Rămâi conectat

Politică Administrație

Principalele probleme ale agricultorilor din județul Alba, conturate în urma discuțiilor cu Camera Agricolă

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

intalniri fermieri Camera Agricola AlbaCamera Agricolă Județeană Alba desfășoară o serie de întâlniri cu producătorii agricoli din județul Alba. Până în prezent, în urma dicuțiilor cu specialiștii CAJ Alba s-au conturat principalele probleme cu care se confruntă agricultorii.

Astfel, potrivit Consiliului Județean Alba, fermierii  din zona de montană au ridicat problema impozitării din agricultura,  pe baza  normelor de venit, evidențiind faptul ca acestea  sunt aceleasi in toate zonele, indiferent de clasa de fertilitate a terenului agricol.  Valoarea  terenului in zona de munte este mult mai scazuta decat in zonele de ses, iar normele de venit sunt identice .

Fermierii asteaptă de multi ani sa apară legea  promisă  privind prima intabulare a terenurilor agricole si forestiere. Ei sustin că in unele zone in care  valoarea  terenurilor este mai scăzută , costurile cu intabularea ( plata topograf, taxe judecatorie, taxe cadastru , etc ) depasesc valoarea de vanzare a terenului. Lipsa intăbulării terenurilor conduce la imposibilitatea accesarii fondurilor europene.

La grau si porumb preturile la vanzare in 2013 au fost mult mai mici decat in 2012 ( a scazut aproape la jumatate ) , subventia  a stagnat, iar pe de alta parte imputurile si motorina au crescut . In 2013 s-a impus si impozitarea pe baza normelor de venit.

 O altă problema   semnalată  de fermierii din zona Teiuş  – Căpud este aceea ca multi  dintre ei detin suprafete de teren (iusuri) care sunt in composesorat  si nu au beneficiat de  subventii acesta folosindu-l altii care au mai multe animale si nu au suprafete  corespunzatoare, pentru  numărul celor  pe care le detin ; deasemenea  reducerea valorii subventiilor  la bovine  fata de prevederile initiale   si intarzaierea  acordarii   acestora.

Graficul următoarelor întalniri dintre specialistii consultanti și producătorii agricoli din  judeţul Alba, în  perioada : 17 – 23 martie  2014:

Nr. crt. Camera Agricola   Judeteana Alba/Centrele  Locale Data Locaţia
1.  19.03.2014   , ora 10 Şona –Bia , Scoala generală
2.  20.03.2014   , ora 10 30 Stremţ- Geomal , Scoala generală

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea