Primă de câte 1.000 de euro pentru tinerii care se stabilesc într-o comună frumoasă din Apuseni. Măsură unicat în județul Alba pentru popularea zonei rurale
Primă de câte 1.000 de euro pentru tinerii care se stabilesc într-o comună frumoasă din Apuseni. Măsură unicat în județul Alba pentru popularea zonei rurale.
La inițiativa consilierului local PMP Marius Rof, începând din acest an, tinerele cupluri care se vor căsători și vor rămâne minimum 5 ani pe teritoriul comunei Almașu Mare vor primi o primă de instalare de 1000 de euro sau echivalentul în lei. Este o inițiativă unicat, cel puțin în județul Alba, o inițiativă menită să stabilizeze în zonă populația tânără.
Banii vor fi alocați din bugetul local al comunei Almașu Mare. Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Almașu Mare se ridica la 1.289 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.690 de locuitori. Comuna este formată din satele Almașu de Mijloc, Almașu Mare (reședința), Brădet, Cheile Cibului, Cib, Glod, Nădăștia și cătunul Șesuri. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1407 – ”Possesia Almas”. Satul este mult mai vechi decât prima sa atestare documentară, în sprijinul acestei afirmații venind uneltele de minerit și materialele de construcție romană (ce au fost găsite pe raza localității și se găsesc în Muzeul ”Achim Emilian”), galeriile cu inscripții romane.
În punctul “La Cruce” s-au descoperit și cercetat (2001) morminte tumulare din epoca bronzului timpuriu. ”Având în vedere depopularea tot mai accentuată înregistrată la nivelul comunei Almașu Mare, se impunea luarea unor măsuri care să stopeze acest fenomen tragic și dureros, care lasă în urmă case părăsite, bătrâni lăsați fără cel mai mare sprijin. Din cauza sporului natural negativ, situația la nivelul comunei este din ce în ce mai tragică și impune luarea unor măsuri urgente.
Se observă, în ultimii ani, un exod masiv al tinerilor din comună către orașele învecinate, iar odată plecați, este puțin probabil că aceștia se vor mai întoarce vreodată înapoi în locurile natale”, explică Marius Rof. Consilierul PMP spune că anul acesta, din iunie încolo, se vor oficia nunți în Almașu Mare și poate că premiul își va găsi beneficiari. ”
Eu am mers pe ideea că pot veni oameni și din alte părți, să se instaleze în Almașu Mare, pentru minimum 5 ani, să repopuleze zona”, subliniază Rof. Consilierul local din Almașu Mare admite că principala problemă în zonă este lipsa locurilor de muncă: ”Am făcut un sondaj printre oamenii în putere, mai tineri, dacă sunt de acord ca în zonă să repornească mineritul. Tinerii mi-au spus că pentru un salariu de 1000 de euro pe lună nu ar mai emigra, iar cei plecați pe dincolo s-ar întoarce acasă”.
O altă idee folositoare comunității, pe care tânărul consilier o va supune aprobării colegilor săi, sub forma unui proiect de hotărâre, este aceea ca primăria să încerce să amenajeze o platformă comunală pentru gunoiul de grajd. Astfel, administrația locală vine în sprijinul crescătorilor locali de animale ale căror subvenții de la APIA vor fi condiționate, în curând, de existența unei platforme de depozitare a gunoiului de grajd în gospodărie. ”Beneficiarul de subvenție va primi o adeverință de la Primăria Almașu Mare cum că depozitează gunoiul pe o platformă ecologică și nu mai trebuie fiecare să obțină avize de la Mediu pentru fiecare platformă în parte”, a explicat Rof.
sursă foto: facebook
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | ALERTĂ în Alba: O minoră de 14 ani, dată DISPĂRUTĂ, după ce a plecat dintr-o casă de tip familial și nu s-a mai întors
ALERTĂ în Alba: O minoră de 14 ani, dată DISPĂRUTĂ, după ce a plecat dintr-o casă de tip familial și nu s-a mai întors Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din orașul Teiuș, județul Alba. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea sa, sunt rugate să anunțe cea mai […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
6 octombrie: Sfântul Apostol Toma, patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, dar și ocrotitorul întârziaților
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
5 octombrie 1918: Declaraţia de independenţă a Transilvaniei este citită în Parlamentul ungar de la Budapesta de Alexandru Vaida-Voievod
-
Opinii - Comentariiacum o zi
7 octombrie: Ziua internațională a muncii decente. Cum s-a „născut” acest concept și cum a ajuns să fie sărbătorit
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
5 octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei sărbătorită în întreaga lume