Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primarul din Ocna Mureş, Augustin Drăguţ lăsat fără funcţie de prefectul Ştefan Bardan

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Augustin Drăguţ, primarul PNŢCD al oraşului Ocna Mureş a fost demis din funcţie de prefectul judeţului Alba, Ştefan Bardan, pentru că, potrivit legii, edilul se afla într-o situaţie de incompatibilitate.

Ales primar în 2008 din partea PNŢCD, şi-a depus în 2012 candidatura pentru un nou mandat din partea USL, ca membru PNL. Potrivit  Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul pierderii, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales.

De asemenea, Legea nr. 14/2003, privind partidele politice, un cetăţean român nu poate face parte în acelaşi timp din două sau mai multe partide politice, iar înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior.

„Prin Ordinul nr. 93/2012, prefectul judeţului Alba a luat act de încetarea înainte de termen a mandatului de primar al oraşului Ocna Mureş, al domnului Drăguţ Augustin Iosif, ales în 2008 din partea PNŢCD. Acest fapt survine în urma referatului întocmit de secretarul oraşului Ocna Mureş, la care a fost anexată declaraţia de acceptare a candidaturii la funcţia de primar a domnului Drăguţ Augustin Iosif în calitate de membru al Partidului Naţional Liberal”, arată un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului Alba.

Prin Ordinul nr. 88/2012, prefectul judeţului Alba a luat act de încetarea înainte de termen a mandatului de primar al comunei Noşlac exercitat de către Vinţeler Silviu, ca urmare a demisiei sale din această funcţie. Silviu Vinţeler (PDL) şi Augustin Drăguţ (USL) sunt principalii contracandidaţi în alegerile locale din 10 iunie. Drăguţ a declarat că acţiunea prefectului Ştefan Bardan este una politică, în timp ce reprezentanţii PNL Alba au spus că vor formula plângere penală împotriva şefului Instituţiei Prefectului.

„Având în vedere faptul că începând de mâine, 8 mai 2012, candidaturile la funcţia de primar într-o unitate administrativ-teritorială, înregistrate la birourile electorale de circumscripţie, rămân definitive, voi solicita prin adresă a prefectului, tuturor secretarilor acestor unităţi, să verifice dacă mai există primari în funcţie care cad sub incidenţa prevederilor Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali şi ale Legii nr. 14/2003, legea partidelor politice şi să se conformeze prevederilor legale în vigoare. În acest fel se pune punct speculaţiilor unor forţe politice aflate în campanie electorală”, a declarat prefectul Ştefan Bardan.

Într-un comunicat transmis presei de organizaţia judeţeană a PNŢCD Alba şi semnat de preşedintele acestei formaţiuni, Ioan Allin Popa, ţărăniştii îşi cer scuze locuitorilor oraşului Ocna Mureş pentru situaţia creată de fostul primar Augustin Drăguţ şi recomandă alegătorilor, membrii şi simpatizanţi PNŢCD să voteze la funcţia de primar cu condidatul PD-L, Silviu Vinţeler.

Situaţia în care se găseşte Augustin Drăguţ este similară cu a altor patru primari de comune din judeţul Alba, care au părăsit PSD şi PNL pentru a candida din partea PDL. Există de asemenea, viceprimari şi consilieri locali care candidează pe 10 iunie din partea altor formaţiuni politice decât cele pe listele cărora au fost aleşi în 2008. Pentru ca prefectul să poată face demersurile legale şi să îi demită din funcţii, legea spune că este nevoie de referate din partea secretarilor primăriilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea