Rămâi conectat

Actualitate

Problema mașinilor cu volan pe dreapta, adevărate bombe pe roți: reglementare mai strictă a înmatriculării și prețuri mult mai mari pentru asigurare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) a purtat discuții și va mai purta discuții cu Registrul Auto Român(RAR) pentru rezolvarea problemei mașinilor cu volan pe dreapta, adevărate bombe pe roți, după cum arată, pentru Capital, Mădălin Roșu, președintele BAAR. Dacă interzicerea lor este aproape imposibilă din cauza normelor europene, o reglementare mult mai strictă a înmatriculării și prețuri mult mai mari pentru asigurare sunt două variante de lucru.

În urmă cu an, directorul RAR, George Dincă, arăta, pentru Capital, că interzicerea maşinilor cu volan pe dreapta ar putea deveni posibilă abia după ieşirea efectivă din UE a Marii Britanii, cel mai mare stat european unde se circulă pe partea stângă a carosabilului.

Legea europeană spune că nu pot fi afectate drepturile cetăţenilor UE prin astfel de decizii considerate discriminatorii.

Totuşi, spune Mădălin Roşu, preşedintele BAAR, există soluţii chiar şi înainte de ieşirea Marii Britanii din UE, iar aceste soluţii sunt cu atât mai de luat în seamă cu cât în UE mai există oricum o ţară unde se circulă pe stânga, Cipru.

Potrivit lui Roşu, un model  ce ar putea fi aplicat şi în România este cel al Germaniei, acolo unde înmatricularea automobilelor cu volan pe dreapta nu este interzisă, dar este un demers aproape imposibil.

” Problema nu se pune neapărat în sensul  interzicerii. Dar un set de reglementări mult mai stricte ar fi foarte util. Nici în Germania nu te resping, însă ca să obţii certificatele de conformitate este un chin . Trebuie să faci faci o mulţime de modificări. Oglinzile trebuie schimbate, farurile trebuie schimbate plus altele. Să nu uităm că, orice ar fi, riscurile sunt majore. Când conduc cu volan pe dreapta, nu am vizibilitate în depăşire. E un lucru cât se poate de banal.”, a declarat directorul BAAR, pentru Capital.

Roşu spune că, acolo unde se poate, firmele de asigurare se protejează deja împotriva riscurilor generate de şoferii care conduc automobile cu volan pe dreapta.

„Pentru asigurări CASCO luăm în calcul riscul mai mare fie prin impunerea unei franşize mărite fie printr-un  tarif mai mare. Am avut situaţii când nici nu am luat în asigurare astfel de maşini. Să ne uităm la profilul automobilelor cu volan pe dreapta. Ele sunt automobile vechi, cu o stare tehnică precară. Șoferii lor sunt un risc pe şosea. Este clar că ar trebui reglementate mai bine.”, a mai spus Mădălin Roşu. Deocamdată, astfel de „penalizări” nu pot fi aplicate şi pentru asigurarea RCA, însă situaţia s-ar putea schimba în viitor.

” Din păcate, la RCA nu putem folosi, astăzi, alte criterii pentru stabilirea tarifelor, în afară de capacitatea motorului şi vârsta şoferului. Totuşi,legea permite firmelor de asigurare să folosească la stabilirea nivelului de bonus sau malus şi alte criterii cu excepţia istoricului maşinii. În măsura în care vor exista date relevante în legătură cu daunalitatea pentru maşinile cu volan pe dreapta, ar putea deveni un criteriu pentru ridicarea tarifelor aplicate celor care le conduc”, a explicat directorul BAAR.

Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) adună toate firmele de asigurare care vând RCA . Pe lângă vechile atribuţii, care ţin de gestionarea daunelor provocate în afara ţării de şoferi asiguraţi în România şi a celor provocate în România de şoferi asiguraţi în afara ţării, BAAR a primit de anul trecut mai multe sarcini, devenind practic un „reglementator privat” al pieţei asigurărilor. BAAR va gestiona baza de date CEDAM, care conţine istoricul tuturor maşinilor asigurate de-a lungul timpului în România, şi va avea un serviciu propriu care va permite şoferilor să adreseze întrebări şi chiar să depună plângeri în legătură cu relaţia cu firmele de asigurare.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții Paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile, se arată în proiectul adoptat luni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea