Rămâi conectat

Ştirea zilei

Prima evaluare REALĂ din sistemul de SĂNĂTATE: Ce procent din personalul medical din România este vaccinat, cine refuză sau amână. Situația pe categorii conform Sanitas

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prima evaluare REALĂ din sistemul de SĂNĂTATE: Ce procent din personalul medical din România este vaccinat, cine refuză sau amână. Situația pe categorii conform Sanitas

Peste 60% dintre angajaţii din Sănătate sunt fie vaccinaţi, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele 6 luni şi au anticorpii necesari, astfel că decizia individuală de vaccinare, în cazul lor, poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol, potrivit Federaţiei Sanitas.

„60,14% dintre angajaţii în Sănătate sunt fie vaccinaţi, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele 6 luni şi au anticorpii necesari, astfel că decizia individuală de vaccinare – în cazul lor – poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol. Tot în această valoare procentuală a fost inclusă şi categoria celor care au contraindicaţii medicale la vaccinare, dar numărul persoanelor înregistrate la această secţiune este foarte mic (sub 0,01%). Datele sunt valabile atât pentru personalul medical, cât şi pentru personalul TESA şi administrativ”, transmite Federația Sanitas din România.

Potrivit sursei Federației Sanitas din România, 39,86% dintre cei angajaţi în spitalele publice au decis să amâne, cel puţin deocamdată, vaccinarea.

Evaluarea este realizată de Federaţia Sanitas pe baza datelor statistice colectate din spitalele publice din România. Eşantionul reprezentativ cuprinde atât instituţiile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor publice locale, cât şi pe cele care funcţionează în reţele de instituţii publice de sănătate aflate în subordinea altor ministere şi autorităţi publice centrale (Transporturi, Justiţie, MAI, SRI, Academia Română etc.). La acestea se adaugă datele primite de la DSP-uri, Servicii Judeţene de Ambulanţă şi Centre de Transfuzie Sanguină din întreaga ţară. Datele sunt valabile la nivelul lunii iulie 2021, precizează Sanitas.

Medicii sunt vaccinați în proporție de peste 70%

Doar 28,42% dintre medici sunt nevaccinați; 68,52% sunt vaccinați (fie cu schemă completă de vaccinare, fie doar cu prima doză); la aceștia se adaugă aproape 3 procente medici care au trecut prin boală în ultimele șase luni și au dezvoltat anticorpi, astfel că decizia privind vaccinarea mai poate fi amânată. Numai 0,22% dintre medici declară că au contraindicații la vaccinare.

Aproape 60% dintre asistenții medicali care lucrează în spitale sunt fie vaccinați, fie au dezvoltat anticorpi în urma infectării cu SARS-CoV-2

Statistic, 55,28% dintre asistenții medicali sunt vaccinați (fie cu schemă completă, fie cu prima doză). La acestea se adaugă peste 4 procente (4,07%) asistenți medicali care s-au infectat cu SARS-CoV-2 în ultimele șase luni și au dezvoltat anticorpi, astfel că decizia privind vaccinarea, în cazul lor, mai poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol.

Celelalte categorii de personal medical din spitale (farmaciști, biologi, chimiști, fizioterapeuți, kinetoterapeuți etc.) sunt vaccinate în proporție de peste 50%

În ceea ce privește celelalte categorii de personal medical, respectiv farmaciști, biologi, chimiști, fizioterapeuți, kinetoterapeuți etc., mai mult de jumătate din numărul celor care lucrează în spitale au decis să se vaccineze – 53,81%.

La aceștia se adaugă încă 5,12% care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile și au un număr suficient de anticorpi care să le ofere un anumit nivel de imunizare și să le permită amânarea deciziei de vaccinare. Așadar, și numărul de vaccinați din aceste categorii profesionale specifice sistemului medical se apropie de 60% (58,93%).
40,73% sunt, în continuare, nevaccinați.

Personalul TESA și administrativ

O situație relativ similară se înregistrează și în rândul personalului TESA și administrativ angajat în spitale: dacă însumăm numărul celor deja vaccinați cu cel al persoanelor care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și cu cel al persoanelor cu contraindicații medicale la vaccin, ne apropiem semnificativ de valoarea procentuală de 60% (mai exact 59,43% din personalul TESA angajat în spitale). 40,35% dintre angajații TESA sunt nevaccinați.

Personalul auxiliar sanitar (infirmiere, brancardieri etc.)

O rată ceva mai mică de vaccinare se înregistrează în rândul personalului auxiliar sanitar – infirmiere, brancardieri etc. Numărul celor care s-au vaccinat (fie cu o doză, fie cu două doze), la care se adaugă și cei care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni este puțin peste jumătate (52,8%). 47% din personalul auxiliar sanitar din spitale ezită încă se se vaccineze.

Evaluarea este realizată de Federația SANITAS pe baza datelor statistice colectate din spitalele publice din România. Eșantionul reprezentativ cuprinde atât instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale, cât și pe cele care funcționează în rețele de instituții publice de sănătate aflate în subordinea altor ministere și autorități publice centrale (Transporturi, Justiție, MAI, SRI, Academia Română etc.). La acestea se adaugă datele primite de la DSP-uri, Servicii Județene de Ambulanță și Centre de Transfuzie Sanguină din întreaga țară.

Datele sunt valabile la nivelul lunii iulie 2021. Continuăm să monitorizăm evoluția vaccinării în sistem și, pe măsură ce datele se schimbă semnificativ, vom face publice informațiile actualizate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea