Rămâi conectat

Actualitate

Primăria Alba Iulia precizează: De ce acte ai nevoie atunci când vrei să înregistrezi o naştere, o căsătorie sau un deces

Publicat

în

Pentru a veni în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii atunci când solicită diverse servicii la Evidenţa Populaţiei, Primăria municipiului Alba Iulia reaminteşte populaţiei care sunt actele necesare atunci când se doreşte a se înregistra o naştere, o căsătorie sau un deces, şi până la ce termen se pot face acestea.

Înregistrarea naşterii

Acte necesare
Certificatul  medical constatator al naşterii, formular tip , care va trebui să poarte număr de înregistrare, dată certă, sigiliul/ştampila unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului;

Actele de identitate ale părinţilor nou-născutului (B.I./C.I./Paşaport(C.R.D.S.)/Paşaport străin), respectiv al declarantului naşterii, original şi copie xerox; Paşaportul părintelui cetăţean străin, respectiv actul de identitate pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, în original şi copie xerox, traducerea legalizată a filei care conţine datele de identificare.
Certificatele de naştere ale părinţilor, original şi copie xerox;
Certificatul de căsătorie al părinţilor, original şi copie xerox;
Livretul de familie pentru a se înregistra nou-născutul (numai pentru cei cu domiciliul în Alba Iulia);

Observaţii
Inregistrarea noului-născut se face în termen de :
15 zile de la data naşterii pentru copilul născut viu şi aflat în viaţă;
3 zile de la data naşterii pentru copilul născut mort;
24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu care a decedat înăuntrul termenului de 15 zile.
30 de zile pentru copilul cu vârsta de până la un an, găsit sau părăsit de mamă în maternitate/ unităţi sanitare.
Actele necesare pentru înregistrarea tardivă a naşterii (după trecerea unui an de la naştere)
Sentinţă civilă în original, rămasă definitivă şi irevocabilă;
Certificate de naştere şi căsătorie ale părinţilor în original şi copie xerox;
B.I./C.I./Paşaport(C.R.D.S.)/Paşaport străin;

Înregistrarea căsătoriei (cetăţeni români)

Acte necesare
Odata cu declaraţia de căsătorie, viitorii soţi prezintă următoarele acte:
Actele de identitate  (B.I. Sau C.I.) – în original şi copie xerox;
Certificatele de naştere –  în original şi copie xerox;
Certificatul medical prenuptial privind starea sănătăţii; Certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii şi trebuie să cuprindă menţiunea expresă ca persoana se poate sau nu se poate căsători.
Acte în original şi în copii traduse şi legalizate ori certificate de stare civilă din care să rezulte desfacerea căsătoriei anterioare, dacă este cazul.
Aceste acte pot fi:
– Certificatul de deces al fostului soţ, în original şi copie xerox ;
– Certificatul de naştere sau de căsătorie cu menţiune de desfacere a căsătoriei, în original şi copie xerox;
– Sentinţa de divorţ ramasă definitivă şi irevocabilă, în original şi copie xerox ;

Precizări:
Declaraţia de căsătorie se face personal de către viitorii soţi , în scris , la primăria locului de domiciliu sau de reşedinţă al unuia dintre ei, cu 10 zile calendaristice înainte de ziua oficierii căsătoriei (se ia în calcul atât ziua depunerii actelor cât şi ziua oficierii căsătoriei).
Oficierea căsătoriei se poate face numai după împlinirea termenului de 10 zile de la depunerea actelor de către viitorii soţi, termen în care se cuprind atât ziua în care a fost făcută declaraţia de căsătorie (s-au depus actele necesare) cât şi ziua în care se oficiază căsătoria.

Înregistrarea decesului

Acte necesare
Certificat medical constatator al decesului, întocmit şi semnat de medicul care a constatat decesul;
Actul de indentitate al celui decedat (B.I. sau C.I.) în original;
Certificatul de naştere şi Certificatul de căsătorie al persoanei decedate;
B.I./C.I. /Paşaport românesc (CRDS) /paşaport străin a persoanei care declară decesul, în original şi copie xerox.

Publicitate

Observaţii:
Declaraţia de deces, pentru situaţia în care cauza decesului este naturală, se face în termen de 3 zile de la data încetării din viaţă a persoanei;

Când decesul se datorează unei sinucideri, unui accident sau altor cauze violente, precum şi în cazul găsirii unui cadavru, fie că este sau nu identificat, declaraţia se face în termen de 48 de ore, calculat din momentul decesului sau al găsirii cadavrului. În acest caz înregistrarea se face în baza certificatului medical constatator al decesului şi a dovezii eliberate de poliţie sau parchet, din care să rezulte că una din aceste autorităţi a fost sesizată despre deces.

În cazul în care decesul nu a fost declarat şi înregistrat în termenul legal de 48 de ore, întocmirea actului de deces se face numai cu aprobarea parchetului, iar declaraţia se face în scris arătând motivele întârzierii.

Publicitate

Actualitate

Creştinii ortodocşi intră sâmbătă, 31 iulie, în postul Adormirii Maicii Domnului. Ce este interzis să faci înainte de Paştile verii

Publicat

în

Creştinii ortodocşi intră sâmbătă, 31 iulie, în postul Adormirii Maicii Domnului. Ce este interzis să faci înainte de Paştile verii

Creştinii ortodocşi intră sâmbătă, 31 iulie, în , numit popular postul Sfintei Marii sau al Sântămăriei, care durează două săptămâni.

Dezlegare la peşte va fi doar în 6 august şi în 15 august, ziua praznicului. Astfel, timp de două săptămâni, credincioşii ţin al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Adormirea Maicii Domnului sau „Paştile verii“ reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria, iar pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, în mai multe oraşe fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje. Acest post are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

Electrica Furnizare Discount

„Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credinţa populară se spune că este rupt din Postul Mare. Într-adevăr, atmosfera este una pascală, cu bucurie şi speranţă, în biserici citindu-se rugăciuni speciale şi cântându-se în ajun Prohodul, la fel ca şi în Vinerea Mare”, explică părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.

Citește și: Ce nume de fete și băieți se sărbătoresc de Sfânta Marie și nume derivate din Maria

Adormirea maicii Domnului, prăznuită pe 15 august

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creştini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ţinea opt zile. Existau şi creştini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei şi a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ţinut începând cu 1 august şi să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Biserica Ortodoxă cinsteşte la 15 august Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor şi Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare.

Citește și: Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Se deschide sezonul nunţilor

Tradiţia spune că, de Sfânta Maria, se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că ele vor fi bune de leac. Gospodinele duc la biserică fructe pe care le slujesc şi apoi le dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate. Tradiţia spune că dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii va fi toamnă lungă. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici.

Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula, deoarece vremea începe să se răcească. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi. Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă. De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Se organizau târgurile de toamnă. Perioada dintre cele două Sântămării, numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănăturile de toamnă.

sursa: adevarul.ro

Citește mai mult

Actualitate

Primăria Alba Iulia se vrea VERDE în fiecare VINERI. Provocare pentru alte instituții și albaiulieni. „Renunțăm la mașini”

Publicat

în

Primăria Alba Iulia se vrea VERDE în fiecare VINERI. Provocare pentru alte instituții și albaiulieni. „Renunțăm la mașini”

„La muncă vii, oricum. De ce să nu vii… verde?

Noi asta facem, în fiecare vineri, la Primăria Alba Iulia. Nu toți, pentru că e imposibil, însă din ce în ce mai mulți, pentru că e sănătos. Vinerea Verde e în fiecare vineri, de azi înainte. Renunțăm la mașini și la orice folosește combustibil fosil, convențional. Ne alăturam astfel, inițiativei lansate de Ministerul Mediului și vă îndemnăm și pe voi, albaiulienii, să faceți la fel.

Cu această ocazie lansăm o provocare și colegilor din alte instituții, publice sau private, să posteze, în fiecare zi de vineri, o poză de grup, din fața instituției, cu haștag-ul #CCCBAlbaIuliaVerde, și vă promitem că va urma un concurs cu un premiu ”Verde”.

Electrica Furnizare Discount

Nu are nimeni nimic de pierdut, orașul și planeta, însă, vor avea de câștigat!”, transmit reprezentanții primăriei Alba Iulia prin intermediul mediul de socializare.

Citește mai mult

Actualitate

FOTO UPDATE | Pompierii din Sebeș și Orăștie intervin pentru localizarea și lichidarea unui incendiu în comuna Ceru Băcăinți, localitatea Curpeni

Publicat

în

FOTO UPDATE | Pompierii din Sebeș și Orăștie intervin pentru localizarea și lichidarea unui incendiu în comuna Ceru Băcăinți, localitatea Curpeni

Garda de Intervenție Sebeș în cooperare cu Detașamentul de Pompieri Orăștie intervine pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (bucătărie de vară) cu posibilitate de propagare la vecinătăți, în localitatea Curpeni, comuna Ceru Băcăinți.

Forte alocate: 3 ASAS și 1 SMURD B2.

UPDATE: Incendiul a fost localizat, acesta se manifesta generalizat la nivelul bucătărie de vara, a fost evacuată o butelie de gaz. Datorită intervenției prompte incendiul nu s-a propagat la casa de locuit, fără victime.

Electrica Furnizare Discount

Transmite ISU Alba.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare