Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia inaugurează Traseul de Nord din Şanţurile Cetăţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sâmbătă, 30 aprilie a. c. va fi inaugurat Traseul de Nord din cadrul Şanţurilor Cetăţii Alba Carolina. Acesta este cel mai lung traseu dintre toate, cuprinzând 4 bastioane: Bastionul Sfântul Mihail, Bastionul Sfânta Elisabeta, Bastionul Carol al VI-lea şi Bastionul Capistrano.
Bastionul Sfântul Mihail a fost distrus parţial în 1922, cu ocazia lucrărilor de construcţie a Catedralei Ortodoxe. În vârful acestuia se găseşte stema Austriei, reprezentată de o pajură imperială ce poartă pe piept un scut al cărui câmp neornamentat este tăiat de o fascie. Emblema este încadrată de animale fantastice, reprezentări hibride de volute şi capete de reptile. Deasupra platformei de piatră exista statuia Sfântului Mihail, patronul bastionului.
Bastionul Sfânta Elisabeta a fost denumit după numele împărătesei Elisabeta Cristina de Braunschweig. În vârful acestuia se află un grup sculptural format dintr-un medalion pe care este reprezentat un leu tenant, o coroană imperială aflată deasupra emblemei şi un mascherone situat la baza acesteia.
Bastionul Carol a fost primul bastion construit dintre cele 7 bastioane ale Cetăţii. Piatra de temelie a acestuia a fost pusă la 4 noiembrie 1715, fiind dedicat împăratului Carol al VI-lea, pe timpul căruia s-a construit cetatea.
Bastionul Sfântul Capistrano (Transilvaniei) a primit această denumire ca simbol al alipirii Transilvaniei Imperiului Habsburgic. Grupul sculptural din vârful bastionului este constituit din stema Transilvaniei şi a Ungariei, încadrate de trupurile a două sirene, deasupra cărora se află o coroană imperială. În interiorul acestui bastion, de-a lungul timpului, a funcţionat unul dintre cele două depozite de pulbere ale cetăţii Alba Carolina, o moară, precum şi o cramă.
Traseul Nordic are o suprafaţă totală de 50.762 de metri pătraţi, dintre care peste 40% va fi suprafaţă verde. Odată cu inaugurarea Traseului de Nord suprafaţa totală a Parcului din Şanţurile Cetăţii va ajunge astfel la 93.616 mp, dintre care zona verde va reprezenta nu mai puţin de 43.192 mp.
De asemenea, tot pe Traseul de Nord va fi dezvelită o nouă statuie dedicată memoriei soldaţilor români necunoscuţi din regimentele de graniţă româneşti ale armatei austriece. Ţinând cont că avem de-a face cu un PARC organizat în interiorul unui sistem militar defensiv, amplasarea unei statui reprezentându-i pe soldaţii români din trupele de graniţă ale armatei austriece a fost un lucru firesc. Noua statuie reprezintă de această dată un toboşar român din cadrul armatei austriece.
Pe acest traseu vor fi amenajate şi cele două grădini spectaculoase prin concepţie: Grădina Romană şi Grădina Japoneză, completând astfel PARCUL din Şanţurile Cetăţii.
Vă aşteptăm la inaugurarea Traseului de Nord şi a Traseului Celor Trei Fortificaţii sâmbătă, 30 aprilie, cu începere de la ora 11.00 (punctul de întâlnire: Parcul din faţa Catedralei Reîntregirii, lângă Underground).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un bărbat de 44 de ani din Alba Iulia a MURIT înecat la Eforie Nord: S-a aventurat în mare, deși era arborat steagul roșu, care interzice scăldatul

Bera Larisa

Publicat

în

Un bărbat de 44 de ani din Alba Iulia a MURIT înecat la Eforie Nord: S-a aventurat în mare, deși era arborat steagul roșu, care interzice scăldatul Un bărbat din Alba s-a înecat joi seară, în stațiunea Eforie Nord, după ce a fot avertizat de mai multe ori pe parcursul zilei de salvamari să nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea