Rămâi conectat

Actualitate

Preţul de decontare al medicamentelor acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate a fost modificat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Sănătăţii a modificat metodologia de calcul a preţurilor de decontare pentru medicamentele care se acordă, gratuit, bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate, astfel încât să fie încurajat consumul de medicamente generice. Forma finală a Ordinului ministrului Sănătăţii privind aprobarea Listei şi preţurilor de decontare ale acestor medicamente şi a metodologiei de calcul a acestora cuprinde o serie dintre propunerile şi observaţiile primite în cele aproximativ două luni de dezbateri publice.
Astfel, în cazul în care un medicament inovativ din lista C2 nu are un generic corespondent, atunci acesta va fi decontat 100%, ca şi până în prezent. În cazul în care pe lista C2, pe lângă medicamentul inovativ există mai multe medicamente generice cu aceeaşi substanţă activă, conform noilor prevederi, începând cu 1 septembrie a.c., toate acestea se vor deconta la un preţ de maxim 120% faţă de preţul cu amănuntul (din farmacie) al celui mai ieftin medicament. Astfel, decontarea tratamentelor necesare bolnavilor cronici va putea fi susţinută în continuare de către autorităţile sanitare. Trebuie precizat că Denumirile Comune Internaţionale (substanţele active) din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant etc. „Deoarece sunt medic şi pentru mine pacienţii sunt cei mai importanţi, de la început aş vrea să subliniez că, bolnavii trataţi în cadrul programelor naţionale de sănătate, vor beneficia, ca şi până în prezent, de tratament gratuit. În ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile pe care le avem disponibile. Vrem să încurajăm folosirea medicamentelor generice, adică a acelor medicamente cu costuri mai mici, dar cu efecte terapeutice similare cu ale medicamentelor inovative”, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii.
Conform primelor calcule realizate de reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în urma aplicării noilor măsuri se vor putea realiza economii în valoare de aproximativ 150.000.000 lei/anual în cadrul programelor de sănătate ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile necesare asigurării, în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi. Lista C2 include peste 1400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 denumiri comune internaţionale. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea