Rămâi conectat

Actualitate

Procurorul care a blocat descinderea în casa criminalului din Caracal, cercetat disciplinar cu propunere de suspendare din funcție

Unirea Ziarul

Publicat

în

Procurorul care a blocat descinderea în casa criminalului din Caracal, cercetat disciplinar cu propunere de suspendare din funcție

Inspecția Judiciară a transmis miercuri, în legatura cu cazul Caracal, ca inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie pentru procurori au dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorul Popescu Cristian Ovidiu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II-a, constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

În motivarea începerii cercetării disciplinare, s-a reţinut că procurorul de caz, sesizat cu infracţiunea de lipsire de libertate a unei minore şi având, ca atare, obligaţia de a lua toate măsurile pentru încetarea acestei stări, nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6:00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituţia României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal.

Cercetarea disciplinară este o etapă obligatorie a procedurii disciplinare în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei persoanelor vizate. Procedura disciplinară se derulează cu respectarea garanţiilor procesuale şi procedurale prevăzute de Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările ulterioare.

De asemenea, inspectorii Direcţiei de inspecţie pentru procurori au înaintat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară propunerea de suspendare din funcţie a procurorului până la finalizarea procedurii disciplinare.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bonuri de masă 2023: Cât timp sunt valabile tichetele de masă?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bonuri de masă 2023: Cât timp sunt valabile tichetele de masă?

Puțini angajați știu că tichetele de masă pot „expira”. Potrivit legii, acestea au o perioadă de valabilitate. În cazul în care beneficiarul nu se folosește în acest termen, banii se pierd.

Conform Legii 165/2018 biletele de valoare sunt emise numai pe suport electronic. Aici se încadrează și tichetele de masă, printre altele, care în prezent se emit numai pe suport electronic, pe card.

Citește și: Bonuri de masă 2023: Sunt angajatorii obligați să le acorde și să decidă cine le primește și cine nu? Ce prevede legea

Valabilitatea tichetelor de masă

Pentru ca tichetele de masă să fie valabile este nevoie ca acestea să fie înscrise pe suportul electronic și să prezinte câteva mențiuni. Mai exact, acestea sunt numele și adresa emitentului și perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă.

De asemenea, mai trebuie înscrisă și interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau de produse alcoolice. Nu în ultimul rând pentru ca tichetele să fie valabile trebuie menționate numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de masă.

Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că tichetele de masă nu se pot utiliza decât pe teritoriul României. Acesta este cazul tuturor biletelor de valoare. În plus, acestea se pot folosi numai în perioada de valabilitate și doar pentru cumpărarea bunurilor și serviciilor pentru care au fost eliberate.

Utilizarea tichetelor

Salariații trebuie să știe că valabilitatea tichetelor de masă este limitată. Mai exact, aceștia nu le pot folosi decât pe parcursul anului calendaristic în care au fost emise. Totuși, există o excepție. Tichetele de masă care au fost emise în perioada 1 noiembrie și 31 decembrie au o perioadă de valabilitate extinsă, până pe data de 31 decembrie a anului viitor.

Dacă acestea nu se vor folosi în perioada menționată vor expira. În acest fel beneficiarii pierd sumele, care se vor anula. Un lucru la care mai trebuie să fie atenți angajații este și valabilitatea cardului, a suportului electronic. Exact ca în cazul unor carduri bancare și acestea au o limită de valabilitate. În cazul în care se trece de aceasta, banii nu mai pot fi folosiți.

Informații la îndemână

Pentru a venit în sprijinul angajaților, firmele care emit tichetele de masă trimit e-mail-uri cu informațiile necesare. De cele mai multe ori este evidențiat faptul că după ce sumele expiră, acestea nu mai pot fi folosite.

De la data de 1 august a acestui an valoarea tichetelor de masă a fost majorată. Concret, aceasta a crescut la 35 de lei, comparativ cu suma de 30 de lei, cât era anterior. De la data de 1 ianuarie a anului viitor valoarea nominală a unui tichet nu va mai putea să fie mai mare de 40 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare