Rămâi conectat

Ştirea zilei

Prinţul Charles, aşteptat sâmbătă la Teiuş *Alteţa Sa va vizita Biserica greco-catolică, ctitorie a strămoşilor familiei Raţiu şi a stră-străbunicilor M.S. Regina Elisabeta a II-a

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Potrivit primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, e posibil ca sâmbătă, 3 iunie, comunitatea din localitate să primească vizita Prințului Charles.
”Nu avem încă o confirmare oficială a vizitei Prințului Charles la Teiuș, e posibilă să vină pentru o scurtă vizită privată de 10-15 minute. Nu știm încă la ce oră va ajunge aici, e posibil să ajungă sâmbătă, 3 iunie. Sperăm să primim mai multe date despre această vizită în zilele următoare”, a declarat primarul Mirel Hălălai, în exclusivitate pentru ziarul „Unirea”. El a adăugat că e posibil ca vizita Prințului Charles să cuprindă un popas la Biserica greco-catolică din Teiuș.
*Un edificiu declarat monument istoric
Biserica greco-catolică din Teiuș este cea mai veche ctitorie a strămoșilor familiei Rațiu și a stră-străbunicilor M.S. Regina Elisabeta a II-a. Biserica Română Unită din Teiuș, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ctitorită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuș a familiei nobiliare Rațiu.
Edificiul din orașul Teiuș este declarat monument istoric. Potrivit datelor istorice, biserica românească de secol XVI din Teiuș este o ctitorie a nobililor români Petru Rácz I., soția sa domnița Zamfira și Mihail Rácz. Șematismul Arhidiocezei Mitropolitane Greco-Catolice din Alba Iulia și Făgăraș, de la anul 1900, consemnează:
”La Teiuș exista o biserică de piatră construită în anul 1500, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Exista și o casă parohială din piatră construită în anul 1866. Parohia avea și o școală confesională, pentru băieți și fete. Școala din Teiuș, cu clădire de piatră, în anul 1800 avea o vechime de 45 de ani, ceea ce dă ca dată a înființării ei anul 1755. Școala avea 225 de elevi, 115 băieți și 110 fete. În anul 1710, episcopul romano-catolic din Alba-Iulia, Ignatiu Winkler relatează că Paul Zold a donat două fonduri nobiliare celor trei biserici din Teiuș, adică bisericii romano-catolice, bisericii românești și oratorului evanghelic. În anul 1733, în Teiuș erau 8 familii de religie greco-catolică, adică 40 de suflete care aveau biserică și casă parohială.”
În arealul Teiușului mai dăinuie până astăzi doar trei biserici românești medievale din piatră: Biserica veche a Mănăstirii Râmeț, din sec. al XIII-lea; Biserica Episcopală din Geoagiu de Sus, ctitorită înainte de anul 1529 de Radu de la Afumați, Voievodul Țării Românești și Biserica greco-catolică din Teiuș, ctitorită înainte de anul 1599.

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea