Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Problemele personalului sanitar din Alba discutate în cadrul întâlnirii comune a Sindicatului Sanitas și a Ordinului Asistenţilor Medicali

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Problemele personalului sanitar din Alba au fost dezbătute luni, în cadrul întâlnirii comune a filialelor județene a Sindicatului Sanitas și a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, care a avut loc pentru prima dată în această formulă.

La întâlnirea organizată în sala de conferințe a Spitalului Județean Alba au participat Marius Sepi, președintele filialei Alba a Sindicatului Sanitas și vicepreședinte al organizației la nivel județean și Grațiela Indreica, proaspătul președinte al OAMGMAMR. Doamna Indreica este asistent medical la secția de neurologie a Spitalului de Urgență Alba și a fost aleasă în fruntea acestei organizații profesionale săptămâna trecută.

“Pentru prima dată în viața filialei județene Alba a Sindicatului Sanitas și a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România am reușit să organizăm o întâlnire comună, astfel încât colegii din cele două organizații să se cunoască mai bine, pentru că eu consider că scopurile lor sunt comune.

Sunt două organizații care reprezintă personalul din sistemul sanitar din punct de vedere social, respectiv din punct de vedere medical și care se luptă să îmbunătățească cât mai mult soarta acestora, a colegilor noștri.

Filiala Alba a OAMGMAMR are de săptămâna trecută o nouă conducere, reprezentată de doamna Grațiela Indreica – președinte al organizației, care mă sprijină și în activitatea sindicală. Este vorba de o persoană pe care o cunosc de mai mulți ani de zile, în care am încredere și care are niște planuri foarte ambițoase, pe care vom începe să le punem în aplicare”, a declarat Marius Sepi pentru ziarul “Unirea”.

 Cea mai arzătoare problemă cu care se confruntă sistemul medical din Alba este lipsa acută a personalului sanitar, cauzele principale fiind emigrarea specialiștilor în străinătate și faptul că posturile sunt încă blocate, neputând să se facă angajari pentru a se asigura niște servicii medicale în parametrii optimi.

Una dintre problemele foarte serioase ridicate de reprezentantul spitalului din Abrud, a fost faptul că personalul acestei unități sanitare, unde în toamnă a avut loc un protest al angajaților instituției, au primit mai puțin de 70% din drepturile salariale, aferente lunii iunie, octombrie și noiembrie, iar de tichetele de masă nici nu poate fi vorba.

O situație similară, în ceea ce privește tichetele de masă, a fost semnalată la spitalele din Cugir și Câmpeni, dar aici, potrivit lui Marius Sepi, președintele Sanitas Alba, situația este pe cale să fie rezolvată.

“Problemele pe care reprezentanții personalului medical le-au ridicat în cadrul acestei întâlniri sunt destul de multe. Una este generală, nu doar la nivelul județului Alba și se referă la lipsa personalului sanitar, dar se știe foarte bine că posturile sunt blocate în sănătate.

Un caz deosebit pe care l-am discutat cu colegii mei este situația spitalului din Abrud, unde lipsa de personal este acută, au fost foarte mulți medici și personal sanitar care au plecat din această unitate.

Aici există o problemă legată de salarizarea colegilor mei, situație care a generat și un scandal în acest an. M-a informat colega de acolo că în lunile iunie, octombrie și noiembrie au primit mai puțin de 70% din drepturile salariale. Nici tichetele de masă nu le-au mai primit. Voi face o intervenție la conducerea spitalului Abrud să vedem care sunt cauzele, dar și soluțiile pentru rezolvarea acestei situații.

 De asemenea s-au mai identificat spitalele din Cugir și Câmpeni unde colegii mei nu și-au primit tichetele de masă, dar se pare că această problemă este pe cale de rezolvare”, a precizat Marius Sepi.

 Din anul 2007 și până ân prezent 14.000 de medici au părăsit România pentru a lucra în spitalele din străinătate, creând o pierdere de 3,5 miliarde de euro statului român, potrivit unei situații făcute publică de Colegiul Medicilor din România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea