Rămâi conectat

Politică Administrație

Primarul Mircea Hava despre construcția Monumentului Marii Uniri, la Alba Iulia: ”Decizia, lipsită de patimă și ambiție sper, e la sculptor!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Construcția Monumentului Marii Uniri s-ar putea finaliza până la data de 1 Decembrie 2018, dacă negocierile dintre Ministerul Culturii și sculptorul Mihai Buculei se vor încheia favorabil, spune primarul municipiului, Mircea Hava. El își exprimă speranța că ”pe de o parte să conteze mai mult mândria decât răsplata, iar pe cealaltă România mai mult decât politica”:

”Mereu am fost de părere că o plimbare lămuritoare la fața locului va fi mai eficientă decât un munte de hârtii plimbate, cu anii, prin diverse birouri și comisii. Ministrul Culturii a fost oaspetele nostru. A venit, a văzut, sper că s-a convins si, cel mai mult, sper că ne va susține să facem ceea ce trebuie facut. Alba Iulia e astăzi zonă liberă de declarații, iar această întâlnire ar trebui să ne scoată pe toți din subsolul indeciziei. România s-a născut prin voință, iar pentru a celebra asta trebuie să adaugăm azi și chibzuință. Așteptăm rezultatul negocierilor dintre Ministerul Culturii și sculptorul Buculei. M-aștept ca pe de o parte să conteze mai mult mândria decât răsplata, iar pe cealaltă România mai mult decât politica.

Decizia, lipsită de patimă și ambiție sper, e la sculptor acum. Ministerul și Primăria vor finalizarea monumentului până la data de 1 decembrie. Primăria este pregătită cu documentația necesară realizarii lucrărilor din Parcul Unirii. Un constructor bun și cât mai puține piedici birocratice și contestații ar putea permite finalizarea lucrarilor la parc concomitent cu realizarea monumentului.

Am mai discutat și legat de asigurarea finanțării pentru amenajarea Casei Momoriale Camil Velican, reparații, lucrări de igienizare, consolidare la monumente, statui, busturi reprezentative, dar și a spațiilor publice, accese, zone verzi aferente acestora. O altă chestiune propusă de noi e armonizarea agendei de evenimente culturale, științifice omagiale, ceremoniale dedicate Centenarului, intre minister si autoritatile locale.

Suplimentar:
• Posibilitatea introducerii la finanțare a proiectului Citadel Lightning;
• Cooptarea administrației locale din Alba Iulia și județ in comitetul de organizare al Anului Centenar Romania 100;
• Posibilitatea finanțării Palatului Principilor, corpurile ce nu dețin finanțare în prezent, printr-un program multianual al ministerului;
• Creșterea implicarii ministerului în susținerea oferetei culturale a municipiului”, a scris primarul Hava pe pagina sa de socializare.

Ministrul Culturii şi Identității Naționale, George Ivașcu a avut, săptămâna trecută, întâlniri de lucru la Alba Iulia cu primarul Mircea Hava, cu preşedintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, specialişti ai celor două autorități locale, cu primarul municipiului Sebeş, Dorin Nistor, precum şi cu deputatul Florin Roman, pentru a evalua şi analiza acțiunile şi evenimentele în pregătire şi care sunt preconizate a se desfăşura cu ocazia Aniversării Centenarului, atât în Alba Iulia, cât şi pe teritoriul întregului județ.

Reprezentanții ministerului au precizat, atunci, că în perioada următoare se vor finaliza negocierilor purtate cu sculptorul Mihai Buculei, semnarea contractului şi demararea efectivă a lucrărilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lucrări de modernizare la nouă străzi din localitatea Sâncel: Primăria comunei a cerut acordul de mediu la APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Lucrări de modernizare la nouă străzi din localitatea Sâncel: Primăria comunei a cerut acordul de mediu la APM Alba Aproape 2 kilometri de străzi urmează să fie modernizate și reabilitate în comuna Sâncel. Primăria a cerut acordul de mediu de la APM Alba pentru proiectul finanțat din bugetul local. „Este un proiect pe care l-am […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea