Procedura ședinței obligatorii la mediator, ce trebuia să intre astăzi în vigoare, amânată din nou de Guvern
După ce săptămâna trecută ministrul Justiției, Mona Pivniceru, spunea la Alba Iulia că nu se pune problema ca intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă la 1 Februarie, respectiv a obligativității ședinței de mediere, să fie din nou amânată, iată că Executivul a decis miercuri să amâne pentru a treia oară, printr-o ordonanţă de urgenţă, aplicarea acestuia, principalul motiv invocat fiind faptul că instanţele de judecată nu ar fi pregătite în acest sens.
Noul Cod de Procedură Civilă ar urma să intre în vigoare din 15 februarie, după ce, iniţial, ar fi trebuit să se aplice, pe rând, de la 1 iunie 2012, de la 1 septembrie 2012, respectiv de la 1 februarie 2013.
Odată cu noua amânare se decalează şi termenul de la care nu mai poate fi înregistrată la instanţă o cerere de chemare în judecată fără o trecere prealabilă prin biroul mediatorului, care are rolul de a informa părţile cu privire la avantajele medierii.
Astfel informarea privind medierea este obligatorie în cauzele civile din 15 februarie, cei care nu respectă această obligaţie fiind pasibili, potrivit art.187 din Cod, de sancţiune cu amendă în cuantum cuprins între 100 şi 1.000 de lei. În privinţa cauzelor penale, obligativitatea acestei informări privind medierea se aplică abia în 2014, când este estimată intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală.
Ședința de informare privind medierea este gratuită, iar soluţionarea unui conflict prin mediere presupune costuri mai mici decât parcurgerea unui proces în instanță. În plus, degrevarea instanțelor, supraaglomerate în acest moment, ar fi un alt efect vizat de introducerea obligatorie a medierii.
Ministrul Justiției declara săptămâna trecută la Alba Iulia că “iniţial, Codul de procedură civilă a fost suspendat ca aplicare până la data de 1 februarie 2013. Pentru ca să intre în vigoare la 1 februarie, am făcut un pachet legislativ care se cheamă propuneri legislative de degrevare a instanţelor de anumite cauze, pachet în care am suspendat de la aplicare anumite dispozitii ale Codului de procedură civilă, datorită imposibilității aplicării acestora. Legea a fost întoarsă de la Preşedinţie la Parlament pe o chestiune procedurală, iar noi am luat în calcul posibilitatea de re-amânare, având în vedere timpul scurs şi procedurile parlamentare care ar trebui să se desfăşoare în acest interval, inclusiv promulgarea legii de către preşedinte. Am aflat că, atât Preşedinţia cât şi Parlamentul vor depune toate eforturile astfel încât procedura să fie finalizată la 1 februarie, ceea ce ar însemna că nu ar mai fi necesară re-amânarea”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]