Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Prețul gazelor a scăzut în Europa, datorită importurilor ridicate de gaze naturale lichefiate

BONTEA Alexandru

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024
Prețul gazelor a scăzut în Europa, datorită importurilor ridicate de gaze naturale lichefiate

În cursul zilei de miercuri, prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut cu 9%, sub 100 de euro, pentru un Megawatt-oră și se îndreaptă spre cea de-a patra zi de declin, pentru că importurile aprope record de gaze naturale lichefiate și stocurile mai mari decât în mod normal au atenuat temerile referitor la aprovizionare.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, în jurul orei 10:06 a.m., cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut cu 7,3%, la 97,96 euro pentru un Megawatt-oră, apoi au coborât la 96,16 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel din 27 octombrie.

În cea mai mare parte a continentului temperaturile rămân moderate iar livrările de gaze naturale lichefiate sunt la un nivel ridicat, ceea ce a dus la scăderea preţurilor.

„În condiţiile în care nu mai sunt temperaturi extrem de scăzute – se preconizează în zilele următoare vreme blândă şi vânt – precum şi în urma reducerii cererii industriale în perioada sărbătorilor de iarnă, preţurile sunt în scădere”, a apreciat Tom Marzec-Manser, de la ICIS în Londra.

În ianuarie sunt aşteptate temperaturile moderate în Europa, susţin analiştii de la Energi Danmark A/S.

Capacităţile de stocare a gazelor din Europa sunt pline în proporţie de 83%, peste nivelul din ultimii cinci ani, iar livrările din Rusia via Ucraina ar urma să se menţină stabile. Gazprom a anunţat marţi că livrările de gaze spre clienţi continuă via conductele paralele, după o explozie la o secţiune a gazoductului Urengoi-Pomarî-Ujgorod.

Trei persoane şi-au pierdut viaţa în explozia produsă în centrul Rusiei la un gazoduct care transportă gaz din Arctica spre Europa via Ucraina. Ministerul regional pentru Situaţii de Urgenţă din Ciuvaşia a precizat că explozia s-a produs în timpul lucrărilor de mentenanţă planificate, în apropiere de satul Kalinino, la circa 150 km vest de Kazan.

„Transportul de gaze către consumatori este asigurat la capacitate maximă prin conductele paralele”, a informat Gazprom.

În rândul analiştilor există temeri că plafonarea preţului gazelor naturale, planificată de UE pentru anul viitor, ar putea descuraja furnizorii dacă gazele devin mult mai scumpe în alte regiuni, mai ales în Asia. Până acum nu s-a observat un impact asupra livrările de GNL spre Europa, dar „vom monitoriza cu atenţie dacă va continua tendinţa descrescătoare a preţurilor la gaze naturale în Europa”, conform EnergyScan, platforma de analize a Engie SA.

Comisia Europeană a indicat noul instrument privind preţul nu va fi declanşat dacă preţurile sunt la un nivel similar ridicat pe alte pieţe. „Mecanismul este suficient de flexibil pentru ca piaţa europeană să rămână atractivă pentru traderi”, a afirmat ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela, pentru Bloomberg.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii pot să raporteze deepfake-urile de pe rețelele sociale printr-o platformă lansată de guvern: Anunțul Ministerului Digitalizării

Bogdan Ilea

Publicat

în

Românii pot să raporteze deepfake-urile de pe rețelele sociale printr-o platformă lansată de guvern: Anunțul Ministerului Digitalizării Românii pot trimite sesizări privind conținutul audio/video manipulat digital (deepfake) distribuit online în scopuri malițioase prin intermediul paginii web a Ministerului Digitalizării. Conform unui ordin publicat joi seara în Monitorul Oficial, aceste sesizări vor fi analizate și transmise […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea