Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Primăria Alba Iulia nu primește deocamdată cele 4 milioane de euro, rezultate din corecții financiare pe proiecte

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Mircea Hava: ”Unii deputați de Alba ne-au făcut o plângere la Bruxelles”

Primăria Alba Iulia ar fi trebuit să încaseze suma de 19,4 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro), conform unei Ordonanțe de Guvern care reglementează măsurile fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecțiilor financiare din domeniul achizițiilor publice. Banii nu vor mai ajunge, deocamdată, în bugetul local, și asta din cauza unei reclamații făcute direct la Bruxelles.

Anunțul a fost făcut de primarul Mircea Hava, vineri, într-o conferință de presă:

După apariția Ordonanței noi trebuia să primim în jur de 4 milioane de euro. Ei, nu o să-i primim pentru că între timp au apărut reclamații la Bruxelles, făcute de deputați din județul Alba. La București a ajuns deja DLAF-ul (n.r. Departamentul de Luptă Antifraudă) care a controlat documentele proiectelor noastre depuse la București. A mai fost DLAF-ul și a mai controlat aceste proiecte făcute pe fonduri europene și nu a găsit nimic pentru că totul s-a încheiat și totul s-a făcut așa cum trebuie. Asta întârzie primirea banilor. Vă dați seama, gaura asta în buget la un oraș care are bugetul atât cât îl are este foarte importantă. Chiar mă gândeam ca din acești bani să încercăm să ajutăm de exemplu Spitalul Județean care se pare că va avea probleme cu banii în ultimul trimestru. Dacă vom mai primi banii în acest an. Noi nu renunțăm, pentru banii pe care i-am câștigat în instanță vom investi horărârile judecătorești și apoi vom executa Guvernul pentru că sunt banii orașului, sunt banii de pe proiecte europene”, a spus primarul.

Acesta nu a dorit să precizeze cine a făcut reclamația însă a dat de înțeles că este vorba despre un deputat PNL.

Ordonanța Guvernului precizează că toți beneficiarii proiectelor europene POR, care au inițiat procedurile de atribuire a contractelor de lucrări înainte de anul 2011 și care dețin raport de verificare înscris cu opinia “fără observații” din partea Unității de Control și Verificare a Achizițiilor Publice,  pot recupera de la bugetul statului sumele imputate ca și corecții.

Primăria Alba Iulia a solicitat recuperarea sumelor rezultate din corecții pentru patru proiecte ale căror proceduri de achiziție au fost verificate și avizate de către UCVAP cu mențiunea “fără observații”: Amenajarea Zonei Interioare a Cetății, Latura de Vest, Amenajarea Traseelor Șanturilor Cetății și Lucrări de Modernizare ale Pasajului  Partoș.

De asemenea, până în prezent, instanța a dat câștig de cauză în 5 dosare privind corecțiile financiare aplicate Primăriei Alba Iulia. Ultima pronunțare s-a făcut în luna iulie 2013 când a fost anulată de Curtea de Apel o penalizare de 4,9 milioane de lei de lei aplicată la contractul de lucrări pentru reconstituirea şi punerea în valoare a Laturii de Vest – Fortificaţia Vauban. Curtea de Apel Alba Iulia a admis acţiunea formulată de municipiul Alba Iulia (primăria) în contradictoriu cu MDRAP şi a dispus anularea corecţiei financiare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației.

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea