Guvernul României a inițiat recent, un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor prevederi din Legea nr. 232/2016 privind industriei națională de apărare, obiectiv important pentru revigorarea acestui sector strategic cuprins în Programul de guvernare 2018 – 2020.
Sunt exceptate de la aplicarea ordonanței de urgență: Regia Autonomă ,,Rasirom”, Compania națională ,,Romtehnica” S.A. și filialele sale, operatorii economici cu capital integral și/sau majoritar de stat aflați direct sau indirect în coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Apărării Naționale, precum și instituțiile de credit prevăzute prin Legea nr. 227/2007. Ansamblul de reguli care guvernează sistemul de administrare și control în cadrul unei întreprinderi publice, raporturile dintre întreprinderea publică tutelară și organele întreprinderii publice, dintre consiliul de administrație sau de supraveghere, directori sau directorat, acționari se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale, cu avizul Ministerului Finanțelor Publice.
În proiectul de ordonanță de urgență se mai precizează faptul că M. Ap. N. preia Direcția industria de apărare din compunerea Ministerului Economiei, cu personalul aferent, care se reorganizează ca direcție generală, structură centrală a Ministerului Apărării. Preluarea personalului se realizează cu menținerea drepturilor salariale avute la data preluării și cu respectarea procedurii și regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului. Salarizarea personalului se va face potrivit prevederilor legale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Numărul maxim de posturi finanțate, cât și , cât și numărul total de posturi ale structurii centrale ale M.Ap.N. se majorează cu numărul de posturi preluat de la Ministerul Economiei, precum și cu un număr de posturi suplimentar aprobat prin hotărâre de Guvern.
De menționat că în cele 15 filiale care lucrează pentru sectorul de apărare activează aproape 6.000 de salariați, din care aproximativ 2.200 desfășoară activitatea la cele două unități cugirene de armament și muniție. Proiectul de ordonanță de urgență a fost transmis spre luare la cunoștință, atât filialelor din domeniu, cât și sindicatelor.
Constantin PREDESCU