Curier Județean
Primăria Cugir dorește renovarea energetică a blocurilor prin PNRR. Care sunt condițiile și termenul limită pentru depunerea cererii
Primăria Cugir dorește renovarea energetică a blocurilor prin PNRR. Care sunt condițiile și termenul limită pentru depunerea cererii
Cugirenii au șansa să beneficieze de reabilitarea energetică a blocurilor în care locuiesc fără a fi nevoiți să scoată vreun ban din buzunar. În acest sens, Primăria Orașului Cugir intenționează să acceseze fonduri nerambursabile prin componenta “Valul renovării” din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Tot ce trebuie să facă cugirenii interesați este să depună la primărie hotararea Asociație de proprietari privind solicitarea finanțării și a lucrărilor de intervenţie propuse pentru clădirea rezidențială multifamilială vizată. Cei care nu fac parte dintr-o asociație, au posibilitatea să își constituie una sau să adere la o asociație existentă.
Termenul până la care pot depune documentul este 8 aprilie a.c., Primăria Cugir având posibilitatea de a înainta către Ministerul Dezvoltării cererea de finanțare între 1 aprilie și 30 mai a.c. Foarte important este faptul că nu se solicită cofinanțare nici din partea autorităților locale, nici din partea proprietarilor, și se aplică principiul „primul venit – primul servit”.
Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar pentru lucrările de renovare de 200 Euro/m2 (arie desfășurată), fără TVA. La acesta se adaugă costurile de instalare obligatorie a cel puțin o stație de încărcare pentru vehiculele electrice (25.000 Euro/stație).
Imobilele de locuințe pentru care se pot accesa fonduri sunt cele construite (au lucrările finalizate din punct de vedere fizic) înainte de anul 2000, care nu au mai beneficiat de fonduri publice pentru reabilitare termică. Trebuie spus că în cazul blocurilor care au suferit intervenții după 1 februarie 2020, lucrările efectuate pot fi considerate cheltuielile eligibile în cadrul PNRR, cu condiția demonstrării că îndeplinesc criteriile de eligibilitate (indicatorii).
Lucrări de reabilitare termică de care pot beneficia clădirile rezidențiale multifamiliale sunt:
- Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
- Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum;
- Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;
- Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;
- Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri;
- Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
- Sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald;
- Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente;
- Lucrări pentru echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice, conform prevederilor Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată2;
- Instalare de stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice aferente clădirilor (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare/stație.
La nivelul fiecărui imobil, lucrările de renovare energetică propuse trebuie să ducă la reducerea minimă a consumului de energie cu cel puțin 50% în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire dinainte de renovare.
Mai multe informații se pot obtine la Primaria Orașului Cugir, tel. 0258 751001, interior 136.
Curier Județean
Ziua Internațională a Copilului, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: Lansare de carte, jocuri și jucării, în Cetatea Alba Carolina
Ziua Internațională a Copilului, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: Lansare de carte, jocuri și jucării, în Cetatea Alba Carolina
Joi, 1 iunie 2023, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba sărbătoresc Ziua Internațională a Copilului, în inima Cetății Alba Carolina, pe strada Muzeului, unde instalăm caravana veseliei, cu cărți, jocuri și jucării, toate pentru copii!
Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
Nu aveți cum să ne ratați, venim cu Bibliobuzul cel roșu, încărcat de povești și materiale pentru atelierele de desen și de șah pe care vi le-am pregătit. Vă reamintim că, odată ajunși în Bibliobuz, este permis și chiar încurajat schimbul de cărți și jucării. Aduci unele de acasă, alegi altele, oricare, de pe rafturi!
Citește și: MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
La ora 11.00, tot aici, pe strada Muzeului, vă invităm la o lansare de carte pentru copii, „Povestea iepurașului îndrăgostit”, semnată de autoarea Lucia Conțan, cea care ne oferă și o frumoasă expoziție de desene, reprezentând ilustrațiile volumului, pline de culoare și expresivitate.
Pe parcursul programului pregătit pentru această zi de sărbătoare, toată lumea va primi și materiale informative, indicații prețioase despre ce și cum facem noi la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, despre toate activitățile de animație culturală dedicate celor mici, și la care îi așteptăm cu drag, cât e vara de lungă și dincolo de ea.
Activitățile dedicate Zilei Internaționale a Copilului, organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, se vor desfășura între orele 10.00 și 14.00. Vă așteptăm la Bibliobuz!
Curier Județean
Cifrele ȘOMAJULUI în județul Alba: Câți oameni își căutau de muncă în luna martie 2023
Cifrele ȘOMAJULUI în județul Alba: Câți oameni își căutau de muncă în luna martie 2023
Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii martie 2023 în judeţul Alba a fost de 5677 persoane, în scadere cu 118 persoane (-2%) comparativ cu luna anterioara și in crestere cu 507 persoane (+9,8%) comparativ cu luna martie 2022. Femeile reprezentau la această dată 48,4% din numărul total al şomerilor ( 2746 femei).
Structura după nivelul de instruire arată că 70,5% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 25,1% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 4,4% persoane cu studii superioare.
Din numărul total al șomerilor, 76% sunt şomeri neindemnizati (4312 persoane), în timp ce numărul şomerilor aflati in plata a fost de 1365 persoane, din care 26 persoane au primit ajutor de șomaj 50% – absolvenți.
In mediul urban, cel mai mare număr de şomeri înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (356 persoane), urmat de Blaj (340 persoane), Aiud (220 persoane), Câmpeni (181 persoane) si Sebeș (163 persoane), iar in mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (465 persoane), Cetatea de Balta (335 persoane), Sona (198 persoane), Rosia Montana (178 persoane), Craciunelu de Jos (167 persoane), Ighiu (161 persoane), Scărişoara (150 persoane).
Comunele cu cel mai mic numar de someri sunt: Bucerdea Granoasa, Ocolis (2 persoane), Intregalde (5 persoane), Ohaba (6 persoane), Stremt, Mogos ( 8 persoane), iar in comunele Ceru Bacainti si Cut nu se inregistreaza nici un somer.
Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna martie 2023 a fost de 2,5% ( 2,5% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4,1%), Blaj (2,8%) si Abrud (2%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Teius (0,6%), Alba Iulia (0,8%) și Cugir (1%). În mediul rural cele mai mari ponderi ( peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Albac (20%), Scărişoara (18%), Cetatea de Balta (17,7%), Jidvei (14%), Craciunelu de Jos (12,6%), Vadu Motilor (11,5%), Garda de Sus (11,3%), Rosia Montana (10,5%), Hoparta (10,3%) si Avram Iancu (10,1%).
Valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Bucerdea Granoasa (0,1%), Stremt (0,6), Galda de Jos si Ocolis (0,7%), Santimbru (0,8%), iar in comunele Ceru Bacainti si Cut nu s-a inregistrat nici un somer.
Rata şomajului a fost în luna martie 2023 de 3,8% (3,8% în februarie 2023 și 3,4% în martie 2022), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (3%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 4% (3,9% in luna anterioara si 3,4% in luna martie 2022), iar în rândul bărbaţilor de 3,6% (3,8% în februarie 2023 și 3,4% în martie 2022). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna martie 2023 pe locul 24 în ierarhia județelor ordonate crescător.
Curier Județean
Două unități de învățământ din Alba au obținut titlul „Școală Europeană”: Câte puncte au obținut
Două unități de învățământ din Alba au obținut titlul „Școală Europeană”: Câte puncte au obținut
În perioada 8-13 mai 2023, comisia națională de evaluare a candidaturilor pentru obținerea certificatului „Școală Europeană”, ediția 2023, s-a întrunit la Constanța pentru a evalua candidaturile celor 150 de unități de învățământ preuniversitar înscrise la ediția din acest an a competiției „Școală Europeană”.
Două unități de învățământ din județ au obţinut titlul „Şcoală Europeană” în cadrul competiţiei cu acelaşi nume, organizată de aproape 20 de ani de către Ministerul Educației prin Inspectoratele Școlare Județene, la care participă instituții care au fost şi sunt implicate în proiecte cu finanțare europeană din domeniul educației.
Este vorba despre Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș (157 puncte) și Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia (142 puncte).
Unitățile premiate vor primi certificatele „Școală Europeană” în cadrul unei festivități care va avea loc la București.
105 unităţi de învăţământ preuniversitar din toată țara, care au implementat proiecte finanțate cu fonduri europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale, au primit în acest an titlul „Şcoală Europeană“.
Odată obținut, certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut.
-
Actualitateacum 24 de ore
Directorul Terapia Cluj, despre greva profesorilor: „Stimați profesori, salariile dumneavoastră sunt plătite de performanța economiei noastre”
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
„Marți vor primi răspunsul!”: Profesorii intră în a doua săptămână de grevă generală și decid mâine ce se va întâmpla cu protestul lor
-
Sportacum 6 ore
FOTO: Blăjenii Sebastian Micu și Dorin Moraru, campioni universitari la volei cu CSU UVT Timișoara, al doilea an consecutiv
-
Sportacum 10 ore
Trei medalii de argint pentru judoka CS Unirea Alba Iulia, Alexandru Sibișan și Laura Alexia Bogdan, obținute la cele mai importante competiții naționale
-
Actualitateacum 10 ore
Dacia Sandero, al doilea cel mai bine vândut autoturism din Europa. Cu ce alte autoturisme se „luptă”
-
Ştirea zileiacum 8 ore
FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, pe podium la Olimpiada de creativitate științifică-echipe, etapa județeană. Pe ce locuri s-au clasat