Rămâi conectat

Ştirea zilei

Proces în justiţie după ce un elev din Alba Iulia, care a susţinut Evaluarea Naţională, a obţinut note mai mici în urma contestaţiilor

Publicat

în

Părinții minorului au solicitat anularea notelor de după contestații și păstrarea în procedura de repartizare a celor inițiale

Părinții unui elev din Alba Iulia, care a susținut examenul de Evaluare Națională în sesiunea din acest an și a contestat notele obținute, fiind notat în final cu o medie mai mică decât cea inițială, încearcă să obțină în justiție anularea unor articole din două ordine ale ministrului Educației, precum și suspendarea efectelor notelor înscrise în urma contestațiilor la cele două materii: Limba și Literatura Română, respectiv Matematică.

Procesul în care sunt pârâți Comisia Județeană de Admitere Alba, Inspectoratul Școlar, Comisia Națională de Admitere și Ministerul Educației a fost deschis în 26 iunie 2018 la Curtea de Apel Alba Iulia. S-a solicitat, în principal, menținerea notelor inițiale și păstrarea acestora în cadrul procedurii de repartizare computerizată. Prima instanță a respins cererea familiei din Alba Iulia, dar soluția poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție. lContestație nulă pe motiv că a fost semnată de minor ”Art. 8 din Ordinul nr. 4793/ 31.08.2010 nu prevede posibilitatea scăderii notei în urma contestației, menționând doar modalitatea de evaluare și reevaluare. Art. 9 nu prevede expres această posibilitate, doar faptul că «Candidații care depun contestații completează și semnează o cerere tip prin care se menționează faptul că au luat la cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere». Chiar și cererea de contestație este nulă, fiind făcută și semnată doar de candidatul minor, nu și de părinte.

Electrica Furnizare Discount

Or, potrivit prevederilor exprese ale alin. 2 din art. 41 C. civ. «Actele juridice ale minorului cu capacitate de exercițiu restrânsă se încheie de către acesta, cu încuviințarea părinților sau, după caz, a tutorelui». De altfel, Ordinul atacat nici nu prevede expres faptul că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială prin descreștere, ci doar art. 9 face referire la această modificare, dar strict cu referire la declarația pe care o dă candidatul, iar nu în mod expres și imperativ”, se afirmă în acțiunea civilă aflată pe rolul instanțelor de judecată. lAcuzații de discriminare Reprezentanții elevului mai afirmă că art. 8 din ordin nu face nicio referire la faptul că, dacă nota acordată ca urmare a soluționării contestației este mai mică decât notă inițială, această notă mai mică este cea finală. ”Se precizează doar la alin. 4 al art. 8, faptul că «Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menționată la alin. 1, 2 și 3, nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă». Atâta timp cât în acesta nu se prevede expres că nota definitivă poate fi mai mică decât cea inițială se aplică principiul de drept potrivit căruia nu poate fi agravată situația în propria cale de atac. Contestația formulată în procedura de evaluare națională este o veritabilă cale de atac, prin urmare se supune acelorași reguli. Este și absurd și total discriminator ca principiul de drept «non reformatio in pejus» (nimănui nu i se poate înrăutăți situația în propria cale de atac – n.r.) să se aplice în toate raporturile juridice de drept procesual civil, administrativ și penal, ale căror beneficiari sunt persoane cu capacitate de exercițiu (majore), iar minorilor să nu li se aplice; aceasta ar însemna că minorilor li se aplică un tratament discriminator negativ, mai drastic decât majorului, ceea ce este inadmisibil și în total dezacord cu un alt principiu de drept, și anume acela al interesului superior al minorului”, se mai susține în plângerea adresată Curții de Apel.

Tot discriminator este considerat și faptul că minorul și reprezentantul său legal nu au dreptul de a-și vedea lucrarea înainte de a face contestație, deci după evaluarea inițială. Se afirmă că prin aceasta se încalcă grav dreptul la apărare, inclusiv prin faptul că minorul este silit să semneze acea declarație, altminteri nu i se acceptă contestația. ”Nepermițându-i-se candidatului minor și/sau reprezentantului legal să vadă lucrarea după evaluarea inițială și înainte de a formula contestație i se încalcă dreptul de a fi informat cu privire la greșelile pe care le-a făcut în tratarea subiectelor. Dacă i s-ar fi permis acest lucru, poate nu ar mai face contestație, dar nu i se permite pentru ca apoi să i se micșoreze nota dacă a contestat, nefiind informat. Pe de altă parte, dreptul acordat pentru a face contestație este foarte scurt – 5 ore – timp în care nu i se asigură nici mijloacele adecvate pentru a hotărî asupra formulării contestației. Nelegală este și prevederea privind reevaluarea întregii lucrări, atâta timp cât nemulțumirile contestatorului ar putea să vizeze doar subiectele la care a fost notat necorespunzător, dacă i s-ar permite să vadă lucrarea anterior contestației”, se precizează în acțiunea adresată instanței. lAcțiunea respinsă pe motiv că nu au fost îndeplinite două condiții Acțiunea de suspendare a efectelor notelor rezultate în urma contestațiilor a fost respinsă de Curtea de Apel pe motiv că nu are natura juridică a unui act administrativ în condițiile contenciosului administrativ. Cererea privind suspendarea articolelor din ordinele Ministerului Educației, emise în 2010, a fost, de asemenea, respinsă pentru că instanța a constatat că nu sunt îndeplinite cumulativ două condiții: existența unui caz bine justificat și necesitatea evitării unei pagube iminente ireparabile sau dificil de reparat. ”În ce privește paguba iminentă, instanța apreciază că este îndeplinită această condiție, deoarece prin executarea actului atacat s-ar produce consecințe grave, având în vedere că repartizarea se va face de pe poziția 454 și nu de pe poziția 347, poziție pe care a avut-o înaintea contestării notelor obținute la evaluarea națională.

Paguba este evidentă, întrucât inițial a obținut media 8,80, iar în urma contestației media 8,55, reducere care îi poate afecta opțiunile de înscriere la liceu. Însă, instanța reține doar îndeplinirea condiției pagubei iminente, nefiind suficientă pentru a se dispune suspendarea”, se susține în motivarea deciziei judecătorului. Magistratul a constatat că nu este îndeplinită și condiția existenței unui caz bine justificat, deoarece ”pentru a interveni suspendarea executării unui act administrativ trebuie să existe un indiciu temeinic de nelegalitate, căci suspendarea executării actelor administrative constituite o situație de excepție care intervine în condițiile expres prevăzute de lege”.

Publicitate

Ştirea zilei

Poate fi considerată inconștiența la volan, în anumite cazuri, tentativă de crimă? Scenariu halucinant pe o autostradă din România

Publicat

în

Poate fi considerată inconștiența la volan, în anumite cazuri, tentativă de crimă? Scenariu halucinant pe o autostradă din România

Sancțiunea contravențională pentru circulația pe contrasens este de 870-1160 lei, cu posibilitatea de a plăti 435 lei în 15 zile și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile. Cam aceasta ar fi „pedeapsa” pe care un șofer de o inconștiență rară o poate „încasa” în România în momentul de față. Pe cine să sperie?

Avem o rată a mortalității datorată accidentelor rutiere ieșită din comun, suntem „campioni” la nivel european și chiar global,  adeseori, pentru a ne scuza punem totul pe seama infrastructurii rutiere precare, a drumurilor de slabă calitate, atunci când ele și există, e drept la asta nu suntem campioni.

„Pedepsele” aplicate în România sunt indirect proporționale cu situația și inconștiența actuală, suntem blânzi cu cei ce nu sunt asemeni cu semenii lor, îi iertăm și încă ne bucurăm să „pompăm” bani la bugetul de stat prin amenzi, prea puțin ne punem problema de prevenție și nu avem încă curajul să aplicăm acea putere a exemplului, condusul preventiv rămâne un mit și o teorie.

Electrica Furnizare Discount

„Cultul” condusului preventiv încă este o chestiune pentru „fraieri”, șmecherii fac ce vor, și-n fond ce să îi oprească? Câteva bancnote albastre? Asta să le atragă atenția că oricând, prin inconștiența lor pot să curme viața unui om, ori a mai multora? Și stai să te întrebi, cum și prin ce mijloace au reușit astfel de indivizi, ce conduc bolizi puternici, să-și procure un carnet de șofer, ce, printre altele, reprezintă și o sumă de responsabilități.

Îl felicit pe conducătorul auto într-atât de vigilent încât a înțeles că în România circuli cu ochii în patru, că nu a stat relaxat atunci când un pericol relativ imposibil i-a „tăiat” calea, fiindcă cei mai mulți dintre noi nici nu am fi luat în considerare una ca asta și nu ne-am fi putut imagina că așa ceva se și poate întâmpla !

124 de kilometri la oră avea conducătorul autoturismului ce conduce regulamentar, iar oricât ar fi avut „bizonul”, chiar și fără să cunoști elemente de fizică elementară, poți să realizezi că, fără o atenție sporită, s-ar fi lăsat cu „praf și pulbere”. Chiar așa? Să conduci pe contrasens pe banda de viteză?

Ș-apoi revenind la primul rând, este aceasta o pedeapsă justă, normală? Nu este acest act de inconștiență o tentativă de crimă? Atunci când dintr-o doză fantastică de noroc nu se lasă cu un dezastru? Ș-apoi peste 60 de zile să îl invităm pe „bizon” înapoi la loteria traficului rutier din România?

sursa video : Facebook.com

Citește mai mult

Ştirea zilei

Investiție pentru modernizarea unui drum vicinal în comuna Întregalde: Licitația în valoare de aproape 500.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Investiție pentru modernizarea unui drum vicinal în comuna Întregalde: Licitația în valoare de aproape 500.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Întregalde a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări, în cadrul proiectului „Modernizare drum vicinal între satul Întregalde – Pârâul Teopului, comuna Întregalde, județul Alba”. Valoarea totală estimată a investiției este de 492.844,63, fără TVA.

Proiectul intitulat “MODERNIZARE DRMU VICINAL INTRE SATUL INTREGALDE – PARAUL TEOPULUI, COMUNA INTREGALDE, JUDETUL ALBA” face parte din portofoliul de programe si proiecte privind dezvoltarea infrastructurii de baza locale in Comuna Intregalde, jud. Alba. Proiectul propus spre finantare vizeaza o seama de activitati complementare cu alte proiecte prioritare in cadrul Strategiei de dezvoltare a Comunei Intregalde pentru perioada 2014 – 2020.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul “MODERNIZARE DRUM VICINAL INTRE SATUL INTREGALDE -PARAUL TEOPULUI, COMUNA INTREGALDE, JUDETUL ALBA” se va derula in Comuna Intregalde, judetul Alba, avand o valoare totala de 541.778.64 lei fara TVA. Prin acest proiect se urmareste imbunatatirea calitatii infrastructurii de baza din Comuna Intregalde, judetul Alba, pentru modernizarea drumurilor de acces si imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor.

Proiectul mentionat anterior este finantat prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala – PNDR 2014 -2020. Drumul vicinal ce face obiectul prezentei documentatii este amplasat în Comuna Intregalde si asigura accesul locuitorilor spre principala cale de acces rutiera, drumul judetean DJ 107K respectiv obiective de interes social, economic si turistic din localitate.

Drumul vicinal care face obiectul contractului are o lungime de 620.00 metri. Traseul drumului se desfasoara intr-o zona de munte, drept urmare acest drum prezinta in plan o complexitate ridicata, iar in profil longitudinal declivitatile sunt medii iar in unele cazuri sunt exceptionale.

Partea carosabila prezinta o serie de defectiuni, fapt ce impiedica desfasurarea normala a circulatiei in conditii de siguranta si confort. Acostamentele care initial au fost amenajate cu diverse agregate naturale, in prezent sunt intr-o stare avansata de degradare. Pe lungimi semnificative s-au observat denivelari accentuate, innoroirea sau inierbarea excesiva.

De-a lungul traseului drumului vicinal s-a constatat ca evacuarea apelor de pe platforma este ingreunata datorita defectiunilor existente, lipsei pantei transversale, dar si a denivelarilor existente, lipsei pantelor transversale, dar si a denivelarilor acostamentelor.

În urma realizarii acestei achizitii sunt urmarite atingerea urmatoarelor obiective:

-corectarea in plan si spatiu a elementelor geometrice ale traseului existent, astfel incat sa se asigure conditiile tehnice necesare pentru o viteza de proiectare de 25 km/h.

-executarea unei structuri rutiere formata dintr-un strat inferior de fundatie din balast si un strat

-executarea lucrărilor de colectare si evacuare a apelor de suprafaţa: rigole respectiv podete; -amenajarea statiilor de încrucişare;

-executarea lucrarilor privind siguranta circulatiei rutiere;

Pentru modernizarea drumului vicinal supus prezentei documentatii se va prevedea o structura rutiera supla formata din urmatoarele straturi:

-10 cm strat de forma din balast;

-30 cm strat inferior de fundatie din balast;

-15 cm strat superior de fundatie din piatra sparta;

-6 cm strat de uzura din mixtura asfaltica BA 16.

Acostamentele vor fi realizate din 20 cm balast peste care se va asterne strat de 20 cm piatra sparta.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Eleva de ZECE CURAT din Alba care va studia atât la o facultate din Olanda, cât și la cea din orașul nostru. Ce profesie vrea să urmeze

Publicat

în

Eleva de ZECE CURAT din Alba care va studia atât la o facultate din Olanda, cât și la cea din orașul nostru. Ce profesie vrea să urmeze

Din luna septembrie, Raluca Groza, unul dintre cei cinci elevi din județul Alba care au obținut media zece curat la Bacalaureatul din acest an, va studia „Știința Comunicării” la o facultate din Amsterdam , iar din luna octombrie „Română – Engleză” la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, arătând astfel că își stabilește ca și până acum țeluri înalte.

De ce a ales eleva de zece să studieze la două facultăți în același timp

„De ce nu două facultăți? De când eram mică mi-am dorit să fiu profesoară de limba engleză, iar comunicarea este o chestie ce m-a pasionat dintotdeauna – îmi place să vorbesc.

De ce în paralel? Nu mi se pare o idee foarte bună pentru mine să fac întâi o facultate și apoi a doua, eu pun foarte mult preț pe timp. Doresc să închei studiile și să îmi încep viața, să călătoresc cât mai mult”

Electrica Furnizare Discount

Unde se vede Raluca Groza peste 5 ani și ce i-ar plăcea să facă, care sunt planurile ei de viitor

„Of, cea mai grea întrebare ! Vă spun sincer că : habar n-am ! Am câteva planuri de viitor potențiale : mi-ar plăcea să  lucrez în diplomație, foarte mult mi-ar plăcea, dar nu am nici o idee clară asupra a ceea ce vreau eu să fac în viitor. Vreau să văd cum sunt facultățiile, vreau să văd ce îmi place și să îmi aflu opțiunile ulterior. Nu știu încă cum este viața de student, cum sunt cursurile și cu ce se mănâncă și mi-am propus să îmi dau seama ce doresc să fiu mai încolo.

Citește și: Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când au elevii vacanță

Cum ar defini tânara generație din care face parte, în anul de grație 2021

„Cu foarte mult potențial, însă cu foarte multă indiferență. Aceasta este generația pe care am văzut-o eu. Extrem de capabili, dar indeciși, nemotivați. Sunt capabili de foarte multe, dar ar trebui doar să vrea, să se trezească. Depinde doar de ei.

Factorul ce influențează decisiv este voința noastră personală. Nu cred că ar trebui să ținem cont de societate, sau de dorințele celorlalți, ori ce vrea cineva sau altcineva să fiu eu, dar motivația celor din jur este extrem de importantă.

Am încredere în actuala generație, în tineri,  nu neapărat că se pot schimba, dar că se pot trezi, se pot deștepta. O să fie cu siguranță diferit la facultate față de ce a fost la liceu, sunt convinsă, pentru toată lumea și cred că această experință a facultății o să îi trezească pe toți, o să ne trezească pe toți, să vrem și să facem mai mult, să vedem mai mult, nu neapărat să ne forțăm, dar să ne împingem noi pe noi înșine să facem și să obținem mai mult.”

Un sfat pentru tânăra generație, pentru cei ce se pregătesc pentru bacalaureat

„Toate chestiile se învață în ritmul lor, nu trebuie să se grăbească, nu trebuie să fie leneși, ci să facă lucrurile în ritmul lor, nu pe ultima sută de metri.

Munciți din greu fiindcă munca ajută foarte mult, să dea din coate, să se străduiască, să caute, tot timpul există o portiță de scăpare din orice situație.”

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare