce se mai întâmplă la fabrică, deoarece pentru noi toţi Ciserom înseamnă foarte mult. Recomand să ne păstrăm tradiţia,altfel suntem pierduţi”, completează inginerul.
Povestea Ciserom începe în 1927, când Gustav Bahner din Liechtenstein, un cartier al oraşului Oberlungwitz din Germania de Est, înfiinţează la Sebeş o mică fabrică de ciorapi, pe nume G.B.L. În anul 1928 GBL preia Uzinele Textile Româneşti. Noua fabrică este dotată cu o varietate mare de maşini de tricotat pentru producţia de ciorapi de matase, bumbac sau lână şi lenjerie de corp iar pentru punerea în funcţiune a utilajelor, au fost adusi specialişti din Germania, din oraşul natal al lui Gustav Bahner, Oberlungwitz, localitate care avea o tradiţie veche în construcţia de maşini de tricotat ciorapi încă din 1731.
În anul 1944 fabrica trece în patrimoniul statului, continuând însă producţia de şosete şi textile, atât pentru România, cât şi pentru export. Între anii 1946-1954, sub administrare sovietică, fabrica se va numi TEBA (de la Textila Banat), nume încă folosit în zilele noastre de către cei mai vârstnici din zona Sebeş. Preluată apoi drept intreprindere română de stat sub numele “Fabrica de ciorapi si tricotaje Sebeşul” în perioada 1954-1987, fabrica s-a modernizat şi specializat doar pe producţia de ciorapi, ajungând la o capacitate de 40 de ori mai mare, cu de 6 ori mai mulţi angajaţi decât la începuturile ei, culminând cu 176.000 de perechi produse pe zi în 1989.

Ştirea zilei
Prezența unui URS, semnalată într-o comună din județul Alba: A fost transmis un mesaj RO-ALERT
Prezența unui URS, semnalată într-o comună din județul Alba: A fost transmis un mesaj RO-ALERT
În cursul serii de vineri, 12 august, a fost semnalată, prin apelul numărului unic de urgenţă 112, prezența unui urs în zona Ampoița.
Prin apelul numărului unic se Urgență 112, s-a semnalat prezența unui urs în zona Ampoița.
A fost emis mesaj Ro-Alert către locuitorii din zona respectivă.
Nu sunt persoane care să necesite îngrijiri medicale.
Ştirea zilei
Viktor Orban a fost „premiat” pentru discursul anti-european. Mega investiție din partea Chinei în Ungaria
Viktor Orban a fost „premiat” pentru discursul anti-european. Mega investiție din partea Chinei în Ungaria
În cursul zilei de vineri, grupul chinez CATL a anunțat faptul că va construi în Ungaria o uzină de baterii electrice în valoare de 7,3 miliarde de euro, în condițiile în care cel mai mare producător mondial de baterii pentru autovehicule se pregătește să răspundă unor comenzi mari venite din partea constructorilor de automobile.
CATL a precizat că lucrările de construcţie la uzina sa de baterii cu o capacitate de 100 GWh, ce va fi amplasată în oraşul Debreţin, estul Ungariei, cea mai mare investiţie de peste hotare a grupului chinez, vor începe în acest an, după obţinerea aprobărilor necesare, urmând să se întindă pe o perioadă de maxim 64 de luni.
La finalizare, aceasta ar urma să fie cea mai mare uzină de celule pentru baterii electrice din Europa şi, de asemenea, a doua facilitate de producţie a CATL din regiune. La uzina de la Debreţin vor fi produse celule şi module de baterii pentru constructori auto precum Mercedes-Benz, BMW, Stellantis şi Volkswagen.
Această investiţie va marca „un salt uriaş în expansiunea globală a CATL”, a subliniat fondatorul şi preşedintele grupului chinez, Zeng Yuqun, potrivit Agerpres.ro.
În paralel, compania chineză continuă cu planurile privind debutul producţiei de baterii în America de Nord până în 2026, pentru clienţi precum Ford Motor, în pofida tensiunilor dintre Beijing şi Washington.
Investiţia CATL este crucială şi pentru Ungaria, care a devenit un hub important pentru producţia de vehicule electrice şi baterii în Europa. Debreţin este deja locul unde se construieşte o uzină a grupului auto german BMW, în timp ce rivalul Audi are deja o uzină la Gyor, vestul Ungariei, iar Mercedes-Benz operează o uzină la Kecskemet, centrul Ungariei.
Compania chineză a mai anunţat că examinează de asemenea posibilitatea de a-şi uni forţele cu partenerii locali pentru a pune la punct facilităţi pentru materialele necesare producţiei de baterii în Europa.
Ştirea zilei
1 septembrie| Concert caritabil, în Alba Iulia, pentru sterilizarea câinilor și pisicilor din mediul rural. Programul evenimentului
1 septembrie| Concert caritabil, în Alba Iulia, pentru sterilizarea câinilor și pisicilor din mediul rural. Programul evenimentului
Un concert caritabil va avea loc joi, 1 septembrie, în Alba Iulia, unde banii strânși vor merge spre realizarea sterilizărilor gratuite pentru câini și pisici din mediul rural.
„Joi, 1 septembrie, începând cu ora 19.30, vă invităm la o seară relaxantă, de socializare, cu muzică bună și băuturi alese.
Atât taxa de intrare de 20 lei/personă cât și banii strânși din vânzarea diferitelor produse personalizate vor merge spre realizarea sterilizărilor gratuite pentru câini și pisici din mediul rural.
Evenimentul este găzduit de Framm’s localul care ne-a susținut fiecare inițiativă încă de la începutul activității nostre și îi are ca invitați pe Laura Orian și Cristian Alexievici cărora le mulțumim pentru implicare și empatizare.
Sperăm să ne vedem cu voie bună, într-un număr cât mai mare”, arată descrierea evenimentului.
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Mesaje de SFANTA MARIA 2022. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 8 minute
13 august: Ziua internaţională a stângacilor. Un fascinant aspect al diversităţii umane
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022
-
Sportacum 23 de ore
Și totuși, Sticla Arieșul Turda nu continuă în Liga 3 | Reprezentantele Albei, toate în Seria a 9-a a eșalonului terț
-
Curier Județeanacum 23 de ore
INFOTRAFIC: Restricții de circulație, pe autostrada A10 Sebeș-Turda și A1 Sibiu-Deva. Recomandări pentru șoferi
-
Actualitateacum 24 de ore
România are aproape 4.8 milioane de pensionari: Care a fost pensia medie în iulie